Ο Φέλιξ Μπίτζιος, μέτοχος της Intellexa και πρόσωπο – κλειδί στο σκάνδαλο των υποκλοπών μέσω της χρήσης του παράνομου λογισμικού Predator, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα όπως η πλαστογραφία εγγράφων και η παραβίαση της κυπριακής νομοθεσίας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το insidestory, σε άρθρο που υπογράφουν από κοινού η Ελίζα Τριανταφύλλου και ο Τάσος Τέλλογλου, παρουσιάζει στοιχεία και μαρτυρίες που πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τον Έλληνα επιχειρηματία και γεννούν αναπόφευκτα νέα ερωτηματικά για τη συνολική δράση του.

Ετεροχρονισμένες δηλώσεις

Όπως εξιστορείται στο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, τον Μάιο του 2020 η κυπριακή εταιρία ανάπτυξης λογισμικών Santinomo Limited, που είχε ιδρύσει ως αποκλειστικός μέτοχος και διευθυντής ο Φέλιξ Μπίτζιος στη Λεμεσό λίγους μήνες νωρίτερα (Σεπτέμβριος του ’19) τοποθετώντας ως γραμματέα την εταιρία Finsol Enterprise, απέκτησε το 35% των μετοχών της νεοσυσταθείσας στην Ελλάδα Intellexa.

Φαινομενικά πρόκειται για μια «καθαρή» συνδιαλλαγή αγοραπωλησίας μετοχών μεταξύ νομότυπων εταιριών. Μόνο που η υπόθεση περιπλέκεται δεδομένου ότι ετεροχρονισμένα (κατά 18 μήνες) και μόλις μια ημέρα πριν αποκαλυφθεί πως εξ όσων παρακολουθούνταν παρανόμως ήταν ο νυν πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης, δηλαδή στις 4/8 του 2022, εμφανίζεται σε σχετικό έγγραφο πως 1.000 μετοχές της Santinomo έχουν μεταβιβαστεί από τον κ. Μπίτζιο στην ιρλανδική εταιρία Thalestris. Πρόκειται για τη μητρική εταιρεία της Intellexa με έδρα το Δουβλίνο.

Στο τέλος του ίδιου μήνα δε, τον Αύγουστο του 2022, και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες των δύο δημοσιογράφων, η Santinomo καταθέτει -με νέα καθυστέρηση 1,5 έτους- δεύτερο έγγραφο που ενημερώνει για την αντικατάσταση του Φέλιξ Μπίτζιου και της Finsol Enterprises από τον Ελβετό Αντρέα Γκαμπάτσι, εκ των στενών συνεργατών του ιδρυτή της Intellexa, Ταλ Ντίλιαν, και της συζύγου του, Σάρα Αλεξάνδρα Φαιζάλ Χάμου, λόγω της πρότερης μετοχικής αγοραπωλησίας. Είναι τα δύο άτομα που υπέστησαν κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως βασικοί συντελεστές σε κατάχρηση ισχυρών εργαλείων παρακολούθησης.

Μεταβολές που δεν επιβεβαιώνονται

Παραδόξως πάντως ούτε η μεταβίβαση αυτών των 1.000 μετοχών που είχε προηγηθεί ούτε η μεταβολή στους διοικητικούς ρόλους που ακολούθησε φαίνεται πως επιβεβαιώνεται. Αφενός μεν η Thalestris δεν εμφάνισε στους ισολογισμούς του 2020 ή του 2021 την απόκτηση κάποιου ποσοστό της Santinomo, όπως είχε παρουσιαστεί στα επίσημα έγγραφα, αφετέρου δε ο κ. Γκαμπάτσι αρνήθηκε, με δήλωσή του στο insidestory, ότι ενεπλάκη οποιαδήποτε στιγμή σε συνδιαλλαγή με τη Santinomo. «Δεν έχω υπάρξει ποτέ μέτοχος ούτε έχω αναλάβει ποτέ ενεργό ή/και παθητικό ρόλο στην Santinomo Limited», υποστήριξε ο Ελβετός επιχειρηματίας – πρώην τραπεζίτης υπογραμμίζοντας πως «δεν γνωρίζω ούτε έχω συναντήσει ποτέ τον κ. Μπίτζιο».

Πέραν της διάψευσης του κ. Γκαμπάτσι, επιπλέον απορίες προκύπτουν από το γεγονός πως μόλις δύο ημέρες μετά τις πρόσφατες κυρώσεις στην Intellexa από την αμερικανική κυβέρνηση η Santinomo επανήλθε και δήλωσε στην αρμόδια κυπριακή Αρχή πως η αντικατάσταση του κ. Μπίτζιου και της Finsol στο διοικητικό σχήμα της από τον Ελβετό επιχειρηματία είχε διαρκέσει μόλις μία ημέρα. Για άλλη μία φορά η σημαντική αυτή ενημέρωση ήρθε με καθυστέρηση, μεγαλύτερη των τριών χρόνων!

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι, σύμφωνα με άλλο έγγραφο, ως τις 28/9 του 2022, καθώς πέραν τούτου δεν υπήρχε πρόσβαση στα εν λόγω στοιχεία, ως αποκλειστικός δικαιούχος της Santinomo, άρα και του 35% της Intellexa, εμφανίζεται ο Φέλιξ Μπίτζιος.

«Τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν για σκοπούς λήψης μέτρων»

Το insidestory απευθύνθηκε παράλληλα και στο τμήμα εποπτείας και συμμόρφωσης του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου που απάντησε ότι θα ερευνήσει τα όσα τέθηκαν υπ’ όψιν του «και τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν για σκοπούς λήψης μέτρων σε περίπτωση παράβασης της σχετικής νομοθεσίας». Σε περίπτωση μάλιστα που «προκύψει ζήτημα ενδεχόμενης παράβασης των Κανόνων Δεοντολογίας Δικηγόρων (σ.σ ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή χρηματοδότηση τρομοκρατίας) το θέμα θα παραπεμφθεί ενώπιον του Πειθαρχικού Οργάνου για τη δική του αξιολόγηση». Δίχως ν’ αποκλείεται έκτοτε η υπόθεση ν’ αγγίξει ακόμη και τις αρμοδιότητες των κρατικών διωκτικών αρχών.

Απομένει πλέον να επαληθευτεί από τους σχετικούς ελέγχους πως η μεταβίβαση της Santinomo από τον Φέλιξ Μπίτζιο στην Thalestris ήταν παντελώς εικονική κι ως εκ τούτου το 35% της Intellexa δεν βρέθηκε ποτέ σε άλλα χέρια, όπως εμφανίστηκε να συμβαίνει.