Ενδεχομένως οι αποφάσεις να έρχονται πιο κοντά και λόγω της εικόνας που αναδείχθηκε κατά την τριήμερη διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την πρόταση δυσπιστίας. Τι αναφέρω γιατί μαθαίνω ότι έρχονται μέτρα (αυτή τη φορά αυστηρά) προκειμένου να μπει φραγμός σε αυτό το χάος με τους χρόνους των ομιλητών στην Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας φέρεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση η οποία καταγγέλλεται από τους ίδιους τους βουλευτές εδώ και χρόνια, αλλά όριο δεν μπαίνει. Το «ξεχείλωμα» των διαδικασιών λόγω των υπερβάσεων του χρόνου ομιλίας από τους περισσότερους, οι διαρκείς κύκλοι τοποθετήσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων εις βάρος των «κοινών θνητών» που περιμένουν στην σειρά πότε θα μιλήσουν, οι παρεμβάσεις των υπουργών και προέδρων των Κ.Ο. όποτε το επιθυμούν κλπ., δημιουργεί μια άνευ προηγουμένου χρονοβόρα και διόλου κολακευτική εικόνα για το Κοινοβούλιο.

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο Κοινοβούλιο στον κόσμο που να διαρκούν τόσες ώρες οι συνεδριάσεις και να ομιλούν επί τόσο χρόνο οι αρχηγοί των κομμάτων ή να κονταροχτυπιούνται οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι για ψύλλου πήδημα μόνο και μόνο για να καταγραφούν ότι ξεχώρισαν έναντι του αντιπάλου τους. Αν δεν σκέφτονται ότι το θέαμα είναι αποκρουστικό για τους πολίτες που περιμένουν ουσιαστικές και σαφείς κουβέντες για τα προβλήματά τους, τότε θα πρέπει να το σκεφτεί το Προεδρείο της Βουλής στις εκκλήσεις του οποίου ουδέποτε τα κόμματα ανταποκρίθηκαν ώστε να μπει μια τάξη.

Και τώρα έφτασε η στιγμή να παρθούν μέτρα. Τι είδους μέτρα; Θα κλείνουν τα μικρόφωνα («κόφτης» στην ομιλία) και δεν γράφονται στα πρακτικά μετά από μερικά (καθορισμένα) λεπτά ομιλίας.

***

Δεν ξεχνά τις υποκλοπές

Δύο προτάσεις δυσπιστίας έχουν κατατεθεί την τελευταία διετία κατά της κυβέρνησης στο ελληνικό Κοινοβούλιο, και στις δύο το θέμα των υποκλοπών είχε περίοπτη θέση στην ατζέντα. Και στις δύο αυτές κοινοβουλευτικές διαδικασίες ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων του οποίου ο ίδιος είναι θύμα. Στη συζήτηση που έγινε μεσοβδόμαδα για την πρόταση δυσπιστίας ο κ. Χατζηδάκης επανήλθε στο θέμα.

Ξεκαθάρισε πως όσα είχε πει τον Ιανουάριο του 2023 εξακολουθούν να ισχύουν: «Δεν ισχυρίζομαι και μιλάω τελείως καθαρά ότι δεν έχουν γίνει λάθη ή ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης από εμάς. Για δε το ζήτημα των υποκλοπών έχω ξαναμιλήσει από εδώ και έχω ξεκαθαρίσει την άποψή μου. Και δεν έχω παρά να επαναλάβω όσα και τότε είχα πει, χωρίς να αλλάζω ούτε μια λέξη». Είναι λογικό ο κ. Χατζηδάκης να μην αφήνει το θέμα να ξεχαστεί, δεδομένου ότι η παράνομη παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και το Predator κράτησε για περισσότερο από οκτώ μήνες…

***

Γιατί είναι τόσο σημαντική η εαρινή σύνοδος του ΝΑΤΟ

Δεν είναι μόνον ότι λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου και της αναμενόμενης εαρινής επίθεσης των Ρώσων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας (με τις προσθήκες της Σουηδίας και Φινλανδίας) θα πρέπει να ενεργοποιήσουν  για άλλη μια φορά το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, ώστε, σύμφωνα με την ατζέντα να γίνει μια αποτίμηση και αποτροπή της ρωσικής απειλής, είναι και οι διμερείς συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης: Στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να συναντηθεί τόσο με τον Τούρκο ομόλογό του  Χακάν Φιντάν, όσο και με τον Αμερικανό Άντονι Μπλίνκεν. Η πρώτη θα έχει κυρίως σχέση με την προετοιμασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τουρκία (στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου) και η δεύτερη η ενίσχυση των σχέσεων.

