Σε σημείο καμπής μοιάζει να βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια, παρουσιάζει σημαντική δημοσκοπική υποχώρηση σχεδόν σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες.

Σε τροχιά φθοράς η κυβέρνηση

Η έρευνα της Metron Analysis για το Mega το βράδυ της Πέμπτης δεν εμφανίζει μεν κάποια ανατροπή στους πολιτικούς συσχετισμούς, όμως δείχνει μία αξιοσημείωτη υποχώρηση της δημοφιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη (ο οποίος σε θετικές γνώμες είναι δεύτερος πίσω από τον Δημήτρη Κουτσούμπα), ενώ η απάντηση «κανένας» στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία συγκεντρώνει για πρώτη φορά μεγαλύτερο ποσοστό (39%) από το αντίστοιχο του Κυριάκου Μητσοτάκη (31%), το οποίο εν πολλοίς συμπίπτει και με το αντίστοιχο της εκτίμησης ψήφου για τη ΝΔ (31,4%).

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, η κυβέρνηση μοιάζει να έχει μπει σε μία τροχιά φθοράς, την οποία ωστόσο δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η τάση αποσυσπείρωσης είναι αξιοσημείωτη και για τα τρία πρώτα κόμματα (με το ΣΥΡΙΖΑ πάντως να επανέρχεται και μάλλον να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση έπειτα από μία περίοδο δραματικών αναταράξεων), ενώ στο κατώφλι του 10% εμφανίζεται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Τέμπη, ακρίβεια, ασφάλεια «πληγώνουν» την κυβέρνηση

Εμφανώς αρνητικά έχει επιδράσει η διαχείριση του δυστυχήματος των Τεμπών, με το 88% των ερωτηθέντων να απαντά ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος, ενώ στο φλέγον θέμα της οικονομίας και της ακρίβειας οι αρνητικές αξιολογήσεις ανέρχονται σε 72% και στο θέμα της ασφάλειας στο 77%.

Σε πολιτικό επίπεδο, τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία ακόμη και το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων αντιμετωπίζεται πλέον με αρνητικές διαθέσεις από την πλειονότητα των ερωτηθέντων, χτυπούν για πρώτη φορά ένα δυνατό καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο πιθανολογείται βασίμως ότι θα κινητοποιήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο στην κατεύθυνση κάποιων διορθωτικών παρεμβάσεων στο προσεχές διάστημα.

Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού πριν από τις ευρωεκλογές συγκεντρώνει μάλλον μικρές πιθανότητες, ωστόσο σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και βέβαιο, με τον στόχο μίας επανεκκίνησης για το υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας.

Κρίσιμο στοιχείο η αδιευκρίνιστη ψήφος

Η πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης δεν απειλείται προς το παρόν, όμως αρχίζουν και εμφανίζονται ενδείξεις για το ενδεχόμενο οι ευρωεκλογές να μην είναι ένας υγιεινός περίπατος.

Κρίσιμο στοιχείο είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος που συνολικά εμφανίζεται σταθερά στο 15%, ενώ ο μεγάλος άγνωστος Χ είναι η αποχή, που είναι αδύνατον να μετρηθεί δημοσκοπικά και που πιθανώς να αποτελέσει ένα από τα καθοριστικά στοιχεία των ευρωεκλογών.