Εννέα χρόνια μετά την ταινία «Mad Max: Ο δρόμος της οργής» («Mad Max: Fury Road»), το διάσημο έπος του ελληνικής καταγωγής Αυστραλού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού Τζορτζ Μίλερ, επιστρέφει στο φεστιβάλ των Καννών με το πολλά υποσχόμενο «Furiosa: A Mad Max Saga» που θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 77ο φεστιβάλ (14-25 Μαΐου) παρουσία του σκηνοθέτη και του καστ: επικεφαλής η Ανα Τέιλορ-Τζόι και δίπλα της ο Κρις Χέμσγουορθ και ο Τομ Μπέρκ.

Η ταινία θα προβληθεί εκτός διαγωνισμού στο Grand Théâtre Lumière την Τετάρτη 15 Μαΐου.

Το «Furiosa: A Mad Max Saga» είναι το πέμπτο επεισόδιο ενός franchise που ξεκίνησε το 1979 με την ταινία «Μad Max: Ο εκδικητής της νύχτας» και τον Μελ Γκίμπσον στο ρόλο του ήρωα του τίτλου χάρη στον οποίο έγινε το όνομα που όλοι σήμερα γνωρίζουμε. «Παίζοντας» με τους κώδικες της «ταινίας είδους», εν προκειμένω του μελλοντολογικού θρίλερ εκδίκησης/ καταδίωξης, το «Mad Max», τόσο το πρώτο όσο και όλα όσα το ακολούθησαν, είναι ένα χρονικό της κοινωνικής και περιβαλλοντικής κατάρρευσης, τα οποία στην εποχή της πρώτης ταινίας έμοιαζαν οραματικά και τώρα είναι απολύτως επίκαιρα.

Ο Μελ Γκίμπσον υπήρξε ο πρώτος Mad Max το 1979 στην ταινία «Μad Max: Ο εκδικητής της νύχτας»

Στις ταινίες του, που θα μπορούσες να τις αποκαλέσεις «Γουέστερν με ρόδες» ο Μίλερ περιγράφει έναν δυστοπικό κόσμο όπου η ταχύτητα και η κίνηση είναι εξίσου συνώνυμα με τη ζωτική ενέργεια όσο και με τον θάνατο ως αποτέλεσμα της εξάντλησης των πόρων. Όλα αυτά προσφέρουν στον θεατή μια ισχυρή δόση αδρεναλίνης στην οποία οφείλεται και η επιτυχία των ταινιών.

Ο Γκίμπσον υποδύθηκε τον πρώην αστυνομικό Μαξ σε δύο ακόμα ταινίες, το «Μαντ Μαξ 2: Εκδικητής πέρα από τον νόμο» (1981) και το «Μαντ Μαξ: Απόδραση από το βασίλειο του Κεραυνού» (1985). Τριάντα ακριβώς χρόνια αργότερα, το 2015 ο Μίλερ, χωρίς τον Γκίμπσον, επανήλθε στον κόσμο του Μαξ με το «Mad Max: Ο δρόμος της οργής» στο οποίο παίζουν ο Τομ Χάρντι (στην θέση του Γκίμπσον) και η Σαρλίζ Θερόν στον ρόλο της Furiosa, που είναι ρόλος -κλειδί της ταινίας καθότι αυτή την φορά ο Μίλερ εστιάζει στην δύναμη της γυναίκας.

Η Σαρλίζ Θερόν πρώτη Furiosa σε Mad Max ταινία και ο Τομ Χάρντι σε σκηνή από το « Mad Max: Ο δρόμος της οργής»

Η Furiosa είναι το κεντρικό πρόσωπο και στην τελευταία ταινία του Μίλερ η οποία είναι prequel και αναφέρεται στο παρελθόν της ηρωίδας. Εδώ, ο Μίλερ επιστρέφει στις απαρχές της Furiosa, που με την μορφή της Ανα Τειλορ-Τζόι προσπαθεί να επιστρέψει στην ασφάλεια τους σπιτιού της παρά τις πολυάριθμες εχθρικές ένοπλες συμμορίες που την απειλούν. «Κουβαλώ μέσα μου την ιδέα αυτού του prequel για πάνω από μια δεκαετία», είπε ο Τζορτζ Μίλερ για την τελευταία ταινία του. «Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος που επιστρέφω στο Φεστιβάλ των Καννών – μαζί με την Ανια, τον Κρις και τον Toμ – για να μοιραστώ το Furiosa: A Mad Max Saga με τον κόσμο. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Κρουαζέτ για την ανάδειξη στην παγκόσμια σκηνή μιας τέτοιας ταινίας».

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης του φεστιβάλ καννών θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 11 Απριλίου.