Χωρίς ταραμοσαλάτα δεν γίνεται Καθαρά Δευτέρα. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές της. Εμείς σας παρουσιάζουμε την βασική και 4 εναλλακτικές. Συνδυάζεται με όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα.

Η βασική συνταγή

Υλικά

120 γρ. ταραμάς λευκός

120 γρ. κρεμμύδι ξερό σε φέτες

70 γρ. χυμός λεμονιού

100 γρ. σόδα (το ποτό)

200 γρ. ελαιόλαδο

400 γρ. σπορέλαιο (σησαμέλαιο – ηλιέλαιο)

300 γρ. ψίχα ψωμί του τοστ

Διαδικασία

Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός των λαδιών. Πολτοποιούμε πάρα πολύ καλά. Προσθέτουμε το λάδι αργά-αργά και ανακατεύοντας, όπως όταν κάνουμε μαγιονέζα. Αν πήξει πολύ, προσθέτουμε ελάχιστο κρύο νερό.

Και 4 παραλλαγές

– «μαύρη»

Αντικαθιστούμε το ψωμί του τοστ με μαύρο ψωμί και σερβίρουμε με χοντροκομμένα καρύδια.

– πατατένια

Αντικαθιστούμε το ψωμί με βρασμένες πατάτες.

– «κόκκινη»

Αφαιρούμε 150 γρ. ψωμί από τη συνταγή και προσθέτουμε 300 γρ. βρασμένο παντζάρι και 50 γρ. νερό.

– χωρίς άμυλο

Αφαιρούμε το ψωμί και προσθέτουμε 100 γρ. ταραμά ακόμα στη βασική συνταγή.