Υπόθεση που γεννά πολλά ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια στα κεντρικά της Europol έφερε στο φως της δημοσιότητας το POLITICO. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά όλα άρχισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τότε διαπιστώθηκε ότι έλειπαν κάποιοι φάκελοι με ευαίσθητα στοιχεία κορυφαίων αξιωματούχων της. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ άλλων οι φάκελοι που κλάπηκαν είχαν πληροφορίες για την εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Κάθριν Ντε Μπολέ.

Η απουσία των φακέλων διαπιστώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσο καιρό πριν είχαν κλαπεί. Οι φάκελοι είχαν προσωπικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο κοντινά πρόσωπα των μελών της Europol.

Μερικοί από τους χαμένους φακέλους επανεμφανίστηκαν όταν ένας πολίτης τους βρήκε εγκαταλελειμμένους σε δημόσιο χώρο στη Χάγη και τους παρέδωσε σε τοπικό αστυνομικό τμήμα. Ωστόσο κάποιοι άλλοι ακόμα αγνοούνται.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Φυσικά, όλα τα παραπάνω προκαλούν μεγάλη εντύπωση και ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιοι. Πώς κατάφερε κάποιος να αποσπάσει τα συγκεκριμένα έγγραφα και να μη γίνει αντιληπτός. Ειδικά από τη στιγμή που ήταν σε μία αποθήκη στην οποία είχαν πρόσβαση ελάχιστα άτομα.

Μάλιστα, τα έγγραφα ήταν αποθηκευμένα σε χρηματοκιβώτιο τον κωδικό του οποίου γνώριζαν ακόμα λιγότεροι. «Δεδομένου του ρόλου της Europol ως αρχής επιβολής του νόμου, η εξαφάνιση των προσωπικών αρχείων των μελών του προσωπικού συνιστά σοβαρό περιστατικό παραβίασης της ασφάλειας και των προσωπικών δεδομένων», ανέφερε το σημείωμα που εστάλη εσωτερικά της Europol στις 18 Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν εξελίξει εσωτερική έρευνα της Europol για το συμβάν, ενώ ο υπεύθυνος του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού τέθηκε σε διοικητική άδεια.