Με αυξημένη τη συμμετοχή των μαθητών, με δύο πλέον καθηγητές μουσικής και καινούρια μουσικά όργανα, η μουσική έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των παιδιών στα Κουφονήσια προσφέροντάς τους όχι μονάχα επιπλέον δεξιότητες, αλλά και την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την προσωπικότητα και τα συναισθήματά τους. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται το κενό που προέκυπτε από την έλλειψη πρόσβασης στην μουσική εκπαίδευση για τα παιδιά των Κουφονησίων και εξαλείφεται ένα μέρος των ανισοτήτων που προκύπτουν στις αποκεντρωμένες περιοχές.

Βασικό ρόλο για αυτήν την ανάπτυξη έχει παίξει ο κ. Κορνήλιος Μιχαηλίδης, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων που διανύει ήδη με μεγάλη επιτυχία τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του αλλά και επιμελητής του Προγράμματος μουσικής εκπαίδευσης Κουφονησίων.  Με την ευγενική υποστήριξη του Qualco Foundation, το οποίο χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αφήνοντας στους γονείς μία συμβολική μόνο συμμετοχή, αλλά και με την σημαντική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Εθνικού Θεάτρου και της Αttica Group, το Πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης Κουφονησίων ολοκλήρωσε φέτος με επιτυχία  μια εκπαιδευτική επίσκεψη πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα για τα παιδιά και τους γονείς τους.

Μέσα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τα παιδιά τελικά αναχώρησαν από το Κουφονήσι χάριν στην προθυμία της Blue Star Ferries να στείλει πλοίο εκτός δρομολογίου στο Κουφονήσι προκειμένου να μην χαθεί αυτή η πολυαναμενόμενη για τα παιδιά εκδρομή, αφού ο «Σκοπελίτης», το πλοίο που θα εκτελούσε το δρομολόγιο Κουφονήσι – Νάξος, δεν μπόρεσε να αναχωρήσει εκείνο το πρωί λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στην συνέχεια η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχθηκε τα παιδιά και τους γονείς τους στην συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ την επόμενη ημέρα, μετά από ειδική άδεια της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης.

Αργότερα τους υποδέχθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης και το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η πολιτιστική εκδρομή ολοκληρώθηκε, με την παρακολούθηση της παράστασης «Πινόκιο» στην εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ακολουθούμενη από ξενάγηση στους χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του ΚΠΙΣΝ.

Το Φεστιβάλ, οι μαθητές και οι κάτοικοι του νησιού εκφράζουν για ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη τους στο Qualco Foundation για την γενναιόδωρη και πολύτιμη στήριξή τους, καθώς επίσης και στους οργανισμούς που στήριξαν πρακτικά και άμεσα την επίσκεψη των παιδιών στην Αθήνα.