Κάθε χρόνο στα τέλη του Μαρτίου βλέπουμε εικόνες από τα μεγαλύτερα μνημεία και τα εμβληματικότερα κτήρια του κόσμου σκοτεινά, με τα φώτα τους σβηστά. Τα προηγούμενα χρόνια, τα φώτα είχαν σβήσει ακόμη και στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, στην Όπερα του Σίδνεϊ και στη, δική μας, Ακρόπολη. Το ασυνήθιστο και «απόκοσμο» των εικόνων αυτών και η εντύπωση που προκαλούν είναι μέρος της πρωτοβουλίας της WWF, γνωστή ως «Ώρα της Γης».

Φέτος, η καθιερωμένη ετήσια «γιορτή» του περιβάλλοντος είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 23 Μαρτίου. Απόψε, μεταξύ άλλων η Όπερα του Σίδνεϋ, το Empire State Building στη Νέα Υόρκη και η Sagrada Familia στη Βαρκελώνη, αλλά και εδώ, στην Αθήνα το Προεδρικό Μέγαρο και μέρος του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος θα σβήσουν τα φώτα τους στις 8:30 μ.μ και για μία ώρα.

Στην ουσία, πρόκειται για μία συμβολική κίνηση, κατά την οποία οι πολίτες όλου του κόσμου καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα για να στείλουν ένα αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το φετινό μήνυμα

Σύμφωνα με τη WWF, η «Ώρα της Γης» όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, απευθύνει ένα κάλεσμα σε όλους να αφιερώσουν και να επενδύσουν 60 λεπτά της ώρας σε απλές δράσεις που μπορούν να ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη φύση.

Ιδιαίτερα φέτος, μετά το πέρας του 2023, μίας χρονιάς που χαρακτηρίστηκε ως η θερμότερη καταγεγραμμένη και μετά από ένα καλοκαίρι που πλήγωσε το «πράσινο» σε ολόκληρο τον πλανήτη – η αποτίμηση των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα για το 2023 αγγίζει τα 1,7 εκατ. Στρέμματα-, η «Ώρα της Γης» στη χώρα μας δικαιολογημένα είναι αφιερωμένη στα δάση και στην επιτακτική ανάγκη προστασίας τους.

Γι’ αυτό, φέτος, με αφορμή τη μεγαλύτερη αυτή παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία, απευθύνεται κάλεσμα προκειμένου όλοι οι πολίτες να αντιληφθούν την τεράστια αξία που έχουν για την ανθρώπινη ζωή τα δασικά οικοσυστήματα, να ενημερωθούν για τις απειλές που δέχονται, αλλά και να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία τους.

Η ιστορία του κινήματος

Παρ’ όλο που η «Ώρα της Γης» έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα που ενώνει τους ανθρώπους παγκοσμίως και τους ωθεί να ενημερωθούν και να αναλάβουν δράση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, είχε ξεκινήσει ως κάτι τοπικό: ως μια εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF και τη διαφημιστική εταιρεία Λίο Μπέρνετ.

Τότε, δεκαεπτά χρόνια πριν, υπήρχε ακόμη ένας βαθμός σκεπτικισμού και άρνησης σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Η «Ώρα της Γης» ήρθε ως έμπνευση για να αφυπνίσει τους ανθρώπους στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και να ξεκινήσουν έναν διάλογο σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο καθένας ατομικά ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής πρόκλησης του πλανήτη μέχρι σήμερα και σε μία από τις μεγαλύτερες πλέον απειλές για την ίδια την ανθρωπότητα.

Η «Λίο Μπέρνετ» συνεργάστηκε με το WWF για να προωθήσει την ιδέα και να βοηθήσει να γίνει η καμπάνια πραγματικότητα στο Σίδνεϊ, μια καμπάνια που πλέον έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Αυστραλίας και έχει φτάσει να συμβολίζει την αυξανόμενη παγκόσμια επιδίωξη ενός καλύτερου, βιώσιμου μέλλοντος για όλους.

Σήμερα, έχει κερδίσει εκατομμύρια υποστηρικτές σε περισσότερες από 185 χώρες, εμπνέοντας άτομα και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση για το περιβάλλον, ενώ έχει οδηγήσει σε σημαντικές νομοθετικές αλλαγές, αξιοποιώντας τη δύναμη του πλήθους. Και καθώς το κίνημα συνεχίζεται και μεγαλώνει, η εκδήλωση με τα σβηστά φωτά που διαρκεί απλώς μία ώρα αποτελεί το σύμβολο μιας ευρύτερης δέσμευσης προς τη φύση και τον πλανήτη μας.