Κάθε χρόνο, την δεύτερη μέρα του Απρίλη, το παιδικό βιβλίο έχει την τιμητική του. Εδώ και πάνω από μισό αιώνα, έχει καθιερωθεί, ανήμερα των γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Ο Δανός παραμυθάς μπορεί να ήταν πάμφτωχος και να μην σκάμπαζε από γραμματική και ορθογραφία, αλλά είχε μια αδάμαστη φαντασία και τα παραμύθια του γαλούχησαν γενιές και γενιές.

Σήμερα, η παιδική λογοτεχνία μοιάζει να βρίσκεται σε αναγέννηση· μια αναγέννηση, βέβαια, που αντιφάσκει τρομερά με το πνεύμα της εποχής. Το διάβασμα, όμως, παραμένει μέσο χαλάρωσης και ψυχαγωγίας. Η παιδική λογοτεχνία παραμένει βασικό συστατικό του αναλογικού δεσμού γονέα και παιδιού· ένας τόπος συνάντησης ενήλικης και παιδικής φαντασίας.

Ένα καλό παιδικό βιβλίο ποτέ δεν απευθύνεται μονάχα σε παιδιά. Οι ωραιότερες ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ με βασικό παραλήπτη την παιδική αθωότητα, φροντίζουν πάντα να μιλούν και στα παιδιά που μεγάλωσαν, άλλα λιγότερο κι άλλα περισσότερο.

Όσοι γράφουν για παιδιά προσπαθούν να τα οπλίσουν για τη ζωή που έρχεται με ό,τι πιο αληθινό μπορούν να βρουν. Αλλά την ίδια στιγμή ίσως, κρυφά, και να γεμίσουν τις αναπόφευκτες ρωγμές που συνεπάγεται η ενήλικη ζωή· να μας θυμίσουν ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα μεγάλες, βιώσιμες αλήθειες στις οποίες μπορούμε να επιστρέψουμε.

Ιδού, λοιπόν, δέκα βιβλία, δέκα υπέροχες ιστορίες που θα αγαπήσουν σίγουρα μικροί και μεγάλοι!

Αν σου πέσει ένα βουβάλι στο κεφάλι του Ευγένιου Τριβιζά

Το βιβλίο «Αν σου πέσει ένα βουβάλι στο κεφάλι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Σε αυτό το διασκεδαστικό παραμύθι-ντορεμύθι, ο πολυγραφότατος Ευγένειος Τριβιζάς θέτει ένα μεγάλο ερώτημα: ποιο πράγμα στη ζωή έχει τη μεγαλύτερη αξία; Μήπως τα παράσημα; Μήπως τα βραβεία; Μήπως τα διαμάντια; Μήπως τα χρυσωρυχεία;

Τίποτα από όλα αυτά, είναι η απάντηση. Κάτι άλλο έχει τη μεγαλύτερη αξία και αυτό το άλλο θα το ανακαλύψετε – μικροί και μεγάλοι αναγνώστες παρέα – στις σελίδες του καταπληκτικού αυτού βιβλίου. Ένα βιβλίο αντίδοτο κατά της στεναχώριας, της κατσουφιάς και της απαισιοδοξίας. Ένα βιβλίο-δώρο για όλους όσους αντιμετωπίζουν αναποδιές και ατυχίες.

Τι πρέπει να κάνεις αν σου πέσει μία κεραμίδα στο κεφάλι ή αν σου κουτσουλίσει ένας κόνδορας το καινούριο σου καπέλο; Πώς πρέπει να αντιδράσεις αν σε πάρει μια πεινασμένη αρκούδα στο κυνήγι ή αν σου πέσει ένα βουβάλι στο κεφάλι; Στις πολύχρωμες σελίδες του θα βρείτε απαντήσεις και ξεκαρδιστικές συμβουλές που ίσως αλλάξουν ζωές.

Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος του James Norbury

Το best seller των Sunday Times «Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Δύο αγαπημένοι φίλοι, το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος, ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι μέσα από τις εποχές του χρόνου. Στον δρόμο τους, ο οποίος περνά μέσα από τη φύση, συχνά χάνονται. Συχνά, βρίσκονται σε μέρη που δεν γνωρίζουν. Αλλά συναντούν και πολλά υπέροχα αξιοθέατα, τα οποία δεν θα είχαν ανακαλύψει ποτέ, αν είχαν πάρει τον σωστό δρόμο.

Οι δυο τους εξερευνούν τις σκέψεις και τα συναισθήματα, τις δυσκολίες που ενίοτε μας ενώνουν, ακόμα και την ευτυχία. Στη φύση μαθαίνουν να ζουν τη στιγμή, εξοικειώνονται με την αβεβαιότητα και βρίσκουν τη δύναμη να ξεπερνούν τα εμπόδια της ζωής μαζί.

Ο συγγραφέας και καλλιτέχνης James Norbury ξεκίνησε την εικονογράφηση των περιπετειών του Μεγάλου Πάντα και του Μικρού Δράκου αντλώντας έμπνευση από τη βουδιστική φιλοσοφία, για να μοιραστεί τις ιδέες που τον βοήθησαν να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές.

Ησυχία! της Celine Claire

Το βιβλίο «Ησυχία!» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

Αν αγαπά κάτι ο κύριος Μαρτέν, αυτό δεν είναι άλλο από την ησυχία. Θα ήθελε να μπορεί να απολαμβάνει τον καφέ του, να διαβάζει την εφημερίδα του και να παίρνει μικρούς υπνάκους με ησυχία. Οι γείτονές του το γνωρίζουν, όμως καμιά φορά ξεχνιούνται.

Έτσι, μια μέρα ο κύριος Μαρτέν αποφασίζει να κλειστεί σε μια τεράστια ηχομονωτική φούσκα, μπας και καταφέρει να βρει την ησυχία του. Όμως, πόσο μπορεί να κρατήσει αυτή η αίσθηση ανακούφισης και γαλήνης που του προσφέρει η απόλυτη σιωπή; Ο κύριος Μαρτέν σύντομα συνειδητοποιεί πως, πέρα από την ησυχία, στη φούσκα μαζί του τρύπησε και η μοναξιά. Μια μοναξιά πιο ανυπόφορη κι από την φασαρία των γειτόνων του.

Μια γλυκιά και καλοειπωμένη ιστορία για την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη, την δύναμη των παιδιών αλλά και τη γλυκιά μελωδία της ζωής, που ενώνει τους ανθρώπους πολύ περισσότερο απ’ το να τους χωρίζει.

Ο κύριος Ουφ της Anna Walker

Το πολυβραβευμένο βιβλίο της Anna Walker «Ο κύριος Ουφ» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

Ο Μπίλυ έχει μια δύσκολη μέρα. Ο κύριος Ουφ τον ακολουθεί παντού και τα κάνει όλα να φαίνονται τόσο δύσκολα. Όμως, όταν οι δυο τους βρεθούν αντιμέτωποι, κάτι εντελώς αναπάντεχο θα συμβεί και η ιστορία θα αλλάξει.

Ένα ακόμα βιβλίο από την πολυβραβευβμένη εικονογράφο και συγγραφέα Anna Walker που μέσα από την ιστορία του μικρού της πρωταγωνιστή, τολμά να μιλήσει για την θλίψη και τα αρνητικά συναισθήματα. Ένα παιδικό βιβλίο που μας αφορά όλους – μικρούς και μεγάλους. Γιατί ποιος δεν είχε μέρες που όλα γύρω του μοιάζαν γκρίζα και μουντά;

Έχοντας αποσπάσει πολλά και σημαντικά βραβεία από την πρώτη κιόλας χρονιά κυκλοφορίας του, αυτό το υπέροχα εικονογραφημένο βιβλίο μπορεί να γίνει αφορμή για να μιλήσουμε στα παιδιά για τις μέρες εκείνες που δεν είναι όλα ρόδινα, για τις κακές μας στιγμές και για τα «ουφ» που εμφανίζονται ενίοτε στις ζωές όλων των ανθρώπων και θολώνουν την ορατότητά μας.

