Η ώρα συνάντησης καθορίστηκε για τις 9.30 το πρωί στο πάρκο Cinquantenaire , κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Κιμ Μακράελ συνάδελφος στη Wall Street Journal του φυλακισμένου στη Ρωσία, Αμερικανού δημοσιογράφου, Έβαν Γκέρσκοβιτς, υποδέχεται όσους ήθελαν να τρέξουν ή να περπατήσουν για την απελευθέρωση του 32χρονου ανταποκριτή.

«Απελευθερώστε τον Έβαν-Free Evan» γράφουν οι κονκάρδες και τα μπλουζάκια. Δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωποι ξένων αντιπροσωπειών και εργαζόμενοι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στέλνουν το δικό τους μήνυμα.

Ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στις Βρυξέλλες, Χένρι Φόι καταφτάνει φορώντας τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας στο χόκεϊ. Έπαιζαν μαζί την περίοδο που και οι δύο ήταν ανταποκριτές στη Ρωσία.

«Είμαστε φίλοι και συνάδελφοι του Έβαν και είμαστε εδώ σχεδόν ένα χρόνο από όταν συνελήφθη για να σταθούμε στο πλευρό του και να δείξουμε στις ρωσικές αρχές ότι δεν θα σταματήσουμε την εκστρατεία μέχρι να απελευθερωθεί από αυτή την άδικη και παράνομη φυλάκιση απλώς επειδή έκανε τη δουλειά του» αναφέρει ο Χένρι Φόι.

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς ζούσε στη Μόσχα από το 2017. Στις 29 Μαρτίου 2023 συνελήφθη στο Εκατερίνεμπουργκ από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για κατασκοπεία κάνοντας ρεπορτάζ για τους μισθοφόρους της Wagner. Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν για την απελευθέρωσή του απέτυχαν. Την Τρίτη, αποφασίστηκε η παράταση της κράτησής του τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.

«Tρέχουμε για να ευαισθητοποιήσουμε για τον Έβαν Γκέρσκοβιτς ,για την επέτειο της παράνομης κράτησής του και να δείξουμε αλληλεγγύη σε αυτόν, την οικογένειά του και για την ελευθερία του Τύπου. Ο σημερινός αγώνας δρόμου στις Βρυξέλλες είναι μέρος της παγκόσμιας ημέρας τρεξίματός μας για τον Έβαν και έχουμε αντίστοιχες διοργανώσεις σε περισσότερες από 12 πόλεις σε όλο τον κόσμο», είναι το μήνυμα της Κιμ Μακραέλ της Wall Street Journal.

H επικεφαλής του γραφείου των New York Times στις Βρυξέλλες, Ματίνα Στεβή-Γκρίντνεφ, όπως λέει «σήμερα τρέξαμε για τον συνάδελφό μας Έβαν Γκέρσκοβιτς που πριν έναν χρόνο ακριβώς συνελήφθη στη Ρωσία επειδή έκανε τη δουλειά του. Η ελευθεροτυπία είναι κεντρικός πυλώνας της δημοκρατίας και παντού κλονίζεται, στον αναπτυγμένο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ακόμα και εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς στηρίζουμε τον Έβαν που στα 32 του χρόνια έχει βρεθεί άδικα αιχμάλωτος του Πούτιν, στηρίζουμε και όλους τους συναδέλφους μας που στοχοποιούνται για το λειτούργημά τους, στις φυλακές της Τουρκίας, στη Γάζα, στην Αιθιοπία και σε τόσες άλλες χώρες».

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είχε τονίσει ότι «θα εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο για να φέρουμε σπίτι τους Έβαν (Γκέρσκοβιτς) και Πολ (Γουίλαν), Αμερικανούς που κρατούνται άδικα από τους Ρώσους και άλλους σε όλο τον κόσμο».

Την καταδίκη της είχε εκφράσει η ΕΕ μετά την σύλληψη του Αμερικανού δημοσιογράφου, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, Ζοζέπ Μπορέλ, να τονίζει ότι «πρέπει να επιτρέπεται στους δημοσιογράφους να ασκούν ελεύθερα το επάγγελμά τους και να αξίζουν προστασία» κάνοντας λόγο για περιφρόνηση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης από τις ρωσικές αρχές».