Το Ισραήλ ανακαλεί τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ, θεωρώντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας έχουν περιέλθει «σε αδιέξοδο» λόγω των απαιτήσεων της Χαμάς, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο ισραηλινός αξιωματούχος – ο οποίος έχει στενή συνεργασία με τον επικεφαλής της Μοσάντ που ηγείται των διαπραγματεύσεων – κατηγόρησε τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ότι σαμποτάρει τον διάλογο «στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να ρίξει λάδι στη φωτιά του πολέμου λόγω του Ραμαζανιού».

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα ότι είναι ηθική και στρατηγική επιταγή η προστασία των παλαιστινίων αμάχων, κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι τεταμένες λόγω του απολογισμού των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Σήμερα στη Γάζα, οι απώλειες αμάχων είναι υπερβολικά μεγάλες και η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας (που καταφθάνει) υπερβολικά μικρή», είπε ο Όστιν υποδεχόμενος στο Πεντάγωνο τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ. «Η Γάζα υφίσταται μια ανθρωπιστική καταστροφή», συμπλήρωσε ο Λόιντ Όστιν.

Η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών έγινε αφότου ο Νετανιάχου ακύρωσε τη Δευτέρα προγραμματισμένη επίσκεψη υψηλόβαθμης ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις σχετικά με τις επιχειρησιακές επιλογές στον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου έφθασαν στο ναδίρ αφότου οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.