Τον σεβασμό της υπεροχής του ενωσιακού Δικαίου, «που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη» η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος, ζητούν από τη Βουλή, η Μ. Καρυστιανού και Π. Ασλανίδης, γονείς θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023, στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, με αίτημά τους ενώπιον του προεδρείου της Βουλής, η κ. Καρυστιανού και ο κ. Ασλανίδης αιτούνται να συμμορφωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο με τις διατάξεις του πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου της ΕΕ που έχουν άμεσο αποτέλεσμα, και «να σεβαστεί την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρ. 86 Σ, ως εθνικός κανόνας ειδικής μεταχείρισης των μελών της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις των πρ. Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014, προς διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».

Την άρση ασυλίας του Κ. Αχ. Καραμανλή ζήτησε εκ νέου σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τι είπε η Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Υπενθυμίζεται ότι χθες συζητήθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η αναφορά του Συλλόγου «Τέμπη 2023» για το σιδηροδρομικό έγκλημα και την επιχείρηση συγκάλυψης.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Καρυστιανού, η οποία έχασε την κόρη της στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ανέφερε ότι «η κυβέρνηση παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου» κάνοντας λόγο για «κυβερνητική εντολή συγκάλυψης».

Η κα. Καρυστιανού τόνισε δε ότι «θα συνεχίζουμε να φωνάζουμε για δικαίωση» εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα μπει τέρμα στην συγκάλυψη, θέλουν δεν θέλουν». Δεν έκρυψε την οργή της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τόνισε πως «προσβάλει την μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη» με κάκιστους χειρισμούς και μεθοδεύσεις.

Μάλιστα, η Επιτροπή έκανε δεκτή την αναφορά και το ζήτημα παραπέμπεται για γνωμοδότηση στην Επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Μεταφορών.