Ταξίδια με το περίπτερο της Anete Melece

Το βραβευμένο βιβλίο της Anete Melece «Ταξίδια με το περίπτερο» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Σιελ.

Η Όλγα ζει μέσα στο περίπτερο της. Δεν βγαίνει σχεδόν ποτέ από το περίπτερο της. Περνά της μέρες της εξυπηρετώντας τους –  τακτικούς και μη – πελάτες της. Τα βράδια όμως ανήκουν στις ονειροπωλήσεις της, στα ταξίδια που κάνει με το νου της σε μέρη μακρινά.

Ώσπου μια μέρα, μια σειρά από παράξενα γεγονότα φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή της. H Όλγα παρασύρεται σε ένα ταξίδι που αλλάζει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα και κάνει τα όνειρά της για ταξίδια πραγματικότητα, βάζοντας κι εμάς ως αναγνώστες σε σκέψεις σχετικά με τη ζωή και την καθημερινότητα μας.

Η Λετονή δημιουργός του βιβλίου Anete Melece εμπνεύστηκε την ιστορία από μια περίοδο της δικής της ζωής. Μετά τις σπουδές της εργαζόταν καθημερινά σε ένα στούντιο γραφιστικής. Τα Σαββατοκύριακά της τα περνούσε πολύ βαρετά στο σπίτι, βλέποντας τηλεόραση και τρώγοντας μπροστά σε μια οθόνη, ενώ ονειρευόταν απέραντες θάλασσες και όμορφα ηλιοβασιλέματα. Έτσι δημιουργήθηκε η ηρωίδα της.

Η Βαλίτσα του Chris Naylor-Ballesteros

«Η Βαλίτσα» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Μια μέρα, όταν φτάνει ένας περίεργος ξένος κρατώντας μόνο μία βαλίτσα, όλοι απορούν…  Γιατί είναι εδώ; Από πού ήρθε; Και, κυρίως, τι έχει μεσα στη βαλίτσα;

Ο περίεργος ξένος είναι βρώμικος και δείχνει κουρασμένος, λυπημένος και φοβισμένος. Στη βαλίτσα, εκμυστηρεύεται,  έχει ένα φλιτζάνι. «Μα, μόνο ένα φλιτζάνι σε μια τόσο μεγάλη βαλίτσα;», τον ρωτούν. «Όχι, βέβαια», απαντά. Έχει και μια καρέκλα κι ένα τραπέζι κι ολόκληρο το σπίτι του. Όσο ο ξένος αποκαλύπτει τι έχει μέσα η βαλίτσα, τόσο μεγαλώνει η καχυποψία απέναντι του. Θα τον πιστέψουν άραγε; Ή θα προσπαθήσουν να διασταυρώσουν τα λεγόμενα του;

Ένα αλληγορικό παραμύθι που μιλά στις καρδιές μικρών και μεγάλων. Μια ιστορία γεμάτη ελπίδα, καλοσύνη, αγάπη και τρυφερότητα για όλα τα πλάσματα που έχουν ανάγκη.

Εσύ κι εγώ: Σχέδια για το κοινό μας μέλλον του Oliver Jeffers

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα-φαινόμενο παιδικών βιβλίων Oliver Jeffers κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Ένας πατέρας και η κόρη του ξεκινούν να φτιάξουν τα θεμέλια της κοινής ζωής τους. Ο καθένας με τα εργαλεία του, πιάνουν δουλειά και φτιάχνουν μνήμες για να θυμούνται, ένα σπίτι για να είναι ασφαλείς και μια αγάπη για να τους κρατά ζεστούς.

Μια σπάνια, αριστοτεχνικά φτιαγμένη ιστορία από τον πολυβραβευμένο, πολυαγαπημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο δημιουργό εικονογραφημένων βιβλίων και εικαστικό καλλιτέχνη, Oliver Jeffers, για την απεριόριστη αγάπη των γονιών προς τα παιδιά τους, τις ατελείωτες ευκαιρίες που προσφέρει η ζωή και για όλα όσα χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ένα κοινό μέλλον.

