Η απόσταση που χωρίζει το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία του ΠαΣοΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη με το δημαρχιακό μέγαρο στην πλατεία Κοτζιά είναι 1,2 χιλιόμετρα, κι αν κάποιος θελήσει να διανύσει αυτή την απόσταση με τα πόδια, τότε θα χρειαστεί περίπου 15 λεπτά. Δεν είναι μακριά. Ούτε και κοντά όμως. Η απόσταση αυτή είναι «ικανή» να φέρει βαρομετρικές πιέσεις στο ένα ή στο άλλο κτίριο και να έχουμε μεταβολή στις… καιρικές συνθήκες. Συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο; Υπάρχουν σύννεφα στην Αθήνα που θα φέρουν βροχές ή ακόμη και καταιγίδες;

Τι λένε διαρροές και σενάρια

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν δημοσιεύματα, με τη μορφή διαρροών τα περισσότερα, πως οι σχέσεις του προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη με τον Δήμαρχο Αθηναίων δεν είναι καλές, ή πως δεν είναι όπως ήταν πριν από κάποιους μήνες.

Ειπώθηκε, πως η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα έναν μελλοντικό αντίπαλο του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς αυτός είναι που ένωσε τα αυτοδιοικητικά κομμάτια της πρωτεύουσας και κέρδισε στις δημοτικές εκλογές τον Κώστα Μπακογιάννη. Λένε, πως ο Χάρης Δούκας συμπεριφέρεται λιγότερο ως αυτοδοικητικός και περισσότερο ως πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Πως άφησε πίσω του για τα καλά την καριέρα του ως καθηγητής και επενδύει στην αναγνώριση που του δίνει η θέση του Δήμαρχου της Αθήνας. Πως η στήριξη του Κώστα Ζαχαριάδη και η σχέση που έχτισε μαζί του, σε Δήμο και ΚΕΔΕ, δεν αποτελούν απλά ένα αυτοδιοικητικό κεφάλαιο, αλλά παράλληλα κι έναν «πολιτικό τόκο» που θα εξαργυρωθεί μελλοντικά.

Στον αντίποδα, κάποιοι υποστήριξαν πως ο Χάρης Δούκας δεν στηρίχθηκε όσο θα μπορούσε απο τις δυνάμεις της παράταξης και για αυτό πήρε 9 έδρες στις εκλογές της ΚΕΔΕ. Πως δεν έπεσαν τηλέφωνα και δεν έγιναν τραπέζια για να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Στη ζωή, όπως και στην πολιτική, καμία σχέση δεν είναι ανέφελη και χωρίς προβλήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτόματα πως υπάρχουν συγκρούσεις. Διαφωνίες ίσως ύπαρχουν, συγκρούσεις όμως δεν έχουν υπαρξει μέχρι σήμερα.

Η σχέση Ανδρουλάκη-Δούκα

Ο Χάρης Δούκας είναι από τα πρόσωπα που εμπιστευόταν και εμπιστεύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τον γνωρίζει χρόνια. Τον στήριξε άλλωστε και μέσα στη Βουλή όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Χάρη Δουκα τονίζοντας πως «ας διαθέσει τα κλειστά του ακίνητα σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι σε συλλογικότητες για να μην μπορούν να κάνουν καταλήψεις κάπου αλλού». Τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε τον λόγο και του απάντησε πως «η αναφορά σας δείχνει ότι δεν το έχετε χωνέψει ακόμη. Σε ένα μήνα να προλάβει να ανοίξει κλειστά σπίτια ο Δούκας είναι δύσκολο. Αλλά πέντε χρόνια ο Μπακογιάννης, όχι μόνο δεν άνοιξε σπίτια, αλλά έκλεισε και τους δρόμους ταλαιπωρώντας το λαό της Αθήνας».

Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς ως απόλυτη στήριξη σε έναν άνθρωπο που ήταν επιλογή του προέδρου του ΠαΣοΚ και για τη θέση του Δημάρχου Αθηναίων, αλλά και για τη θέση του πρόεδρου της ΚΕΔΕ. Επίσης, στον συνδυασμό του Χάρη Δούκα υπάρχουν άτομα που βοήθησαν στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου κι έχουν στενές σχέσεις και με τη Χαριλάου Τρικούπη. Όπως είναι Πάρης Χαρλαύτης που υπήρξε ένα από ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΠ Ξάνθης, της σχολής που φοίτησε και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και σήμερα έχει αξιοποιηθεί και είναι αντιδήμαρχος Παιδείας, στενός συνεργάτης δηλαδή του Χάρη Δούκα. Η Ρωξάνη Μπέη, που φέρει όνομα βαρύ σαν ιστορία, ανήκει επίσης στην ίδια κατηγορία ατόμων που επικοινωνούν και με τις δύο πλευρές της πόλης και συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία των σχέσεων. Το καλοκαίρι ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠαΣοΚ, σήμερα είναι αντιδήμαρχος καθαριότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι διαφορετικοί ρόλοι

Κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη ανέφερε χαρακτηριστικά στο Βήμα πως όλα αυτά βγαίνουν ή μάλλον διαρρέουν από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και τους επικοινωνιακούς βραχίονες που χρησιμοποιεί, καθώς βλέπει στο ΠαΣοΚ έναν αντίπαλο που θα μεγαλώσει κι άλλο το επόμενο διάστημα. «Ψάχνουν για φτηνούς αντιπερισπασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε επισημαίνοντας πως «το θέμα δεν είναι η σχέση του Ανδρουλάκη και του Δούκα, αλλά η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημάρχους. Τους θέλει απογυμνωμένους από κάθε αρμοδιότητα. Το Μέγαρο Μαξίμου σηκώνει σκόνη για να κρύψει την επίθεση που κάνει στην Αυτοδιοίκηση στερώντας συνεχώς αρμοδιότητες και πόρους από τους δημάρχους» κατέληξε.

Τα σενάρια αυτά ενισχύονται μάλιστα από το γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης βάλλεται κι από τα αριστερά, ενώ ο Χάρης Δούκας όχι. Ο λόγος είναι απλός. Όπως τονίζουν συνομιλητές και των δύο, οι ρόλοι των δύο αντρών είναι διαφορετικοί και διακριτοί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Διεκδικεί για το κόμμα του τη θέση που έχει σήμερα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ για αυτό και η σχέση του με την Κουμουνδούρου είναι εκ των πραγμάτων είναι ανταγωνιστική. Ο Χάρης Δούκας είναι δήμαρχος της Αθήνας, που στο δεύτερο γύρο στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε είναι λογικό ο ένας να δέχεται πυρά κι ο άλλος όχι.