Το τοπίο είναι θολό και η ατμόσφαιρα αποπνιχτική αφού εδώ και δύο μέρες το μεγαλύτερο μέρος της χώρας «πνίγεται» από την αφρικανική σκόνη. Σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες το κοκτέιλ γίνεται εκρηκτικό, κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες και όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής θα πρέπει να είναι άμεση η επαφή με τον γιατρό.

Τι γίνεται με όσους έχουν ΧΑΠ

Η Ένωση Πνευμονολόγων απευθύνει ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα.

Εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα γιατρό τους, για πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή και  συμπληρωματική ιατρική φροντίδα.