Μπλακ άουτ εξήντα λεπτών; Όχι. Η Ώρα της Γης. Η μία, συμβολική, ώρα που ο πλανήτης ασπάζεται την πρωτοβουλία της WWF και αποστέλλει ένα παγκόσμιο μήνυμα για χάρη του περιβάλλοντος.

Για το 2024 η καθιερωμένη ετήσια «γιορτή» ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 23 Μαρτίου. Από τις 20:30 ως τις 21:30 τα φώτα έσβησαν και κτίσματα – σύμβολα της Αθήνας βυθίστηκαν στο σκοτάδι.

Μεταξύ αυτών ο επιβλητικός Παρθενώνας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης που χάθηκε ξαφνικά.

Ιδιαίτερα φέτος μετά το πέρας του 2023, μίας χρονιάς που χαρακτηρίστηκε ως η θερμότερη καταγεγραμμένη και μετά από ένα καλοκαίρι που πλήγωσε το «πράσινο» σε ολόκληρο τον πλανήτη η «Ώρα της Γης» ήταν αφιερωμένη στα δάση και στην επιτακτική ανάγκη προστασίας τους.

Η ιστορία του κινήματος

Παρ’ όλο που η «Ώρα της Γης» έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα που ενώνει τους ανθρώπους παγκοσμίως και τους ωθεί να ενημερωθούν και να αναλάβουν δράση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, είχε ξεκινήσει ως κάτι τοπικό: ως μια εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF και τη διαφημιστική εταιρεία Λίο Μπέρνετ.

Τότε, δεκαεπτά χρόνια πριν, υπήρχε ακόμη ένας βαθμός σκεπτικισμού και άρνησης σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Η «Ώρα της Γης» ήρθε ως έμπνευση για να αφυπνίσει τους ανθρώπους στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και να ξεκινήσουν έναν διάλογο σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο καθένας ατομικά ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής πρόκλησης του πλανήτη μέχρι σήμερα και σε μία από τις μεγαλύτερες πλέον απειλές για την ίδια την ανθρωπότητα.

Η «Λίο Μπέρνετ» συνεργάστηκε με το WWF για να προωθήσει την ιδέα και να βοηθήσει να γίνει η καμπάνια πραγματικότητα στο Σίδνεϊ, μια καμπάνια που πλέον έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Αυστραλίας και έχει φτάσει να συμβολίζει την αυξανόμενη παγκόσμια επιδίωξη ενός καλύτερου, βιώσιμου μέλλοντος για όλους.

Σήμερα, έχει κερδίσει εκατομμύρια υποστηρικτές σε περισσότερες από 185 χώρες, εμπνέοντας άτομα και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση για το περιβάλλον, ενώ έχει οδηγήσει σε σημαντικές νομοθετικές αλλαγές, αξιοποιώντας τη δύναμη του πλήθους. Και καθώς το κίνημα συνεχίζεται και μεγαλώνει, η εκδήλωση με τα σβηστά φωτά που διαρκεί απλώς μία ώρα αποτελεί το σύμβολο μιας ευρύτερης δέσμευσης προς τη φύση και τον πλανήτη μας.