Την ώρα που η Θήβα αρχίζει να γεμίζει από τηλεοπτικά συνεργεία με τις κάμερες έτοιμες να «σημαδεύσουν» τον Στέφανο Κασσελάκη όταν με καμάρι θα παρελαύνει ένστολος και ένοπλος την 25η Μαρτίου στους δρόμους της Θήβας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε χθες το όπλο του, για την ακρίβεια πήρε το G-3 του (που του το έχουν χρεώσει με… 108) και έκανε την πρώτη του βολή.

Ρώτησα πώς τα πήγε, εάν βρήκε τον στόχο του και η απάντηση ήταν ότι ήταν «εύστοχος και πολύ καλός». Δεν γνωρίζω εάν είχε ξαναπιάσει, εκεί στην Αμερική  όπλο στα χέρια του, πάντως χθες οι βολές του ήταν ακριβείς. Και κάτι ακόμα συνεχίζει ακάθεκτος την εκπαίδευσή του, δηλαδή «κτυπά» προσοχές και αναπαύσεις», πηγαίνει σε αγγαρείες (στα μαγειρεία), ζήτησε να κάνει και τον θαλαμοφύλακα και ακόμα κάνει δοκιμαστικά για την παρέλαση και γενικά συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες των νεοσυλλέκτων. Θέλει να είναι άψογος στην παρέλαση και για το λόγο αυτό ζήτησε εξτρά άσκηση στον βηματισμό από τον ανθυπολοχαγό εκπαιδευτή του.

Μόνον οκτώ ημέρες του έμειναν (ή όπως λένε στον στρατό «επτά και απόψε»), έως την ορκωμοσία. Και αμέσως μετά παίρνει την πενθήμερη άδεια που δικαιούται και επιστρέφει στο στρατόπεδό του μόνον για να πάρει την απόλυσή του και να του ευχηθούν οι συνάδελφοί του (που τους περιμένουν ακόμα κάτι μήνες θητεία) «καλός πολίτης». Ο ίδιος φαίνεται συνεργάσιμος και χαρούμενος, όπως μου λένε, ίσως επειδή έμαθε ότι στις δημοσκοπήσεις σταθεροποιήθηκε στην δεύτερη θέση.

***

Στη Βουλή ο Καραμανλής αλλά καθυστερημένα

Τελικά εμφανίστηκε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής. Μόνον που εμφανίστηκε  κάπως αργά, μια μέρα μετά την επεισοδιακή  συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλή για τα πορίσματα της τραγωδίας των Τεμπών. Στη συνεδρίαση αυτή ο κ. Καραμανλής δεν εμφανίστηκε προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Χθες όμως πήγε στη Βουλή, τον είδαν μάλιστα να βγαίνει από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα και εν συνεχεία χαιρέτησε τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλο που βρισκόταν εκεί τυχαίως.

***

Χαρές στον Περισσό για την… δημοφιλία Κουτσούμπα

Ένα από τα στοιχεία έκπληξη της χθεσινής δημοσκόπησης που παρουσίασε το Mega είναι ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας εμφανίζεται να είναι πρώτος σε δημοφιλία πολιτικός αρχηγός, αφήνοντας πίσω του δεύτερο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το στοιχείο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν σκεφτεί κανείς πως προηγήθηκε η σφοδρή επίθεση του Πρωθυπουργού στον Γραμματέα του ΚΚΕ στη βουλή, στη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια λέγοντάς του πως “το Κομμουνιστικό Κόμμα παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη εντός αυτής της αίθουσας” και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να του απαντά: “τιμή μου να το λες εσύ αυτό”. Απ’ ότι φαίνεται δεν πήγε και πολύ καλά αυτό, για τον πρωθυπουργό…

Κουτσούμπας

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αν βέβαια ρωτήσεις τα στελέχη του ΚΚΕ πού οφείλεται η δημοφιλία του Γραμματέα θα σου πουν: πρώτα απ’ όλα στη δράση των μελών του κόμματος και της ΚΝΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων, κι αυτό αναγνωρίζεται όπως επίσης αναγνωρίζεται ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκφράζει με αυθεντικότητα και λαϊκότητα όχι μόνο τις θέσεις του κόμματος, αλλά κυρίως αυτό που έχει ένας κόσμος στο μυαλό του.

***

Άλλη μία ελληνική προεδρία στον ΟΟΣΑ

Ακόμη μία «αθόρυβη» επιτυχία για την Ελλάδα που εξασφάλισε  την προεδρία της Ομάδας Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΟΟΣΑ, την οποία θα ασκεί ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Γιώργος Παγουλάτος. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα επιδιώξει την προώθηση της οικονομικής ευθυγράμμισης και ενοποίησης των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ, εστιάζοντας στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την μείωση της διαφθοράς. Τέλος, θα στοχεύσει στην προβολή του περιφερειακού προγράμματος μέσω σημαντικών εκδηλώσεων όπως η επικείμενη υπουργική συνάντηση της Ομάδας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έχει προγραμματισθεί για τον προσεχή Ιούνιο.