Ο Oliver Jeffers καθηλώνει για ακόμα μια φορά μικρούς και μεγάλους φωτίζοντας όπως μόνο εκείνος ξέρει τα απλά μα τόσο μαγικά πράγματα που κάνουν όμορφες τις ζωές των ανθρώπων. Με σπάνιας ομορφιάς εικόνες κι αλληγορίες πλάι στις λιγοστές λέξεις που όμως λένε πολλά και υπαινίσσονται ακόμα περισσότερα.

Το Γκρότλιν του Davies Benji

Το ολοκαίνουριο βιβλίο του πολυβραβευμένου Benji Davies κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Σε μια σκοτεινή βικτωριανή πόλη, κάθε βράδυ, ένα μυστηριώδες πλάσμα – το λεγόμενο Γκρότλιν – τρυπώνει στα σπίτια και σουφρώνει πράγματα. Επισκέπτεται ταράτσες, βουτά σε καμινάδες και κλέβει από κλωστές μέχρι φρεσκοψημένες λιχουδιές, αναστατώνοντας όλα τα παιδιά της πόλης που αδυνατούν να λύσουν το μυστήριο.

Τι είδους πλάσμα είναι αυτό; ; Τι σκοπούς έχει; Άραγε το έχει δει κανείς, ξέρει να πει πώς μοιάζει; Κι αν ακόμα και ο αστυνόμος πέφτει θύμα της πανουργίας του, πώς είναι δυνατόν να μη τρομάζει τα παιδιά;

Ο βραβευμένος Benji Davies στο ολοκαίνουργιο βιβλίο του, παρουσιάζει μια ατμοσφαιρική ιστορία με ομοιοκαταληξίες, άφθονο χιούμορ και εκπληκτική εικονογράφηση που επιβεβαιώνει με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο πως καμιά φορά «τα φαινόμενα απατούν».

Ο Άνεμος στις Ιτιές Kenneth Grahame

Το κλασικό πλέον αριστούργημα «Ο άνεμος στις ιτιές» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

Βαρκάδες στο ποτάμι, εξερευνήσεις στο Άγριο Δάσος, εντυπωσιακές επαύλεις, λαγούμια και μυστικά περάσματα, τσιγγάνικα τροχόσπιτα και αληθινά αυτοκίνητα συνθέτουν τις ξεκαρδιστικές περιπέτειες αυτού του υπέροχου βιβλίου που κυκλοφόρησε στο κατώφλι του 20ού αιώνα, επιδιώκοντας να αναδείξει και να διορθώσει τα ψεγάδια των ανθρώπινων σχέσεων.

Το πάθος του Βατράχου για τα γρήγορα αυτοκίνητα τον εκθέτει σε απίστευτους κινδύνους και αναγκάζει τους φίλους του να συσπειρωθούν για να τον προστατεύσουν. Έτσι, ο Νεροπόντικας, ο Ασβός και ο Τυφλοπόντικας βάζουν τους εαυτούς τους και τα σχέδιά τους στην άκρη για να βοηθήσουν τον απερίσκεπτο, αλλά και χαρισματικό Βάτραχο.

Ένας ύμνος στη φιλία. Μια ιστορία για καληνύχτα που έγινε αριστούργημα.

Γέτι: Η Δύναμη του Ακόμη της Μαρίνας Γιώτη

Το best seller της Μαρίνας Γιώτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη. Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.

Η Δύναμη του Ακόμη: Μια τόσο δα λεξούλα καταφέρνει να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αναπτύσσουμε τις ικανότητές μας, αντιμετωπίζουμε τις αποτυχίες και μαθαίνουμε να είμαστε ανθεκτικοί στις αλλαγές.

Είναι τελικά οι ικανότητες και ο χαρακτήρας μας δεδομένα και δεν μπορούν ν’ αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκειά της ζωής μας ή μεταβάλλονται με την προσπάθεια που καταβάλλουμε; Τέτοια ερωτήματα θέτει η Μαρίνα Γιώτη μέσα από αυτή την πολύ τρυφερή ιστορία που μιλά ευθεία και καθαρά στις καρδιές μικρών και μεγάλων.