5 το πρωί: Αδιάσειστα τα στοιχεία για τα Τέμπη – Ισόβια καταδίκη Μίχου – Οι παγίδες του νέου ΕΝΦΙΑ

«Αδιάσειστα στοιχεία» για τα αίτια του δυστυχήματος δήλωσε πως έχει στην κατοχή της η ομάδα επιστημόνων συνεργατών του Συλλόγου «Τέμπη 2023», ενώ στον απόηχο των αποκαλύψεων ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε αναφορά στον Άρειο Πάγο και ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατάθεση κατηγορητηρίου για την άσκηση δίωξης στον Κώστα Αχ. Καραμανλή.

1

Αδιάσειστα στοιχεία εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία των Τεμπών

  • Η ανοιχτή επιστολή: Η ομάδα επιστημόνων συνεργατών των εθελοντών εμπειρογνωμόνων του Συλλόγου «Τέμπη 2023» δήλωσε, μέσω ανοιχτής επιστολής στον πρωθυπουργό, πως διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία για τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο 57 ανθρώπων, καθώς και ότι οι απαντήσεις του κρατικού μηχανισμού στα ερωτήματα της τραγωδίας «δεν ικανοποίησαν, δεν απάντησαν και δεν έπεισαν».
  • Η αναφορά του ΠαΣοΚΑναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για την υπόθεση των Τεμπών και συγκεκριμένα για τη χάλκευση και διαρροή των διαλόγων των μηχανοδηγών του ΟΣΕ την ημέρα της τραγωδίας.
  • Το κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ: Το κατηγορητήριο «με συγκεκριμένες πράξεις-παραλείψεις» του Κώστα Αχ. Καραμανλή παρέδωσε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη στον Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, ζητώντας από την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού μεταφορών.
2

Βαρύς ο πέλεκυς για Μίχο και «Μιχάλη» - Αθώα η μητέρα

  • Ισόβια για Μίχο: Την ανώτερη προβλεπόμενη ποινή επέβαλε το δικαστήριο στον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης μαστροπείας στον Κολωνό, Ηλία Μίχο, τιμωρώντας τον με ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 41 χρόνια κάθειρξης, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
  • Αποφυλακίζεται η μητέρα: Η 38χρονη μητέρα της 12χρονης αθωώθηκε μεν από τις κατηγορίες της σεξουαλικής εκμετάλλευσης της κόρης της, ωστόσο καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 20 μηνών για την εκβίαση της συζύγου του Μίχου, γεγονός που σημαίνει την άμεση αποφυλάκιση της.
  • Ελεύθεροι οι 17: Από τους 20 συνολικά καταδικασθέντες, οι 17 αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή μέχρι την έφεση, ενώ τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.  Στον επονομαζόμενο «Μιχάλη», ωστόσο, επιβλήθηκε ποινή 12 ετών για τη μαστροπεία και την πορνογραφία της 12χρονης.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Αντίστροφη μέτρηση για ΕΝΦΙΑ

  • Η ημερομηνία «κλειδί»: Εντός της τρέχουσας εβδομάδας και συγκεκριμένα μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου, θα σταλούν τα εκκαθαριστικά ειδοποιητήρια για το νέο ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη πληρωμή μάλιστα, θα πρέπει να καταβληθεί στα τέλη του ίδιου μήνα.
  • Οι δόσεις: Η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2024 θα μπορεί να γίνεται σε 11 δόσεις αντί για δέκα που ήταν πέρυσι, με την τελευταία να έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2025. Τα ποσά για τους υπόχρεους αναμένεται να αναρτηθούν στους λογαριασμούς Taxisnet των ιδιοκτητών, οι οποίοι υπολογίζονται στους 7.000.000 συνολικά.
  • Τα ασφαλισμένα ακίνητα: Γενναία έκπτωση 50% ή και 100% ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, την περιουσιακή και την οικογενειακή κατάσταση των ιδιοκτητών αναμένεται φέτος. Παράλληλα, για πρώτη φορά περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις περιουσίες τους θα δουν έκπτωση στα εκκαθαριστικά τους, η οποία θα φτάνει το 10%.
4

Η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη έως το 2030

  • Τα αεροσκάφη: Με την ευκαιρία της χθεσινής επίσκεψης του στη Γενική Διεύθυνση Aμυντικών Eξοπλισμών και Eπενδύσεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε δήλωση του αναφέρθηκε στην «Ατζέντα 2030», η οποία, όπως είπε, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το 2030 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4.5 και 5ης γενεάς, με τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης γενεάς.
  • Ο στόλος: Παράλληλα, ο κύριος Δένδιας αναφέρθηκε στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου. Όπως είπε, «υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα της απόκτησης των νέων φρεγατών FDI αλλά εξετάζεται και η συμμετοχή της χώρας μας στο σχεδιασμό και την ναυπήγηση εδώ στην Ελλάδα, των νέων φρεγατών τύπου Constellation, όπως επίσης αναζητούνται και οι βέλτιστες λύσεις για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα».
  • Οι αλλαγές: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε αναφερθεί πρόσφατα στον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών, λέγοντας: «Θα πάμε σε τρεις βασικούς τύπους, στο F-16 Viper, στα Rafale, ένα αεροπλάνο προηγμένης τεχνολογίας, τρομερών δυνατοτήτων και στο F-35. Και θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό αποσύροντας κατ΄ αρχάς ιστορικά αεροπλάνα, όπως το F-4», εξήγησε και πρόσθεσε πως «θα προσπαθήσουμε επίσης να πουλήσουμε και τα F16 Block 30 και τα Mirage 2000-5».
5

Πέρασε ο νόμος για την απαγόρευση του Al Jazeera στο Ισραήλ

  • Ο νόμος: Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε χθες έναν νέο νόμο που επιτρέπει την απαγόρευση προβολής στο Ισραήλ ξένων ΜΜΕ που υπονομεύουν την ασφάλεια του κράτους, διάταξη που σύμφωνα με όλους τους αναλυτές στοχεύει το τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα το Κατάρ, Al-Jazeera.
  • Η δήλωση Νετανιάχου: Λίγο μετά την ψήφιση του νόμου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις του, λέγοντας πως θέλει να «ενεργήσει αμέσως» για να απαγορεύσει την προβολή του Al Jazeera στο Ισραήλ. «Το τρομοκρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera δεν θα μεταδίδεται πλέον στο Ισραήλ. Προτίθεμαι να ενεργήσω αμέσως σε συμφωνία με τον νέο νόμο, προκειμένου να σταματήσω τις δραστηριότητες του δικτύου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
  • Το νοσοκομείο Αλ Σίφα: Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες για τα πτώματα που βρέθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στη Λωρίδα της Γάζας, απ΄όπου ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε χθες έπειτα από δύο εβδομάδες επιχειρήσεων, είναι «πολύ ανησυχητικές» καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας διασωστών «κανείς δεν γλίτωσε». 
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr