Απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, φαίνεται να σημειώθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα. Όπως αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» δράστες της επίθεσης ήταν κουκουλοφόροι καταληψίες του ΑΠΘ.

Φυσικά, πρόκειται για μία άκρως επικίνδυνη ενέργεια αφού υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν οι κουκουλοφόροι να έχουν σπάσει το εξωτερικό περίβλημα της προστασίας του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Πρόκειται για μια «εφιαλτική» επιχείρηση σε έναν από τους πιο ευαίσθητους και επικίνδυνους χώρους εντός και εκτός του πανεπιστημίου, που έχει σκορπίσει μεγάλη ανησυχία σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Να υπενθυμίσουμε ότι η δίκη των 49 συλληφθέντων αναβλήθηκε και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η θέση του πρύτανη

Ο κ. Χαράλαμπος Φειδάς διέψευσε ότι οι κουκουλοφόροι κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο που βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας του ΑΠΘ. Σε δηλώσεις του στο OPEN επεσήμανε ότι δεν μπόρεσαν να παραβιάσουν την πόρτα και ότι απλά έσπασαν ένα λουκέτο.

«Από ότι γνωρίζω πριν 1.5 περίπου μήνα βρέθηκε παραβιασμένο το λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας, χωρίς να υπάρχει παραβίαση του χώρου και τίποτε παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στην πόρτα του αντιδραστήρα και καμία περίπτωση διαρροής» ανέφερε αρχικά ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, δεν τίθεται θέμα ανάφλεξης, υπόκειται σε όλους τους ελέγχους και από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, φυλάσσεται σε χώρο στο υπόγειο, με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό. Είναι από το 1974 για εκπαιδευτικούς σκοπούς για το τμήμα Φυσικής» είπε στη συνέχεια.