Την τελευταία του πνοή άφησε τη Δευτέρα 11/3, ο άνδρας με το «σιδερένιο πνεύμονα», Πολ Αλεξάντερ, σε ηλικία 78 ετών.

Ο άνδρας έζησε για πάνω από 70 ετών, αφότου τον άφησε παράλυτο η πολιομυελίτιδα, μόλις στα 6 έτη της ζωής του. Την είδηση επιβεβαίωσε φορέας που είχε αναλάβει την υγειονομική του περίθαλψη από το Ντάλας του Τέξας. Ο 78χρονος έφυγε από τη ζωή, αφού προσβλήθηκε από τη νόσο του Covid-19, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Η ιστορία του Πολ Αλεξάντερ

Ο Πολ Αλεξάντερ πέρασε μία αρκετά δύσκολη ζωή, καθώς το 1952, ενώ ο ίδιος ήταν σε νηπιακή ηλικία κόλλησε πολιομυελίτιδα. Η ασθένεια τον άφησε παράλυτο από το λαιμό και κάτω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ζήσει μέσα σε ένα μηχάνημα σιδερένιου πνεύμονα, καθώς δεν μπορούσε να αναπνεύσει από μόνος του.

Παρόλα αυτά, η αποφασιστικότητά του του επέτρεψε να σημειώσει μεγάλες και βαρυσήμαντες επιτυχίες στη ζωή του. Στα 21 του έγινε ο πρώτος άνθρωπος, ο οποίος αποφοίτησε από λύκειο στο Ντάλας, χωρίς να παρακολουθήσει ποτέ αυτοπροσώπως μαθήματα. Κατάφερε να γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο Southern Methodist, μετά από πολλές δυσκολίες όπου αντιμετώπισε με τη διοίκηση της σχολής.

Μετέπειτα ο Πολ Αλεξάντερ συνέχισε τη σταδιοδρομία του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν. Τα όνειρά του πραγματοποιήθηκαν και κατάφερε να γίνει δικηγόρος. Εκπροσωπούσε πελάτες του στο δικαστήριο με ένα τριμερές κοστούμι και μία ειδικά τροποποιημένη αναπηρική καρέκλα, η οποία κρατούσε το παράλυτο σώμα του όρθιο.

Διαμαρτυρήθηκε -μέσω καθιστικής διαμαρτυρίας- για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Δημοσίευσε τα δικά του απομνημονεύματα με τίτλο «Τρία λεπτά με ένα σκύλο: Η ζωή μου σε έναν σιδερένιο πνεύμονα». Η ιστορία της ζωής του είναι 155 σελίδες και ήταν προσεκτικά επεξεργασμένα. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια, για να τα ολοκληρώσει. Έγραφε κάθε λέξη με ένα στυλό που ήτ5αν συνδεδεμένο με ένα ραβδί στο στόμα του.

Ο Πολ Αλεξάντερ έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του με τους γονείς του, τον αδερφό του και το «σιδερένιο πνεύμονα». Κάποια στιγμή το 2015, το μηχάνημα άρχισε να χάνει αέρα, κάτι που επιλύθηκε μετά από την επέμβαση του μηχανικού Μπράντι Ρίτσαρντς. Ο μηχανικός βρέθηκε μετά από έκκληση για βοήθεια σε σχετικό βίντεο στο YouTube.