Την πρώτη ημέρα της άνοιξης, 21 Μαρτίου, έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ανακηρύχθηκε το 1999 από την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ενωμένων Εθνών ενώ καθοριστικός ήταν ο ρόλος της χώρας μας σε αυτό.  Στόχος της θέσπισής της ήταν «να υποστηρίξει τη γλωσσική πολυμορφία μέσω της ποιητικής έκφρασης και να αυξήσει την ευκαιρία να ακουστούν οι γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση».

Ωθηση στα διεθνή κινήματα ποίησης

Μεταξύ των σκοπών της είναι επίσης και η προώθηση της ανάγνωσης, της γραφής, της δημοσίευσης και της διδασκαλίας της ίδιας της ποίησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αρχική διακήρυξη της UNESCO ανέφερε ότι επιθυμητό αποτέλεσμα είναι «να προσφέρει νέα αναγνώριση και ώθηση στα εθνικά, περιφερειακά και διεθνή κινήματα ποίησης».

Η ελληνική νότα στην καθιέρωση της

Από τους πρωτεργάτες για τη θέσπιση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, ήταν ο Έλληνας ποιητής ο Μιχαήλ Μήτρας. Το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να εορτάζεται  στην Ελλάδα η Ημέρα Ποίησης και να καθιερωθεί μία συγκεκριμένη ημέρα το χρόνο για τον εορτασμό αυτό.

Ο Κώστας Στεργιόπουλος, τότε πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, ποιητής και μελετητής της ποίησης, εξέτασε την εισήγηση του Μήτρα, την οποία έλαβε μέσω επιστολής.

Για την θέσπισης και τον εορτασμό αυτής της ημέρας, η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας. Πρόκειται για μία ημέρα με μεγάλο συμβολισμό καθώς αυτήν τη μέρα ξεκινά η υποχώρση του σκότους έναντι του φωτός. Τη μέρα δηλαδή που ξεκινά η υποχώρηση του σκότους από το φως. Ωστόσο φως και σκοτάδι συνυπάρχουν σε μια σχέση αέναη που εκφράζεται και στην ποίηση.

Τελικά, η πρώτη Ημέρα Ποίησης στην Ελλάδα, εορτάστηκε το 1998, στο παλαιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία,  παρά το γεγονός ότι προετοιμάστηκε με ελάχιστα κονδύλια. Η εθελοντική εργασία για την προετοιμασία της απέδωσε τα καλύτερα.

Το 1999, ο μεγάλος λογοτέχνης, Βασίλης Βασιλικός, ως πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε την καθιέρωση της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Γαλλία, Τυνησία, Ιταλία και πολλές ακόμα Μεσογειακές χώρες υποστήριξαν την εισήγησή του και η πρόταση της Ελλάδας υπερψηφίστηκε.