Στα πρόθυρα της απόγνωσης βρίσκονται οι απανταχού ζαχαροπλάστες  καθώς οι τιμές του κακάο έχουν πλέον απογειωθεί.  Και αυτό διότι σημειώνεται το μεγαλύτερο  έλλειμμα εφοδιασμού κακάο των τελευταίων δεκαετιών, με τους αγρότες στη Δυτική Αφρική να παλεύουν ενάντια στις κακές καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες των δέντρων τους.

Υπερδιπλασιασμός του κόστους

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο για παράδοση Μαΐου εκτινάχθηκαν στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 10.080 δολαρίων ανά μετρικό τόνο στις 26 Μαρτίου 2024, ανεβάζοντας κι άλλο το κόστος μιας εκ των βασικών πρώτων υλών για πολλά γλυκά. Το κακάο μάλιστα έχει υπερδιπλασιαστεί σε κόστος από τον περασμένο χρόνο, ενώ μόνο το 2024 έχει αυξηθεί κατά 129%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hershey, Michele Buck, δήλωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία έχει μια στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου για τη διαχείριση της αστάθειας των τιμών. Στο ίδιο μήκος και η Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστείων των ΗΠΑ, η οποία ανέφερε ότι η βιομηχανία συνεργάζεται με τους λιανοπωλητές για να «διαχειριστεί το κόστος» και να διατηρήσει τη σοκολάτα προσιτή για τους καταναλωτές.

Αν και οι μεγάλες εταιρείες σοκολάτας ήταν καλά αντισταθμισμένες πέρυσι και δεν χρειάστηκε να μετακυλίσουν αμέσως τις υψηλές τιμές στους καταναλωτές, η βιομηχανία έχει φτάσει στα όρια της στην προσπάθεια να απορροφήσει το κόστος, δήλωσε στο CNBC ο Paul Joules, αναλυτής εμπορευμάτων στη Rabobank.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο έλλειμμα εφοδιασμού σε κακάο εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια και οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αρχίσουν να βλέπουν τις συνέπειες στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2025, είπε ο Joules. Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο έχει προβλέψει έλλειμμα εφοδιασμού 374.000 τόνων για τη σεζόν 2023-24, αύξηση 405% από έλλειμμα 74.000 τόνων την προηγούμενη σεζόν.

«Τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει», είπε ο Joules. Οι τιμές του κακάο πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλές για κάποιο χρονικό διάστημα επειδή δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στα συστημικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η αγορά, είπε.

Τι σημαίνει για την αγορά

Οι καταναλωτές θα μπορούσαν να δουν υψηλότερες τιμές ή «συρρίκνωση» με τη μορφή μικρότερων ράβδων σοκολάτας, εκτίμησε ο Joules. Οι εταιρείες ενδέχεται επίσης να προσαρμόσουν τα συστατικά για να χρησιμοποιούν λιγότερο κακάο σε ορισμένα προϊόντα, είπε. Το χειρότερο σοκ θα προερχόταν στη μαύρη σοκολάτα, η οποία έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, είπε ο αναλυτής.

Ο David Branch, διευθυντής τομέα στο Agri-Food Institute της Wells Fargo, είπε ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να δουν υψηλότερες τιμές ακόμη και μέσα το Πάσχα, που για τους καθολικούς είναι την προσεχή Κυριακή.

«Δεδομένου ότι οι τιμές του κακάο και τα άλλα έξοδα παραγωγής αυξήθηκαν σταθερά τον περασμένο χρόνο, είναι πιθανό οι καταναλωτές να δουν μια εκτίναξη των τιμών στα γλυκά σοκολάτας αυτό το Πάσχα», είπε ο Branch.

Οι αιτίες

Οι σοβαρές αναταράξεις με τις τιμές του κακάο αποδίδονται στα προβλήματα εφοδιασμού στις βασικές παραγωγές χώρες της Ακτής του Ελεφαντοστού και της Γκάνας, δήλωσε ο Joules. Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο.

Οι καλλιέργειες έχουν πληγεί και από την ασθένεια των μαύρων λοβών και τον ιό των διογκωμένων βλαστών και πολλά δέντρα έχουν ξεπεράσει το μέγιστο δυνατό δυναμικό απόδοσης επειδή δεν έχει υπάρξει μεγάλος γύρος ανανέωσης από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, είπε ο Joules.

Οι έντονες βροχοπτώσεις επιδείνωσαν τα προβλήματα της νόσου, είπε ο Branch, και το καιρικό φαινόμενο El Niño οδήγησε επίσης σε ξηρότερες συνθήκες με αποτέλεσμα χαμηλότερες αποδόσεις κακάο τα προηγούμενα χρόνια. Οι εποχικοί άνεμοι Harmattan ήταν πιο ακραίοι φέτος, επηρεάζοντας επίσης τις αποδόσεις των καλλιεργειών, είπε ο Branch.

Οι αγρότες στην Ακτή του Ελεφαντοστού εγκαταλείπουν όλο και περισσότερο την παραγωγή κακάο για πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες όπως το καουτσούκ, πρόσθεσε επίσης ο Joules. Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις της Γκάνας και της Ακτής Ελεφαντοστού έθεσαν σταθερές τιμές για τους αγρότες στην αρχή της σεζόν, ώστε να μην επωφελούνται από το τρέχον ράλι.

Πηγή: ot.gr