«Το ΠαΣοΚ θα είναι δεύτερο κόμμα και ο στόχος είναι αυτό να συμβεί με αυξημένα τα ποσοστά του». Αν κάτι έχει αλλάξει σε αυτή τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν είναι ο στόχος αλλά ο βαθμός δυσκολίας του. Πολλά άλλαξαν τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να οδεύσει προς μονοψήφιο ποσοστό σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση. Και το ΠαΣοΚ έδειξε, το ίδιο διάστημα, μια αξιοσημείωτη κάμψη της δυναμικής του. Τι συμβαίνει; Είναι το «σύστημα Μαξίμου» και ο «επικοινωνιακός του βραχίονας» που θέλει να εκτοξεύσει τον Κασσελάκη; Είναι οι εμφανείς αδυναμίες στην εικόνα του κόμματος όπως παρουσιάστηκαν στη Βουλή κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων για την ισότητα στο γάμο και τα μη κρατικά ΑΕΙ; Είναι η εσωκομματική καχυποψία που δημιουργείται από την ανάπτυξη «προσωπικών στρατηγικών»; Είναι όλα μαζί;

Το «αριστερό» και το «δεξιό» ανάχωμα

Ο αέρας αυτοπεποίθησης που έπνεε στη βάση και την ηγεσία του ΠαΣοΚ το προηγούμενο διάστημα δείχνει να έχει μετριαστεί. Δεν είναι μόνο οι «φωτογραφίες της στιγμής» που δείχνουν μια υποχώρηση της δυναμικής του κόμματος η οποία κατά τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη «έχει προσωρινά χαρακτηριστικά». Είναι ότι διαμορφώνεται μια «πραγματικότητα των αριθμών» που θέτει σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια για τη κατάκτηση του στόχου της δεύτερης θέσης. Δεν είναι μόνο η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και το ότι, ήδη, η παρουσία της Νέας Αριστεράς λειτουργούσε ως ανάχωμα στην εισροή ψήφων από τα αριστερά. Τώρα υπάρχει ανάχωμα και στην πιθανή εισροή δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του κέντρου από τη ΝΔ. Οι «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέδρου. Επιπροσθέτως, ο κ. Λοβέρδος φαίνεται ότι στερεί σχεδόν μια δημοσκοπική μονάδα στο ΠαΣοΚ.

Το σχέδιο και τα διλλήματα στο εκλογικό σώμα

Τα μηνύματα του προβληματισμού που επικρατεί στη βάση του κόμματος φτάνουν συνεχώς στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη συμμερίζονται αυτόν τον προβληματισμό ωστόσο θεωρούν ότι το πολιτικό σκηνικό στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές θα αλλάξει. Και ότι θα είναι διαφορετική η στάση των πολιτών όταν, στην κάλπη, θα κληθούν να αποφασίσουν τι είδους αντιπολίτευση θέλουν να έχει απέναντι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό θα είναι και ένα από τα διλλήματα που θα επιχειρήσει να θέσει η Χαριλάου Τρικούπη στο εκλογικό σώμα. Θέλει απέναντι στον Μητσοτάκη την lifestyle αντιπολίτευση του Κασσελάκη ή την προγραμματική αντιπολίτευση του ΠαΣοΚ;

Οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν χαράξει τη βασική γραμμή πλεύσης για τις Ευρωεκλογές. Ήδη έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών που όπως λέγεται «εκπέμπουν μήνυμα ανανέωσης και επάρκειας» Ο κ. Ανδρουλάκης, αρχής γενομένης από το Περιστέρι και τον Κορυδαλλό έχει αρχίσει να υπηρετεί ένα σχεδιασμό που προβλέπει πλήθος περιοδειών και επαφών με τον κόσμο. Σε αυτή τη μεγάλη «δράση εξωστρέφειας» θα συμβάλουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές αλλά και οι επιτροπές εκλογικού αγώνα που αναμένεται να συγκροτηθούν ανά νομό. Στόχος είναι, αμέσως μετά το Πάσχα και στην τελική ευθεία προς τις εκλογές να έχει τεθεί όλος ο εκλογικός μηχανισμός σε θέση μάχης.

Στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει δεχθεί εισηγήσεις για αναπροσαρμογή της επικοινωνιακής του τακτικής. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αναμένεται να την αλλάξει σε βαθμό εντυπωσιακό. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν έλκεται από «επικοινωνιακές πιρουέτες» και θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να υπηρετήσει σε συνέπεια ένα συγκεκριμένο πολιτικό και εκλογικό σχεδιασμό. Από τη στιγμή που θέλει να προβληθεί ως η πολιτική δύναμη που μπορεί να ασκήσει αξιόπιστη και αποτελεσματική αντιπολίτευση θα εξακολουθήσει να διατηρεί το μέτωπο με την κυβέρνηση και την άσκηση κριτικής στον Πρωθυπουργό, προβάλλοντας τη δική του προγραμματική πρόταση. Όπου χρειαστεί τα πυρά θα στρέφονται και κατά του Στέφανου Κασσελάκη και της «ακίνδυνης», για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Συζητήσεις και σενάρια

Το αμέσως επόμενο διάστημα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμο. Η υποχώρηση της δυναμικής του κόμματος ενισχύει τις φωνές κριτικής προς τον κ. Ανδρουλάκη. Η βασικότερη αιχμή που δέχεται η ηγεσία αφορά τη συντεταγμένη λειτουργία του κόμματος, τη διάταξη των δυνάμεων του στη Βουλή και τη Χαριλάου Τρικούπη και την ύπαρξη ενός κέντρου που θα υποστηρίζει και θα συντονίζει τη δράση τους. Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί ο τόνος και τα πρόσωπα που θα επιλέξουν να ασκήσουν κριτική κατά την αναμενόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Κατά πληροφορίες όλο αυτό το «ανήσυχο κλίμα» που υπάρχει θα αποτυπωθεί κατά τη συνεδρίαση από στελέχη που βάζουν υποσημειώσεις στην τακτική που έχει ακολουθηθεί σε κρίσιμα θέματα αλλά και στο αφήγημα του «πολέμου από το Μέγαρο Μαξίμου». Προέκυψε, εν των μεταξύ, ακόμα ένα αγκάθι. Αυτό της πιθανής υποψηφιότητας του κ. Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ που βρίσκει αντίθετα αρκετά στελέχη.

Όλη αυτή η «αλλαγή κλίματος», όπως αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει αναζωπυρώσει σενάρια και συζητήσεις στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ. Όλα, όπως είναι λογικό, συνδέονται με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Αν ο στόχος της δεύτερης θέσης επιτευχθεί τότε ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορέσει να προχωρήσει και σε ένα ευρύ κάλεσμα συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων αλλά και σε αλλαγή διάταξης στη Βουλή και στη Χαριλάου Τρικούπη. Σε διαφορετική περίπτωση θα αρχίσει ένας χορός συζητήσεων ο οποίος πιθανότατα θα συμπεριλάβει την προοπτική ανασύνθεσης ολόκληρου του κεντροαριστερού χώρου. Και στην περίπτωση αυτή «το παιχνίδι θα αλλάξει πίστα».