Ανοιχτή συζήτηση για τα 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Μαρτίου, αφορμής δοθείσης του παρόμοιου προβληματισμού κινηματογραφικού αφιερώματος του ΦΝΘ και κυρίως της παρουσίασης του βιβλίου «Μισός αιώνας εκλογές – Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης» (εκδόσεις Πόλις), σε επιμέλεια των Πέτρου Ιωαννίδη, πολιτικού αναλυτή, και Ηλία Τσαουσάκη, πολιτικού επιστήμονα.

Οι δύο επιμελητές της έκδοσης ήταν οι κεντρικοί ομιλητές στην ανοιχτή συζήτηση, στην οποία με συντονίστρια την δημοσιογράφο κυρία Ράνια Τζήμα, έλαβαν επίσης μέρος οι κ.κ. Άννα Ευθυμίου, Βουλεύτρια ΝΔ, Α΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, Πρόεδρος Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης, πρώην Υπουργός, Παύλος Γερουλάνος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθηνών, πρώην Υπουργός και Έφη Αχτσιόγλου, Βουλεύτρια ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Δυτικός Τομέας Αθηνών, πρώην Υπουργός.

Με τις ευλογίες του Ηλία Νικολακόπουλου

«Η ιδέα μας για το βιβλίο, λίγο μετά τη γέννησή της, μεταφέρθηκε στον αείμνηστο καθηγητή μας Ηλία Νικολακόπουλο και σκεφτήκαμε να κάνουμε πόντκαστ μια σειρά συζητήσεων με πολύ σημαντικούς πολιτικούς αναλυτές της χώρας μας» είπε ο κ. Πέτρος Ιωαννίδης. «Δυστυχώς, στην πορεία χάσαμε τον Ηλία Νικολακόπουλο, ένα πλήγμα για την πολιτική επιστήμη»

Έμπνευση για την δημιουργία του βιβλίου ήταν μια εκπομπή του ίδιου του Νικολακόπουλου για τις εκλογές του 2012. «Μιλάμε για μισό αιώνα αδιάλειπτης εκλογικής ιστορίας, χωρίς αμφισβητήσεις και διαλείμματα. Καταγράφουμε την αποτίμηση της περιόδου, σ’ αυτήν την περίοδο των μεγάλων αντιφάσεων, με 17 ιστορίες από 17 διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις» είπε από πλευράς του ο Ηλίας Τσαουσάκης.

Το καυτό ερώτημα

«Τι είναι τελικά η μεταπολίτευση;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στο τραπέζι η κα Τζήμα ζητώντας από κάθε ομιλητή να αναφερθεί σε μια συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης. Η Άννα Ευθυμίου μίλησε για τις εκλογικές αναμετρήσεις του 1974 και του 1977, ο Σωκράτης Φάμελλος για την αναμέτρηση του 2012, ο Παύλος Γερουλάνος συνέδεσε τις εκλογικές αναμετρήσεις του 1977 και του 1981 και η Έφη Αχτσιόγλου ανέλυσε την αναμέτρηση του 2015.

Μιλώντας για το βιβλίο «Μισός αιώνας εκλογές – Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης» η Άννα Ευθυμίου τόνισε ότι «αποτελεί χρήσιμο εργαλείο διότι αναλύει πολιτικά διλήμματα και αναφέρεται σε κομματικά συνθήματα που μεγάλωσαν γενιές» και ο Σωκράτης Φάμελλος ότι το βιβλίο τον έκανε να θυμηθεί πολλά πράγματα για την εκλογική ιστορία αλλά και για τον ίδιο τον Ηλία Νικολακόπουλο «γιατί είχε επάρκεια, αξιοπιστία και ηθική ανάγνωση των πραγμάτων».

Από πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος, είπε ότι «το βιβλίο είναι μια άσκηση για το πώς βλέπουμε τη Μεταπολίτευση. Μου λείπει μόνο ένα κεφάλαιο, γραμμένο από τους επιμελητές, με τίτλο «τι καταλάβαμε», δηλαδή τι κρατάμε από τη Μεταπολίτευση και τι αφήνουμε πίσω».

Τέλος για την κυρία Έφη Αχτσιόγλου, «η μεγάλη συμβολή του βιβλίου είναι ότι βλέπει τα κοινωνικά αιτήματα και τα συνδέει με τις διεθνείς εξελίξεις, ακολουθώντας την παράδοση του Νικολακόπουλου».