Επιπλέον οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα προετοιμάσουν και την Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στην Ουάσιγκτον για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο όλους τους ηγέτες, καθώς και τον απερχόμενο γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ

***

Οι παρουσίες στο συνέδριο της ΝΔ

Τώρα μην περιμένετε λαμπρές παρουσίες στο 15ο Συνέδριο της ΝΔ. Άλλωστε μετά την πρόταση δυσπιστίας, τον κακό χαμό που έγινε στη Βουλή και τις καρατομήσεις δύο υπουργών (ο ένας είχε την ευθύνη της ΕΥΠ), ουδείς είχε όρεξη να προσκαλέσει επωνύμως.

Έτσι οι καλεσμένοι θα περιοριστούν στους Νίκο Χριστοδουλίδη (Πρόεδρο της Κύπρου), Αννίτα Δημητρίου (πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου και μέλλουσα υποψήφια για την Προεδρία της Κύπρου), την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (που τελευταίως λόγω της υποψηφιότητάς της έκανε «Αθήνα- Παγκράτι» τη διαδρομή Βρυξέλλες- Αθήνα) και ίσως κανένας δύο αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σε εσωτερικό επίπεδο έχουν κληθεί σχεδόν όλα τα κόμματα και αυτό που περιμένουν να φανεί είναι εάν θα παραστεί ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Τελευταίες πληροφορίες είναι ότι και θα παραστεί και θα μιλήσει (ίδωμεν). Θεωρείται ωστόσο  βεβαία η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά (και θα μιλήσει).

***

«Έκλεψαν» έναν χρόνο από τον Πρόεδρο

Ποιος πήγε να κόψει χρόνια από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί ένα… λάθος νούμερο παρατήρησα στα κεράκια η τούρτα που έσβησε ο Στέφανος Κασσελάκης για τα γενέθλιά του, στην ταβέρνα που βρέθηκε μαζί με τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακμπέθ μετά την ορκωμοσία του στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα..

Όταν εμφάνισαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την τούρτα με τον αριθμό «35», εκείνος λίγο πριν φυσήξει, είπε με χιούμορ «συν ένα παιδιά», ενημερώνοντας έτσι πως κλείνει τα 36 του χρόνια. Χθες το βράδυ ο Κασσελάκης κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε εστιατόριο στου Ψυρρή, με την ονομασία «Τράγος» για να του ευχηθούν χρόνια πολλά. Μαθαίνω πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήραν δώρο στον Πρόεδρό τους για τα γενέθλιά τους γραβάτες. Κάτι που ήταν απαγορευμένο επί προεδρίας Τσίπρα.

***

Μια ταπεινωτική εικόνα

Η ταπεινωτική εικόνα των δυο βουλευτών της Πλεύσης Ελευθερίας Ελένης Καραγεωργοπούλου και Τζώρτζιας Κεφαλά που κουβαλούσαν τα χαρτιά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, μαζί με την ίδια, πριν ανέβει στο βήμα, όπου σχηματίστηκε ένα βουνό εγγράφων μπροστά της για την ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας, προκάλεσε απαξιωτικά σχόλια στην Βουλή.

Αφενός ο τεράστιος όγκος των εγγράφων ήταν αδύνατον να χρησιμοποιηθεί -θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα 24ωρο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας για να τα παρουσιάσει- και αφετέρου ήταν εξαιρετικά υποτιμητικός για τις δυο βουλευτές της ο ρόλος που τους επιφύλαξε, ακόμα και για ένα προσωποπαγές κόμμα όπως αυτό της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

***

Η 25η Μαρτίου στο Σαν Φρανσίσκο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου στο μακρινό Σαν Φρανσίσκο σε εκδήλωση με συμμετοχή της Αναπληρώτριας Κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Eleni Kounalaki και της πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος μελών της Ομογένειας που εργάζονται κυρίως είτε στις εταιρείες καινοτομίας της Silicon Valley, είτε ως καθηγητές και ερευνητές στα περιώνυμα πανεπιστήμια Stanford και Berkeley.

