Καλοκαίρι θα θυμίζει ο καιρός τη Δευτέρα, καθώς ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ακόμα και στους 30-31 βαθμούς σε αρκετές περιοχές, ενώ αναμένεται να επανέλθουν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα μετά την Τετάρτη.

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αναγκάζουν τους ειδικούς να υπογραμμίσουν τους κινδύνους που υπάρχουν. Όπως επισημαίνουν, η ζέστη και η ξηρασία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες.

«Θα έχουμε μετρήσεις πάνω από τις κανονικές τιμές στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Κατά μέσον όρο η θερμοκρασία στη χώρα μας τελευταία 30 χρόνια έχει ανέβει 1,5 βαθμό. Με τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη βροχών είναι κάτι που βοηθάει ώστε να ξεραθεί αρκετά γρήγορα η καύσιμη ύλη στα δάση», δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Κώστας Λαγουβάρδος.

Μεγάλες αποκλίσεις των θερμοκρασιών από τις κανονικές τιμές

Στις μεγάλες αποκλίσεις που θα έχουν οι θερμοκρασίες τη Δευτέρα και την Τρίτη, σε σχέση με τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα εστιάζει ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, αποτυπώνοντας σε χάρτες τις ανωμαλίες της θερμοκρασίας.

«Οι δείκτες επικινδυνότητας για πυρκαγιές δεν είναι μεγάλοι λόγω και της απουσίας ενισχυμένων ανέμων στην επιφάνεια. Πάντως λίγο προσοχή από μέρους μας, καλό είναι να υπάρχει» τονίζει ο κ. Κολυδάς, υπογραμμίζοντας ότι «για την Κυριακή στις περισσότερες περιοχές θα έχουμε 24 με 26 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά 28 βαθμούς. Τη Δευτέρα σε αρκετές περιοχές θα σημειωθούν θερμοκρασίες από 25 βαθμούς και πάνω, τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά 30-31 βαθμοί . Την Τρίτη θα έχουμε πτώση στα δυτικά, ενώ τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη 30 βαθμούς Κελσίου».

«Οι νοτιάδες θα φέρουν νέο κύμα ζέστης από την Αφρική μαζί με σκόνη. Έτσι, από αύριο και κυρίως τη Δευτέρα περιμένουμε ο υδράργυρος να σκαρφαλώσει και να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου και ο ουρανός να πάρει το γνωστό γκρίζο χρώμα του» σημείωσε από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, συμπληρώνοντας ότι «κινούμαστε σε θερμοκρασίες 10-12 βαθμούς πάνω από τους κανονικούς γι’ αυτή την εποχή».

Μεταφορά σκόνης από την Αφρική

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες θα ευνοήσει την μεταφορά ακραία θερμών για την εποχή αερίων μαζών από την Αφρική προς την Ανατολική Ευρώπη και την χώρα μας με την κορύφωση να αναμένεται το τρίημερο Κυριακή 31/03 – Τρίτη 02/04.

Προειδοποιούν οι γιατροί για τα επικίνδυνα σωματίδια

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον οργανισμό.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

«Αυτοί που πάσχουν καλό είναι να μείνουν μέσα στο σπίτι τους και όχι μόνο να αποφύγουν την κούραση έξω, αλλά να αποφύγουν με οποιοδήποτε τρόπο να εισπνεύσουν αυτή την ρύπανση. Η χρήση μάσκας, όπως μάθαμε να την χρησιμοποιούμε με τον κορωνοϊό, και εκείνη μπορεί να συγκρατήσει αρκετά τα σωματίδια», είπε ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης.

Για τις ευπαθείς ομάδες συστήνεται η αποφυγή πολλών μετακινήσεων, η προληπτική χρήση μάσκας, η παραμονή εντός κλειστών χώρων, η μείωση της έκθεσης στη γύρη, ενώ σε περίπτωση που παρουσιάσουν δύσπνοια, τότε θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή.

Ακόμη, συστήνεται ο καθαρισμός των φίλτρων στα κλιματιστικά, η χρήση ιονιστή, ντους αμέσως μετά τη βόλτα, πλύσιμο ρούχων μετά τη βόλτα, αλλά και να αποφεύγεται να απλώνουμε έξω ρούχα.

180.000 τόνοι άμμου από τη Σαχάρα κάλυψαν τον ουρανό της Ελβετίας

Μια τεράστια ποσότητα άμμου από τη Σαχάρα έχει καλύψει τον ελβετικό ουρανό από την Παρασκευή, μειώνοντας δραματικά την ορατότητα και δίνοντας μια κιτρινωπή απόχρωση στο φως της ημέρας σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Καθώς η άμμος συγκεντρώνεται κάτω από τα 3000 μέτρα, η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα, από τις όχθες της λίμνης της Γενεύης μέχρι την υπόλοιπη χώρα.

Το AirCHeck, η εφαρμογή που ξεκίνησε από τα καντόνια για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα του αέρα στην Ελβετία, αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή σε μια ακτίνα από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας.

Αυτή η σκόνη έφτασε περίπου τους 180.000 τόνους, σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκαν, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο ο μετεωρολόγος Ρομάν Μπρόλι της SRF Meteo.

Ήδη την Παρασκευή, ένας ισχυρός νότιος άνεμος είχε μεταφέρει άμμο από τη Σαχάρα από τη βόρεια Αφρική στην Ελβετία.

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης, απελευθερώνοντας από 60 έως 200 εκατομμύρια τόνους ετησίως και ενώ τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν να μεταφερθούν χιλιάδες χιλιόμετρα και να φτάσουν σε όλη την Ευρώπη. Καθώς κατακάθεται, αυτή η άμμος δίνει μια πορτοκαλί απόχρωση στο χιόνι.