Το χάσμα, το τραύμα, η φθορά και τα Τέμπη

9+1 βαθιές πληγές

Η τραγωδία των Τεμπών άφησε ένα ανεξίτηλο τραύμα στους οικείους των 57 νεκρών καθώς και στην ελληνική κοινωνία. Τραύμα που όχι μόνο δεν επουλώθηκε, αλλά και βάθυνε εξαιτίας μιας σειράς διαχειριστικών επιλογών που προκάλεσαν την αντίδραση της κοινής γνώμης. Επιλογές όπως η πρόωρη επιμονή αποκλειστικά στο ανθρώπινο λάθος και ο εφησυχασμός μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ήταν τα πρόδρομα σημάδια μιας επικοινωνιακής λογικής που δεν «συνομίλησε» ποτέ με το κοινό αίσθημα. Η κορύφωση αποτυπώθηκε στην επιμονή να μένουν χωρίς απαντήσεις ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως αυτά που σχετίζονται με τη συρραφή των ηχητικών συνομιλιών.

Το Βήμα: Πολιτική ανισορροπία – Του Ι.Κ. Πρετεντέρη

Η «διαβολοβδοµάδα» ολοκληρώθηκε µε την άνετη, όσο και αναμενόμενη, επιβεβαίωση της κυβέρνησης σε μια κοινοβουλευτική αναμέτρηση που δεν µας έκανε σοφότερους. Στο ενδιάμεσο βεβαίως το κυβερνητικό σχήμα έχασε αδίκως και δύο ικανούς υπουργούς για λόγους µάλλον άσχετους µε τη δυσπιστία της αντιπολίτευσης. Ενδεχομένως η απώλειά τους να δώσει την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να επανεξετάσει το πολυκέφαλο και πολυδαίδαλο επιτελείο του.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ Το τεστ DNA, η «Οθωμανή» Βίκυ και ο Εριν «από το Βυζάντιο» – Μυστικά και ψέματα στο τεστ DNA

Λίγο πριν από τον γάμο μας αποφασίσαμε να κάνουμε ένα τεστ DNA, περισσότερο για να μάθουμε πιο πολλές λεπτομέρειες για την καταγωγή μας» λέει στο «Βήμα» το ζευγάρι που περιηγήθηκε τους γενετικούς του λαβυρίνθους. Για να φτάσει έτσι από την Ελλάδα και την Τουρκία στα βάθη της Ιστορίας αλλά και σε έναν χαμένο συγγενή.

Nέος διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ

Και ενώ δεν έχουν προσληφθεί ακόμη παλαιότεροι επιτυχόντες.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τι κρίνεται από το τελευταίο στοίχημα του Ταγίπ Ερντογάν

Ετοιμα γεύματα

Οι Ελληνες εγκαταλείπουν το σπιτικό φαγητό

Η Ελλάδα εις διπλούν: Ιστορίες καθημερινής τρέλας στα γραφεία κτηματογράφησης

Δηλώσαμε τη χώρα δύο φορές, αλλά ξεχάσαμε την… Ακρόπολη

Δικαιοσύνη και δημόσια εμπιστοσύνη

Δύο μεγάλες δίκες, οι αποφάσεις τους και το «κοινωνικό μικροσκόπιο»

Γιατί οι νέοι γιατροί αποφεύγουν το ΕΣΥ

Ελληνική πρωτιά στην κακή ψυχική υγεία των εργαζομένων

Ακόμη, αυτή την Κυριακή με «Το Βήμα»: «VITA», «1946. Οι εκλογές που οδήγησαν την Ελλάδα στον εμφύλιο» & ΒΗΜΑgazino

«VITA» Το μεγαλύτερο περιοδικό Υγείας & Ευεξίας

H Μαρία Μπεκατώρου σε μια προσωπική συνέντευξη: «Η ζωή με έμαθε να μη μασάω!»

και

Χάστε 5 κιλά μέχρι το Πάσχα μία για πάντα!

Ακόμη,

«1946. Οι εκλογές που οδήγησαν την Ελλάδα στον εμφύλιο»

Οι εκλογές του 1946 απετέλεσαν αδιαμφισβήτητα σημαντικό σταθμό στην πολιτική πορεία της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Πραγματοποιήθηκαν μετά από μια δεκαετία διακοπής του ομαλού κοινοβουλευτικού βίου, που άρχισε την 4η Αυγούστου του 1936 με τη δικτατορία του Ιωάννου Μεταξά, συνεχίστηκε με τον πόλεμο, την εχθρική Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, τη Συμφωνία της Βάρκιζας και έληξε με τις εκλογές της 31ης Μαρτίου του 1946.

Η έκδοση αυτή ακολουθεί τον διαχωρισμό των παραγόντων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές του 1946 και τη διαμορφούμενη, πριν και μετά από αυτές, πολιτική κατάσταση, με βάση το παραδοσιακό σχήμα κατάταξης των πολιτικών δυνάμεων και κομματικών σχηματισμών στο Κέντρο, στην Αριστερά και στη Δεξιά, δίνει δε ξεχωριστή θέση στον τύπο και στην οικονομία ως παραμέτρους των πολιτικών εξελίξεων, και αναδεικνύει τον εξωγενή αλλά καθοριστικό παράγοντα των Συμμάχων.

Το Παράρτημα εμπλουτίζει την παρούσα έκδοση με ιστορικές μαρτυρίες και πολιτικές απόψεις που διατύπωσαν σε διάλογο με ιστορικούς και πολιτικούς επιστήμονες πρωταγωνιστές της σύγχρονης ιστορίας και επιφανείς πολιτικοί (Λεωνίδας Κύρκος, Γρηγόρης Φαράκος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) οι οποίοι μετά το τέλος του Εμφυλίου είχαν επισφραγίσει την εθνική συμφιλίωση, αποδεικνύοντας σήμερα πρώτοι εκείνοι ότι αυτή δεν μπορεί να στηρίζεται στη λήθη.

Και

όπως πάντα, ΒΗΜΑgazino, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο εξώφυλλο.

Κυκλοφορούν την Κυριακή 31 Μαρτίου με το «Βήμα της Κυριακής».

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25

(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «1946. Οι εκλογές που οδήγησαν την Ελλάδα στον εμφύλιο» τιμή: 1,60 ευρώ, και το ένθετο «VITA» τιμή: 0,65 ευρώ)