***

Τι ενδιαφέρει τους Αμερικανούς φοιτητές για την Ελλάδα

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποδέχθηκε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών  μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Δικαίου και Διπλωματίας Fletcher του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, λέγοντάς τους στην αρχή ότι: «η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική αρχών, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο”. Συγκεκριμένα μίλησε στους φοιτητές που πραγματοποιούν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ελλάδα για τη λειτουργία του ελληνικού πολιτεύματος και την ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία, όπως τόνισε, είναι μία πολιτική αρχών, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Γεραπετρίτης συζήτησε, στη συνέχεια, με τους φοιτητές για επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις στρατηγικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ. Απαντώντας σε ερωτήσεις των φοιτητών, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, τέλος, στις προκλήσεις της παγκόσμιας διακυβέρνησης και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε διεθνείς οργανισμούς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στη στρατηγική διαφοροποίησης που ακολουθεί η Ελλάδα ως προς τη συμμετοχή της σε διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις και παγκόσμιους εμπορικούς διαδρόμους, όπως ο IMEC, με γνώμονα την εξασφάλιση πολλαπλών επιλογών στο ενεργειακό και οικονομικό πεδίο.

***

Όταν οι ειδήσεις βγαίνουν στο Περιστύλιο

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση έπιασε το αυτί μου έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής χθες το μεσημέρι. Ο Στέλιος Πέτσας μιλούσε με τον Βασίλη Κικίλια για το ζήτημα του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Οι  ιδιοκτήτες των ακινήτων μέχρι τις 30/4/2024, θα πρέπει να υποβάλουν στον οικείο Δήμο, δήλωση εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας με την οποία να δηλώνεται ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του ακινήτου τους σύμφωνα με την Τεχνική έκθεση αρμόδιου Τεχνικού Επιστήμονα-Μηχανικού.

Δεδομένης της ασφυκτικής προθεσμίας, τόσο στελέχη των δημοτικών αρχών όσο και κάτοικοι των περιοχών που εκλέγεται ο Βουλευτής της Ανατολικής Αττικής, «βομβάρδισαν» με μηνύματα και τηλεφωνήματα τον κ. Πέτσα και αυτός το μετέφερε στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Και αν κατάλαβα από το πως έκλεισε η συνομιλία, ο κ. Κικίλιας μάλλον έδειξε ευελιξία ως προς το χρονοδιάγραμμα. Μένει να δούμε τι θα πει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γιατί πράγματι το χρονοδιάγραμμα δεν επιτρέπει ούτε στους ιδιοκτήτες, ούτε στους Δήμους να συμμορφωθούν.

***

Έτοιμο το ευρωψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ

Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα συμμετέχουν η καρδιολόγος Ρόζα Βρεττού, ο οικονομολόγος Ηλίας Κικίλιας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος και ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, στο γραφείο του στη Βουλή. Ο κ. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων επισήμανε: «Το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ενισχύεται από ανθρώπους με κύρος και άποψη. Καθένας έχει προσφέρει πολλά στην ξεχωριστή επιστημονική του διαδρομή. Η οπτική και η εμπειρία τους είναι πολύτιμος σύμμαχος στον κρίσιμο αγώνα που θα δώσει η παράταξή μας στις ευρωπαϊκές εκλογές», είπε.

***

Η Βουλή γέμισε με γυναίκες βουλευτές

Πλημμύρισε χθες η αίθουσα Γερουσίας της Βουλής από γυναίκες βουλευτές από κοινοβούλια όλου του κόσμου. Πάνω από 150 εκπρόσωποι που συμμετείχαν στην Σύνοδο Κορυφής του Δικτύου Γυναίκες Πολιτικοί Ηγέτες (WPL) «Δημοκρατία για τον 21ο αιώνα» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τη συνεργασία των υπουργείων Τουρισμού και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ήταν ενδιαφέρουσα η ανταλλαγή εμπειρίας από την συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, με διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες και καταβολές. Θέματα ισότητας και συμπεριληπτικότητας, υπευθυνότητας και λογοδοσίας, συμμετοχής και εκπροσώπησης σε έναν διαρκή αγώνα αναβάθμισης της θέσης της γυναίκας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, τέθηκαν από τις ομιλήτριες. Το WPL είναι ένα Παγκόσμιο Δίκτυο Γυναικών Πολιτικών με σκοπό την ενίσχυση της επιρροής των γυναικών σε πολιτικές ηγετικές θέσεις. Όπως είπε η εκπρόσωπος της Ουγκάντα επικαλούμενη τον Γκάντι «πρέπει εμείς να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο». «Ας γίνουμε εμείς οι γυναίκες οι φορείς της αλλαγής», τόνισε.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τις εκπροσώπους του WPL υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και η Σέβη Βολουδάκη, η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2023 είναι Πρέσβειρα του Δικτύου WPL ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και προήδρευσε της συνεδρίασης λέγοντας στις συμμετέχουσες: «Ελπίζω να φανήκαμε αντάξιοι της φιλοξενίας που από την αρχαιότητα η χώρα μου πρεσβεύει».