Είχε προηγηθεί έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Δημαρχείο της πόλης και φωταγώγηση του κτηρίου στα γαλανόλευκα. Όλες οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν με μέριμνα του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στον Σαν Φρανσίσκο, Σωκράτη Σουρβίνου, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του τον Ιούλιο οπότε και μετατίθεται  στο Γενικό Προξενείο Αργυρόκαστρου.

***

Γιατί καλούν προς κατάταξη σκύλους και γεράκια στις Ένοπλες Δυνάμεις

Πέραν της πρόσκλησης για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις νεοσυλλέκτων, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας καλούν (με κανονική πρόσκληση) και σκύλους καθώς και γεράκια. Θα κάνουν κανονική θητεία ως φρουροί- φύλακες στρατοπέδων (οι σκύλοι) και ως διώκτες των ανεπιθύμητων πουλιών στα αεροδρόμια (τα γεράκια).

Προχθές βγήκε η διαταγή για να… καταταγούν στο Γ΄ Κτηνιατρικό Νοσοκομείο ( Γ’ ΚΝΟ), στο στρατόπεδο «Γ. ΜΑΚΡΗ» στη Θέρμη Θεσσαλονίκης δύο νέες και ένας νέος τετράποδοι φρουροί…. της φυλής Βelgian Shepherd (Malinois).Πρόκειται για 2 θηλυκούς και έναν αρσενικό σκύλους οι οποίοι δεν θα πρέπει να είναι στειρωμένοι για να χρησιμοποιηθούν ως πατρογονικοί. Τα προσόντα τους; Οι θηλυκοί σκύλοι να είναι ύψους 58-62 cm και ο αρσενικός 60-66 cm, ηλικίας από 18- 36 μηνών. Ολοι θα πρέπει να εμφανίζουν εξοικείωση και έλλειψη φοβίας, για να ενταχθούν με επιτυχία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στη Διαύγεια αναρτήθηκε η πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς, στο πλαίσιο της Απευθείας Ανάθεσης του άρθρου 118 του ν.4412/2016 για την «Προμήθεια Τριών Πατρογονικών Στρκών Σκύλων του Γ’ ΚΝΟ» συνολικής αξίας 16.964,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων κρατήσεων και του αναλογούντος ΦΠΑ.

***

Ο Κουτσούμπας στην Κύπρο και η πρώτη υποψηφιότητα για το ΚΚΕ

Πολλοί ίσως αναρωτήθηκαν γιατί ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε την Τετάρτη στη Βουλή, ενώ οι υπόλοιποι αρχηγοί την Πέμπτη. Ο λόγος, όπως γράψαμε, ήταν η από καιρό προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο. Ο Γραμματέας του ΚΚΕ ψήφισε με επιστολική ψήφο υπέρ της πρότασης δυσπιστίας – όπως και οι βουλευτές του κόμματος Γιώργος Μαρίνος και Σεμίνα Διγενή που τον συνόδευαν – και φυσικά παρακολουθούσε τα όσα γίνονταν στη Βουλή.

Στην Κύπρο είχε συναντήσεις με όλη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία (πλην του φασιστικού ΕΛΑΜ, που θεωρείται παράρτημα της Χρυσής Αυγής). Σε όλες τις συναντήσεις, ανεξάρτητα από διαφορετικές προσεγγίσεις, από τους Κύπριους αξιωματούχους επισημάνθηκε η σταθερότητα του ΚΚΕ στη θέση του για το Κυπριακό, το γεγονός ότι ως κόμμα επιμένει να το θέτει σταθερά, σε αντίθεση με άλλους που όλο και περισσότερο το «ξεχνάνε», καθώς και η σημασία της αλληλεγγύης που εκφράζει στον κυπριακό λαό.

Η επίσκεψη να ξέρετε έχει και άρωμα ευρωεκλογών. Άλλωστε είναι πολλοί οι Έλληνες ψηφοφόροι που ζουν στην Κύπρο (υπολογίζονται σε 60.000). Γι αυτό άλλωστε την Κυριακή ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Κύπρο και θα καλέσει τους Έλληνες της Κύπρου να γραφτούν μαζικά στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου και φυσικά να ψηφίσουν ΚΚΕ.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υπήρχε και ένα πρόσωπο που δεν χρειαζόταν συστάσεις στις διάφορες συναντήσεις. Ο Κώστας Γουλιάμος, τ. Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος, όπως μαθαίνω, θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.