Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε πριν μερικές ημέρες ότι η δημοκρατία της Ρωσίας ξεπερνά όλες τις υπόλοιπες. «Δεν ανεχόμαστε πλέον κριτική απέναντι στη δημοκρατία μας. Η δημοκρατία μας είναι η καλύτερη», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σε φόρουμ νεολαίας στο Σότσι, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο ισχυρισμός αυτός μάλιστα έγινε μόλις 19 ημέρες μετά τον θάνατο στη φυλακή του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Μια εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές ο Πούτιν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει και την ώρα που ο Roman Ivanov, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τον ρωσικό στρατό, ο Μπόρις Ναντέζντιν, στέλεχος της αντιπολίτευσης με εκλογική επιρροή, τέθηκε εκτός εκλογών με απόφαση του καθεστώτος Πούτιν.

Ο Ναντέζντιν, πρώην μέλος της Δούμας και κεντρική φιγούρα της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, είχε αποκτήσει μεγάλη δυναμική το προηγούμενο διάστημα, κυρίως λόγω της ξεκάθαρης προεκλογικής του δέσμευσης για άμεσο τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία.

Η κεντρική εκλογική επιτροπή όμως απέκλεισε την υποψηφιότητα του καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα της, εντόπισε «παρατυπίες» σε περισσότερες από 9.000 από τις 100.000 υπογραφές υποστήριξης που υπέβαλε ο Ναντεζντίν. Το ποσοστό αυτό ήταν τρεις φορές υψηλότερο από το επιτρεπόμενο ποσοστό σφάλματος 5% και παρείχε λόγους για τον αποκλεισμό του από την επιτροπή.

Σχολιάζοντας την απόφαση, το Κρεμλίνο είπε ότι δεν είχε «τίποτα να προσθέσει» και ότι η επιτροπή ακολούθησε όλους τους καθιερωμένους κανόνες.

Πρόκειται για μια απόφαση αναμενόμενη η οποία ήρθε αφού μια ομάδα εργασίας εκλογικής επιτροπής ισχυρίστηκε ότι βρήκε το 15% των υπογραφών των υποστηρικτών που υπέβαλε ο Ναντέζντιν ως άκυρο. Είχε προηγηθεί η δήλωση του αναπληρωτή προέδρου της επιτροπής, Νικολάι Μπουλάεφ, ότι βρήκε 11 «νεκρές ψυχές» μεταξύ των υπογραφών.

Το μανιφέστο Ναντέζντιν

Όπως ανέφερε στο προεκλογικό του μανιφέστο ο Ναντέζντιν, ο Πούτιν έκανε ένα «μοιραίο λάθος ξεκινώντας την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, και ότι ο Ρώσος πρόεδρος «αντιλαμβάνεται τον κόσμο από το παρελθόν και σέρνει τη Ρωσία στο παρελθόν».

Σχετικά με την απόφαση των ρωσικών αρχών να τον «κόψουν» σχολίασε ότι θα αμφισβητήσει την απόφαση κατά της υποψηφιότητάς του στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

«Δεν συμφωνώ με την απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής… Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του 2024 είναι η πιο σημαντική πολιτική απόφαση στη ζωή μου», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram. «Δεν υποχωρώ από τις προθέσεις μου».

Ποιος είναι ο Ναντέζντιν

Όσον αφορά το βιογραφικό του, ο 60χρονος καθηγητής Φυσικής και δημοτικός σύμβουλος σε προάστιο της Μόσχας Μπορίς Ναντέζντιν βρίσκεται στη ρωσική πολιτική από το 1990 και παρόλο που δεν υπήρξε ποτέ πολιτικός της πρώτης γραμμής, έχει συμπορευθεί σχεδόν με όλα τα κόμματα: από τη φιλελεύθερη Ενωση των Δεξιών Δυνάμεων των μεταρρυθμιστών Τσουμπάις, Γκαϊντάρ και Νεμτσόφ (δολοφονήθηκε το 2015 κοντά στο Κρεμλίνο) και την «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν μέχρι τη «Δίκαιη Ρωσία» του Σεργκέι Μιρόνοφ, που πέρυσι ήρθε κοντά στον ιδιοκτήτη της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Μέχρι τον περασμένο Μάιο ο Ναντέζντιν ήταν συχνός σχολιαστής στα προπαγανδιστικά σόου της ρωσικής τηλεόρασης. Οπως λέει, σταμάτησαν να τον καλούν όταν δήλωσε πως η Ρωσία χρειάζεται άλλον πρόεδρο, κάποιον που θα σταματήσει την εμπόλεμη σύγκρουση στην Ουκρανία και θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη. Οταν ανακοίνωσε ότι θέλει να διεκδικήσει την προεδρία, κάποιοι μίλησαν για στημένη υποψηφιότητα σε συνεργασία με την ηγετική ομάδα στο Κρεμλίνο, το οποίο ο ίδιος αρνείται.

Όπως και να έχει, το όνειρο του να γίνει πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να περιμένει μάλλον για αρκετό καιρό ακόμα.