Όπως εξηγεί ο δήμαρχος, Γιάννης Μαλτέζος, υπάρχουν αδέσποτα τόσο στην πόλη όσο και εκτός αυτής, με τη Δημοτική Αρχή να έχει βάλει μπροστά το έργο μίας δομής υποδοχής ζώων, «πλην όμως απαιτούνται άμεσες λύσεις».  

 Τρεις μήνες στο τιμόνι του δήμου. Ποιες προτεραιότητες που είχατε θέσει μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης; 

Δεσμευτήκαμε προεκλογικά να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Άργους Μυκηνών με στοχευμένες παρεμβάσεις και έργα. Προς το σκοπό αυτό ολοκληρώνουμε τη μελέτη για τη νεοκλασική αγορά του Άργους, προσδοκώντας να γίνει τοπόσημο για την πόλη του Άργους, η οποία αποτέλεσε για πολλά χρόνια βασικό εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Κεντρική δέσμευση μας επίσης η ανάδειξη της Νέας Κίου, ιδιαίτερου χαρακτήρα οικισμός και επίνειό μας, οικισμός μικρασιάτικος, με ιστορία και πολιτιστική πρωτοπορία. Ολοκληρώνουμε λοιπόν μία προυφιστάμενη μελέτη, ώστε να υποβάλουμε το τεράστιας σημασίας έργο της β’ φάσης του αλιευτικού καταφυγίου της Νέας Κίου. Τέλος, να αναφερθώ στο ότι ο Δήμος Άργους Μυκηνών είναι συνδεδεμένος όσο ελάχιστοι με την Ιστορία και διαθέτει ατελείωτο αριθμό ιστορικών μνημείων από όλες τις ιστορικές περιόδους. Και προφανώς δεν αναφέρομαι μόνο στις Μυκήνες αλλά βεβαίως στο Αρχαίο Κάστρο του Άργους, στην Αρχαία Αγορά, στο Αρχαίο Θέατρο, το μοναδικό θέατρο της Αρχαιότητας που δεν ήταν κτιστό αλλά λαξευμένο στο βράχο, στο Κριτήριο, το αρχαιότερο δικαστήριο στην Ελλάδα. Στο Δήμο μας επίσης βρίσκεται το Αρχαίο Ηραίο, η αρχαία Λέρνη, ο μυθικός χώρος του άθλου του Ηρακλή, με πάμπολλα προϊστορικά ευρήματα. Διαθέτουμε επίσης ένα καταπληκτικό Βυζαντινό Μουσείο. Όλα όμως τα παραπάνω δεν έχουν προβληθεί όπως θα έπρεπε και όπως έχουμε υποχρέωση προς τον τόπο μας και τον πολιτισμό του. Και αν θέλετε, ακόμα και όσοι επισκέπτονται τις Μυκήνες απλά περνούν και φεύγουν, αγνοώντας τον απέραντο πλούτο που κρύβεται σχεδόν σε κάθε γωνιά του. Αυτή λοιπόν είναι η πλέον σημαντική προτεραιότητα μας και είμαστε σε εξαιρετική επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων για να το καταφέρουμε. 

 Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείστε να αντιμετωπίσετε; 

Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι βέβαια ο προϋπολογισμός του Δήμου μας. Ενώ θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως προβλέπεται στο Νόμο, εμείς βρήκαμε ένα άνοιγμα 6,5 εκατομμυρίων που δε μας επιτρέπει να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό. Μπήκαμε επομένως σε μία υπερπροσπάθεια συνεννόησης με το Υπουργείο και το Ταμείο Παρακαταθηκών, με παράλληλες δικές μας γενναίες περικοπές, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε τον προϋπολογισμό και να λειτουργήσουμε. 

 Έχετε δηλώσει πως κληρονομήσατε ένα τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα. Ποιες κινήσεις θα κάνει η δημοτική Αρχή για επίλυση του ζητήματος; 

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι τεράστιο. Αγέλες αδέσποτων τόσο στην πόλη όσο και εκτός αυτής. Προχωράμε μεν το έργο μίας δομής υποδοχής ζώων, πλην όμως απαιτούνται άμεσες λύσεις. Αυτό που κάναμε μέχρι τώρα και σε συνθήκες ανυπαρξίας προυπολογισμού είναι να καθαρίσουμε και να βελτιώσουμε μία άτυπη δομή που υπήρχε με έναν αριθμό ζώων, να στειρώσουμε και να τσιπάρουμε όσα σκυλιά ήταν εκεί, όσα ήταν πρόσφορο τα επιστρέψαμε εκτός δομής και παράλληλα υποβάλαμε σε στείρωση και τσιπάρισμα ένα σημαντικό αριθμό ζώων που κυκλοφορούσαν αδέσποτα, διαλέγοντας τα πιο επιθετικά. Όλα αυτά με βάση τον εθελοντισμό, τόσο χορηγών που μας διέθεσαν δωρεάν τροφές είτε με την εθελοντική δράση φιλόζωων είτε με την αμισθί στείρωση και παρακολούθηση από τους κτηνιάτρους.