Το 2024 είναι η χρόνια στην οποία θα ψηφίσουν οι περισσότεροι άνθρωποι στην ιστορία.

Συνολικά περίπου ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, δηλαδή τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια ψηφοφόροι, αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες μέχρι το τέλος του έτους για να εκλέξουν κυβερνήσεις που σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Βρετανία, θα δρομολογήσουν μεγάλες αλλαγές και σε κάποιες άλλες, όπως στη Ρωσία, απλά θα ενισχύσουν το υπάρχον status quo.

Με πολλές εκλογικές αναμετρήσεις να μην είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες, αυτό που ακούγεται σαν μια θριαμβευτική χρονιά για τη δημοκρατία, πιθανόν να εξελιχθεί σε ένα έτος δοκιμής των αντοχών της.

Όπως και να έχει, πολλά από τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών θα διαμορφώσουν νέες ισορροπίες αλλά και θα έχουν επιπτώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις οικονομίες, τις διεθνείς σχέσεις και τις προοπτικές για ειρήνη σε έναν ασταθή κόσμο.

Η Τάνια Μποζανίνου, αρχισυντάκτρια διεθνών ειδήσεων του «Βήματος» και ο Γιώργος Τζογόπουλος, Senior Fellow του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγούν  στο «Βήμα» τι διακυβεύεται σε πέντε από τις μεγαλύτερες εκλογικές αναμετρήσεις της χρονιάς και πώς αυτές θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε.

Δείτε το βίντεο