Στην Κουμουνδούρου δεν σκοπεύουν να επιτρέψουν φαινόμενα διαβλητότητας στη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής περιόδου που θα ακολουθήσει μέχρι την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου και, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, θα λάβουν τα μέτρα τους.

Μεταξύ αυτών η σύσταση μιας task force που θα παρακολουθεί ανάλογα ζητήματα δυνητικής παραβίασης προσωπικών δεδομένων ψηφοφόρων και να τα προλαμβάνει καταγγέλλοντάς τα. Αφορμή για την απόφαση αυτή αποτέλεσε φυσικά η διαρροή των emails απόδημων Ελλήνων από το Υπουργείο Εσωτερικών προς χρήση από το γραφείο της Άννας – Μισέλ Ασημακόπούλου.

Πώς θα προκύψει το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως κινείται πλέον σε ρυθμούς Ευρωεκλογών δεδομένου πως η Πολιτική Γραμματεία επικύρωσε τη διενέργεια την Κυριακή 14 Απριλίου των προκριματικών. Όπως έγινε γνωστό, στην πρωτόγνωρη αυτή εσωκομματική διαδικασία θα συμμετάσχουν πάνω-κάτω 400 άτομα που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, αφού πρώτα επιλέξουν περιφέρεια προτίμησης και αποστείλουν τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά, κυρίως δε το ποινικό μητρώο τους.

Από τον προκριματικό γύρο, που θα διεξαχθεί τόσο δια ζώσης (κάλπη) όσο και εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικά) και θα έχουν δικαίωμα ψήφου τόσο μέλη όσο και φίλοι της παράταξης, θα προκύψουν οι πρώτοι 35 υποψήφιοι. Επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή πως θα εξαιρεθούν οι δύο νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης ως ανταπόδοση για το έργο που έχουν επιτελέσει στην πενταετία που λήγει. Επίσης ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης θα ορίσει 5 άτομα δικής του επιλογής χωρίς να διευκρινιστεί αν θα είναι στενοί συνεργάτες του ή υποψήφιοι που θέλει να προβάλλει ο ίδιος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισαν πάντως ότι θα συνεκτιμηθεί τόσο η ποσόστωση όσο και ο πληθυσμός κάθε περιφέρειας έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ισορροπία.

Το think tank της Ενέργειας

Εν τω μεταξύ, η Διάνα Βουτυράκου και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας – τομεάρχης περιβάλλοντος Μίλτος Ζαμπάρας ανακοίνωσαν τους 5 επιστήμονες που απαρτίζουν το think tank Ενέργειας.

Πρόκειται για τους:

Χρήστο Σκορδή: Είναι Μηχανικός Περιβάλλοντος, απόφοιτος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και από το Cranfield University. Εργάζεται ως σύμβουλος βιώσιμης ανάπτυξης με στόχο την ανάπτυξη στρατηγικών για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και τη διαχείριση κλιματικών κινδύνων.

Θεοδοσία Κωστάκη: Μηχανολόγος Μηχανικός, απόφοιτη του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ρομποτική και τα Συστήματα Αυτοματισμού. Έχει εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μεγάλα έργα ενεργειακών υποδομών με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και το decarbonisation μεγάλων βιομηχανικών μονάδων.

Κωνσταντίνο Ζηνέλη: Είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Ε.Μ.Π., κάτοχος Διδακτορικού στην Υπολογιστική Ρευστοδυναμική από το Imperial College London, μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων στο ίδιο πανεπιστήμιο. Είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης στο MIT και στο University of Michigan. Εργάζεται ως ερευνητικός σύμβουλος για την ανάπτυξη αειφόρων διεργασιών με μηδενικές εκπομπές και μηδενικά απόβλητα.

Κωνσταντία Παπακωνσταντίνου: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Γενικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πολυετής ερευνητική της δραστηριότητα έχει υποστηριχθεί από το ΙΚΥ, ενώ το έργο της έχει δημοσιευθεί σε διεθνούς κύρους περιοδικά και συνέδρια.

Νίκη Καραγκουλέ Καραγεώργου: Είναι Οικονομολόγος, με μεταπτυχιακό στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική από το London School of Economics. Ειδικεύεται σε θέματα στρατηγικού και οικονομικού σχεδιασμού του κλάδου της ενέργειας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Εξοικονόμηση Ενέργειας και οι Ενεργειακές Υπηρεσίες.

«Στην εποχή της ενεργειακής κρίσης, μαζί με αυτούς τους διακεκριμένους επιστήμονες θα δώσουμε έγκυρες και αποτελεσματικές λύσεις για το ενεργειακό αύριο της χώρας μας» επεσήμανε ο Μίλτος Ζαμπάρας στο φινάλε του βίντεο.