Στις 10 Απριλίου, κατά την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανιού (Eid al Fitr), θα ανοίξει εφέτος για πρώτη φορά, έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα, το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη για την προσευχή των μουσουλμάνων, μας ενημερώνει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Την ίδια ημέρα ανοίγει στη Ρόδο και το Τέμενος Σουλεϊμανίγιε όχι μόνο ως ένδειξη καλής χειρονομίας προς τους μουσουλμάνους της χώρας μας, αλλά και για να αποφευχθεί η προσευχή τους σε γήπεδα, ανοιχτούς χώρους ή ανεπίσημα τζαμιά.

Το Τέμενος Σουλεϊμανίγιε στη Ρόδο

Στην Αθήνα βεβαίως, δεδομένης της λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών (στον Βοτανικό), το οποίο έχτισε με δικά της κονδύλια η Ελληνική Πολιτεία, δεν υφίσταται, μαθαίνω, ανάγκη παραχώρησης χώρων για την προσευχή της 10ης Απριλίου.

Το ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα

Με την ευκαιρία, ο ΒΗΜΑτοδότης μας πληροφορεί τα εξής:

1) Εκτός από το Τέμενος των Αθηνών λειτουργούν ακόμα 15 αδειοδοτημένα τζαμιά, ενώ τα ανεπίσημα υπολογίζονται σε 60.
2) Το Γενί Τζαμί είχε παραχωρηθεί και πέρυσι, αλλά δεν πήγε κανένας, γιατί οι μουσουλμάνοι προτίμησαν να προσευχηθούν στον τελευταίο όροφο της Θεολογικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί (αδειοδοτημένο) τζαμί.
3) Οι έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες είναι περίπου 125.000 και ζουν κατά κύριο λόγο στη Θράκη, όπου λειτουργούν περί τα 300 τζαμιά.
4) Στην Αττική οι μουσουλμάνοι μετανάστες-πρόσφυγες υπολογίζονται σε 250.000.

Ενόψει της εορτής της 10ης Απριλίου των Μουλσουμάνων σχετική ενημέρωση παρείχε το Τμήμα Μουσουλμανικών Υποθέσεων της Διευύθυνσης Θρησκευτικής Διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.