Χωρίς ταραμοσαλάτα δεν γίνεται Καθαρά Δευτέρα. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές της. Εμείς σας παρουσιάζουμε την βασική και 4 εναλλακτικές. Συνδυάζεται με όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα.
Η βασική συνταγή
Υλικά
120 γρ. ταραμάς λευκός
120 γρ. κρεμμύδι ξερό σε φέτες
70 γρ. χυμός λεμονιού
100 γρ. σόδα (το ποτό)
200 γρ. ελαιόλαδο
400 γρ. σπορέλαιο (σησαμέλαιο – ηλιέλαιο)
300 γρ. ψίχα ψωμί του τοστ
Διαδικασία
Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός των λαδιών. Πολτοποιούμε πάρα πολύ καλά. Προσθέτουμε το λάδι αργά-αργά και ανακατεύοντας, όπως όταν κάνουμε μαγιονέζα. Αν πήξει πολύ, προσθέτουμε ελάχιστο κρύο νερό.
Και 4 παραλλαγές
– «μαύρη»
Αντικαθιστούμε το ψωμί του τοστ με μαύρο ψωμί και σερβίρουμε με χοντροκομμένα καρύδια.
– πατατένια
Αντικαθιστούμε το ψωμί με βρασμένες πατάτες.
– «κόκκινη»
Αφαιρούμε 150 γρ. ψωμί από τη συνταγή και προσθέτουμε 300 γρ. βρασμένο παντζάρι και 50 γρ. νερό.
– χωρίς άμυλο
Αφαιρούμε το ψωμί και προσθέτουμε 100 γρ. ταραμά ακόμα στη βασική συνταγή.