Από τώρα έως τον Μάιο αναμένεται λιμός στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου 300.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι λόγω των συγκρούσεων, σύμφωνα με την έκθεση μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Σε ολόκληρη της Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση «καταστροφικής πείνας» έχει αυξηθεί σε 1,1 εκατομμύριο – δηλαδή στον μισό πληθυσμό του θύλακα, σύμφωνα με την έκθεση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC).

«Ο λιμός προβλέπεται και επίκειται στη βόρεια Γάζα και το Κυβερνείο της Γάζας και αναμένεται να εκδηλωθεί από τα μέσα Μαρτίου 2024 μέχρι τον Μάιο του 2024», αναφέρεται σε αυτό το κείμενο.

Στην προηγούμενη έκθεση IPC, τον Δεκέμβριο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAΟ) του ΟΗΕ θεωρούσαν «πιθανό» έναν λιμό μέχρι τα τέλη Μαΐου στη βόρεια Γάζα. Τώρα, πιστεύουν ότι θα συμβεί «κάποια στιγμή από τώρα μέχρι τον Μάιο» εάν δεν γίνει κάτι για να αντιστραφεί η κατάσταση.

«Είναι πιθανό να συμβαίνει ήδη…»

«Χωρίς αλλαγές στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο λιμός έρχεται» προειδοποίησε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO Μπερθ Μπέτσντολ. «Είναι πιθανό να συμβαίνει ήδη στον βορρά, όμως δεν είμαστε σε θέση να το επαληθεύσουμε» γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές, πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του γραφείου αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί, είπε ότι η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας είναι «τεχνητή».

Η κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί και να αναστραφεί εάν υπάρξει πολιτική βούληση και η Γάζα θα μπορούσε να «πλημμυρίσει» με τρόφιμα, μέσω των μεθοριακών διαβάσεων, είπε ο Λαζαρινί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

Μπορέλ: Το Ισραήλ προκαλεί λιμό στη Γάζα

Την ίδια ώρα, κατηγορίες κατά του Ισραήλ ότι προκαλεί λιμό στη Λωρίδα της Γάζας και χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο, εκτόξευσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, προκαλώντας την αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών.

«Στη Γάζα δεν βρισκόμαστε πλέον στα πρόθυρα του λιμού, είμαστε σε κατάσταση λιμού, που επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους», είπε ο Μπορέλ στην έναρξη της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Η λιμοκτονία χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο. Το Ισραήλ προκαλεί λιμό», πρόσθεσε.

Απαντώντας, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Ίσραελ Κατζ, προέτρεψε τον Μπορέλ «να σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ και να αναγνωρίσει το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα απέναντι στα εγκλήματα της Χαμάς». Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα ,Χ ο Κατζ ανέφερε ότι το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «από ξηράς, αέρος και θαλάσσης» αλλά η διανομή αυτής της βοήθειας «διαταράχθηκε βίαια» από τη Χαμάς σε «συνεργασία» με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA.