Τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν επισημαίνει στο «Βήμα» ότι «βλέπουμε μια αύξηση του παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης, που μερικές φορές δημιουργείται από AI (deepfakes), να διαδίδεται σε ορισμένες πλατφόρμες» διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει «πλήρως την εργαλειοθήκη μας για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και τις δημοκρατίες μας». Παράλληλα, ο κ. Μπρετόν εξήγησε ότι «χάρη στη νομοθεσία μας για τα δεδομένα και τους ευρωπαϊκούς χώρους δεδομένων, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μεγάλους όγκους βιομηχανικών δεδομένων για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης». Όσον αφορά την επόμενη μέρα και τα σχέδιά του, ο Τιερί Μπρετόν ξεκαθαρίζει ότι προς το παρόν, επικεντρώνεται πλήρως στην «αποστολή» του ως Επιτρόπου «και με πολλούς φακέλους που εκτείνονται από την ψηφιακή, το διάστημα, τη βιομηχανία και την άμυνα, υπάρχουν πολλά να κάνουμε μέχρι την τελευταία ημέρα αυτής της θητείας».

Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο. Τι σημαίνει αυτό για την ΕΕ και σε ποιους τομείς θα μπορούσε να συνεισφέρει η τεχνητή νοημοσύνη;

Η συμφωνία για τον νόμο AI καθιστά την Ευρώπη την πρώτη ήπειρο με ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη. Ακολουθεί μια πενταετή προετοιμασία, διαβούλευση και διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα ένα ισορροπημένο σύνολο κανόνων που προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα και προωθεί την καινοτομία εξίσου. Θα επιτρέψει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη με ασφάλεια και σιγουριά, παρέχοντας παράλληλα στους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης το πλεονέκτημα σταθερών, εναρμονισμένων κανόνων σε όλη την ενιαία αγορά.

Ο κανονισμός απαγορεύει περιπτώσεις χρήσης τεχνητής νοημοσύνης που ενέχουν απαράδεκτους κινδύνους (όπως social scoring) και θέτει σαφείς κανόνες για περιπτώσεις χρήσης υψηλού κινδύνου. Ταυτόχρονα, ορίζει ορισμένα μέτρα διαφάνειας για μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς – τη λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη γενικής χρήσης. Εάν τα μεγάλα, ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν συστημικό αντίκτυπο στην ενιαία αγορά μας, αναμένουμε από αυτά τα μοντέλα να λάβουν ορισμένα μέτρα διαχείρισης κινδύνου. Συνολικά, αυτό το σύνολο αναλογικών κανόνων θα επιτρέψει στην Ευρώπη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη είναι υπέρ της καινοτομίας χάρη στην προσέγγιση που βασίζεται στον κίνδυνο. Ρυθμίζουμε όσο το δυνατόν λιγότερο, όσο χρειάζεται. Τα λεγόμενα «ρυθμιστικά sandboxes» θα βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύξουν καινοτόμα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Τι κάνει η Ευρώπη για να υποστηρίξει τις νεοφυείς επιχειρήσεις με τεχνητή νοημοσύνη;

Η νομική ασφάλεια είναι σημαντική για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, αλλά η ρύθμιση είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του παζλ. Διασφαλίζουμε ότι οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στα βασικά συστατικά της τεχνητής νοημοσύνης: δεδομένα, υπολογιστική ισχύ, αλγόριθμους και ταλέντο. Χάρη στη νομοθεσία μας για τα δεδομένα και τους ευρωπαϊκούς χώρους δεδομένων, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μεγάλους όγκους βιομηχανικών δεδομένων για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, η Ευρώπη διαθέτει μια κορυφαία στον κόσμο δημόσια υποδομή υπερυπολογιστών. Παρέχουμε στις νεοφυείς επιχειρήσεις πρόσβαση σε αυτούς τους υπερυπολογιστές για να τις βοηθήσουμε να εκπαιδεύσουν και να αναπτύξουν τα μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους. Και το πιο σημαντικό, ενισχύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες, καλλιεργώντας μια νέα γενιά πρωτοπόρων ερευνητών και επιχειρηματιών τεχνητής νοημοσύνης.

Έχει η τεχνητή νοημοσύνη κάποια μειονεκτήματα παρά το γεγονός ότι η ΕΕ θα θεσπίσει νόμο;

Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με τρόπους που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές, τις αξίες και τα δικαιώματά μας.

Ενώ οι περισσότερες χρήσεις θέτουν μικρό ή καθόλου κίνδυνο, ορισμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να θέτουν κινδύνους για την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Παραδείγματα είναι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε υποδομές ζωτικής σημασίας, οι κίνδυνοι μεροληψίας και οι διακρίσεις στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται σε διαδικασίες πρόσληψης ή οι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται σε ιατρικές συσκευές. Και ορισμένοι κίνδυνοι μπορεί να είναι ακόμα άγνωστοι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην Ευρώπη αποφασίσαμε να δράσουμε γρήγορα και να αναπτύξουμε το πρώτο ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη, τον νόμο AI. Πιστεύω ότι έχουμε πετύχει τη σωστή ισορροπία για να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ διαχειριζόμαστε τους κινδύνους της.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκλογές της ΕΕ; Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών ή ακόμη και κίνδυνος να επηρεαστούν τα αποτελέσματα;

Είναι αλήθεια ότι βλέπουμε μια αύξηση του παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης, που μερικές φορές δημιουργείται από AI (deepfakes), να διαδίδεται σε ορισμένες πλατφόρμες στην ΕΕ. Αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα χρησιμοποιήσουμε πλήρως την εργαλειοθήκη μας για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και τις δημοκρατίες μας.

Στην Ευρώπη, έχουμε πλέον τον νόμο DSA (Digital Services Act) και θα φροντίσουμε οι πλατφόρμες να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες. Επιπλέον, ο νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης θα περιέχει αυστηρές απαιτήσεις για τα συστήματα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης για τη σήμανση περιεχομένου που δημιουργείται τεχνητά.

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας; Μια νέα θητεία ως Επιτρόπου της ΕΕ ή ίσως ένας ακόμη υψηλότερο ρόλο;

Όπως λέμε: δεν υπάρχει χρόνος αλλά ο κατάλληλος χρόνος! Και προς το παρόν, επικεντρώνομαι πλήρως στην αποστολή μου ως Επιτρόπου και με πολλούς φακέλους που εκτείνονται από την ψηφιακή, το διάστημα, τη βιομηχανία και την άμυνα, υπάρχουν πολλά να κάνουμε μέχρι την τελευταία ημέρα αυτής της θητείας.