Μέσα από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βελτιώνει την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, στηρίζει τη νέα γενιά, συνεισφέρει στη φροντίδα κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, ενδυναμώνει την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, δηλώνοντας παράλληλα πάντα «παρών» στην αντιμετώπιση των κρίσεων και των έκτακτων αναγκών.

Στην πρώτη γραμμή στις έκτακτες καταστάσεις

Στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, ο Όμιλος έχει αναλάβει ως ανάδοχος αποκατάστασης, τη χρηματοδότηση της εκπόνησης μελέτης και της εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών έργων στις περιοχές Μάνδρας- Μαγούλας, ύψους 1 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει σε συνεργασία με εξειδικευμένους Δασολόγους και Δασικούς Συνεταιρισμούς την κατασκευή κορμοδεμάτων και κλαδοδεμάτων συνολικού μήκους 120.000 μέτρων σε έκταση 2.190 στρεμμάτων, στις Υπολεκάνες 4,5 και 6 στην περιοχή Μάνδρα-Μαγούλα. Η πρόοδος των εργασιών προσεγγίζει το 80% και το επόμενο διάστημα το έργο θα παραδοθεί στην περιοχή.

Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο καταστροφικός κυκλώνας Ντάνιελ στη Θεσσαλία, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιδεικνύοντας αυξημένα αντανακλαστικά έσπευσε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, διαθέτοντας προσωπικό και μηχανήματα από τα τρία εργοτάξια της ΤΕΡΝΑ στην ευρύτερη περιοχή. Η παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές και ειδικότερα στους δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου, Δομοκού, Σοφάδων, Μετεώρων, Τρικάλων, Αργιθέας και Μετσόβου, περιλάμβανε εργασίες άντλησης υδάτων σε πλημμυρισμένα σπίτια και απεγκλωβισμού κατοίκων, αποκατάσταση κυκλοφορίας οδικών τμημάτων, εργασίες καθαρισμού ρεμάτων και αυλάκων, φορτώσεις και μεταφορές νεκρών ζώων από στάνες και χωράφια, εργασίες καθαρισμού φερτών υλικών σε δρόμους και ιδιοκτησίες. Συνολικά, από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα, συνεχίζουν να απασχολούνται σχεδόν 200 άνθρωποι και περισσότερα από 120 μηχανήματα από τα γειτνιάζοντα εργοτάξια.

Πρωτοβουλίες και δράσεις για την υποστήριξη της νέας γενιάς επιστημόνων

Πιστεύοντας πραγματικά στους νέους ανθρώπους και στην ικανότητά τους να διαμορφώσουν τη μελλοντική γενιά επιστημόνων της χώρας, ο Όμιλος δημιούργησε την «Πολυμήχανη Γενιά», ένα ολοκληρωμένο και στοχευμένο πρόγραμμα χορηγιών και δράσεων με επίκεντρο την καινοτομία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Προεξέχουσα θέση μεταξύ των σχετικών δράσεων του προγράμματος, κατέχει η αποκλειστική χορηγία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για το πρώτο Επαγγελματικό Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο. Στο Χειμερινό Εξάμηνο οι 35 φοιτήτριες και φοιτητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στο πρόγραμμα θα καταρτιστούν σε μαθήματα όπως Ολοκληρωμένη Διαχείριση Έργων και Κινδύνων, Κατασκευαστικές Τεχνικές και Μέθοδοι, Κοστολόγηση και Προσφορά, Τεχνικό Δίκαιο, Τεχνική Οικονομική, καθώς και διαλέξεις και τεχνικές επισκέψεις. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα  χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατ’ αρχήν για πέντε χρόνια με το συνολικό ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Επιπλέον, ο Όμιλος τα τελευταία έξι χρόνια στηρίζει σταθερά το GreenTech Challenge, το μεγαλύτερο πρόγραμμα πράσινης καινοτομίας που πραγματοποιείται  υπό την επιστημονική ευθύνη της Έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία, συμμετέχοντας ενεργά μέσω των έμπειρων στελεχών του σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού (επιλογή θεματικής ενότητας, εύρεση καινοτόμων λύσεων και ομάδων, επιχειρηματική ωρίμανση ιδεών και ανάπτυξη λύσεων, παρουσίαση των πιο αποτελεσματικών λύσεων για την επίλυση επιχειρηματικών προκλήσεων). Χάρη στο πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα από επιστήμονες, μέντορες, επιχειρηματίες και διαγωνιζόμενους που δημιουργούν καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για την επίλυση σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Στο Πρόγραμμα «Πολυμήχανη Γενιά» εντάσσεται επίσης πλήθος δράσεων υποστήριξης πανεπιστημιακών και σχολικών ομάδων καινοτομίας στους τομείς της ρομποτικής και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Στήριξη τοπικών κοινωνιών και ενίσχυση της απασχόλησης

Με πολυσχιδή δραστηριότητα σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα παραχωρήσεων και ενέργειας, προωθεί προς υλοποίηση επενδύσεις  10 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 20.000 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, στηρίζει διαχρονικά δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος προσφέρει δωρεάν κατασκευή έργων υποδομής και χορηγικά προγράμματα για την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων κ.ά. Παράλληλα, για την κατασκευή των έργων που αναπτύσσει σε όλη την Ελλάδα, επιλέγει να καλύπτει εκατοντάδες θέσεις εργασίας με εργαζόμενους από τις τοπικές κοινωνίες, τονώνοντας έτσι την εγχώρια απασχόληση και βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο σε όλα τα μέρη που δίνει το «παρών».