Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα;

Μην είναι η ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημα των  νοικοκυριών που αναζητούν δανεικά για να βγάλουν το μήνα σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνησης να ρίξει τις τιμές σούπερ μάρκετ; Όχι!

Μην είναι τα άλλα ζητήματα της καθημερινότητας, η Παιδεία και η Υγεία, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας,  τομείς στους οποίους η κυβέρνηση βαθμολογείται κάτω από τη βάση από τους πολίτες; Όχι!

Μην είναι το έγκλημα των Τεμπών και η διάχυτη αίσθηση ότι επιχειρείται συγκάλυψη των ευθυνών των κυβερνητικών στελεχών και το γεγονός ότι αυτή η ιστορία μας εκθέτει διεθνώς; Όχι!

Μην είναι η υπόθεση της διαρροής των email των αποδήμων που ξεπερνά τα σύνορα μας ρίχνοντας μια βαριά σκιά στην εικόνα της χώρας; Όχι!

Μην είναι η άρνηση του πιο σημαντικού οίκου αξιολόγησης (Moody’s) να αναβαθμίσει την οικονομία μας που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τρέχει με τα χίλια; Ούτε!

Τότε, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα;

Μα .. το ότι δεν τραβάει το ΠαΣοΚ και ο Ανδρουλάκης! Ότι από εκεί που είχαν στο τσεπάκι τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές τώρα την έχουν χαμένη από χέρι, επειδή έτσι έδειξαν δύο δημοσκοπήσεις. «Δύο φωτογραφίες της στιγμής» όπως αυτές που έδειχναν τον κ. Ανδρουλάκη να έρχεται τρίτος και καταϊδρωμένος στην κούρσα για την ηγεσία του ΠαΣοΚ.

Ας πάμε, όμως, στο κρίσιμο ερώτημα. Τι ακριβώς θα συμβεί στη χώρα αν το ΠαΣοΚ βγει τρίτο ή τέταρτο ή πέμπτο κόμμα στις Ευρωεκλογές;  Τι αναταράξεις θα υπάρχουν στην πορεία της χώρας αν στη Χαριλάου Τρικούπη μετά από ένα κακό αποτέλεσμα αμφισβητήσουν τον Ανδρουλάκη, τον ρίξουν και εκλέξουν άλλον στη θέση του;

Η απάντηση είναι πως τίποτα απολύτως δεν θα συμβεί στη χώρα.  Δεν βλέπω πως μια εκλογική αποτυχία του ΠαΣοΚ, θα επηρεάσει την ακρίβεια, την ανεργία, την υγεία την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν βλέπω τον τρόπο που θα εκτροχιαστεί η χώρα αν ο Κασσελάκης κερδίσει τον Ανδρουλάκη.

Αντιθέτως, μπορώ να δω, εύκολα, τις επιπτώσεις που θα έχει για την πορεία της χώρας ένα αποτέλεσμα-μήνυμα,  μια ρωγμή στην κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πώς ένα κακό αποτέλεσμα για τη ΝΔ θα δημιουργήσει πολλά και διάφορα ζητήματα στην κυβέρνηση που έχει μπροστά της άλλα 3 χρόνια θητείας  αν ο Πρωθυπουργός δεν επιλέξει, μετά από ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα, την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Εκεί είναι το ζήτημα. Όχι τι δεν μπορεί να κάνει το ΠαΣοΚ αλλά τι, τελικά, μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να βελτιώσει την ολοένα και πιο δύσκολη καθημερινότητα του πολίτη.

Τότε, γιατί έχει πέσει τόσο πολύ κλάμα για το ΠαΣοΚ; Μα, γιατί υπάρχουν και τα κροκοδείλια δάκρυα. Και γιατί στην παρούσα φάση το κλάμα για το ΠαΣοΚ λειτουργεί ως αντιπερισπασμός. Κλαίνε για το ΠαΣοΚ την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος έχει αρχίσει να πιστεύει, μετά και τις τελευταίες κυβερνητικές τραγωδίες, ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητα του, τελικά θα πάει άκλαφτος.

Και αυτό είναι το, πραγματικά, μεγάλο πρόβλημα. Και για την κυβέρνηση και για τη χώρα και για όσους κλαίνε για το ΠαΣοΚ.