«ΠΟΙΝΙΚΑ» είναι ο τίτλος του βιβλίου του τέως εισαγγελέα Εφετών, Παρασκευά Αδάμη, που εκδόθηκε στη σειρά της «Συνολικής Ποινικής Επιστήμης», η οποία ιδρύθηκε το 1978 από τους αείμνηστους καθηγητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαο Ανδρουλάκη και Γεώργιο – Αλέξανδρο Μαγκάκη.

Στις 220 σελίδες του βιβλίου (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα) αναπτύσσονται τα σχετικά με τα «Νομικά ζητήματα και την πρακτική εφαρμογή Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Ποινικού Δικαίου». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κεφάλαια «Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και χρήση βίας», ο «Ρόλος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης» και «Θανατική ποινή». Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η θανατική ποινή δεν απαγορεύεται απλώς στην Ευρωπαϊκή
Ένωση, αλλά αποτελεί και κώλυμα ένταξης νέου κράτους σε αυτήν.

Ο Παρασκευάς Αδάμης είναι πρώην μέλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ποινικής Δικαστικής Συνεργασίας, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τη βελτίωση της ποινικής Δικαστικής Συνεργασίας στη Μεσόγειο, πρώην οικονομικός εισαγγελέας και εισαγγελέας Σένγκεν για τα Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης και νυν Γερουσιαστής στη Διεθνή Ένωση Εισαγγελέων.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, ομιλητές ήταν ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου και ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λεωνίδας Κοτσαλής.