«Η βία, οι επιθέσεις κατά των γυναικών, οι γυναικοκτονίες αυξάνονται συνεχώς. Αυξάνονται και οι επιθέσεις κατά αδυνάτων και διαφορετικών. Το Σάββατο 9 Μαρτίου στην πλατεία Αριστοτέλους, μια ανάσα από την έδρα του Φεστιβάλ μας, είδαμε με φρίκη και αγανάκτηση μια αήθη και βίαιη επίθεση εναντίον δυο διεμφυλικών ατόμων, τα οποία διασώθηκαν καθαρά από τύχη. Αυξάνονται επίσης τα απολυταρχικά καθεστώτα που περιορίζουν την ελευθερία, καταπατούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και αμφισβητούν την έννοια της Δημοκρατίας».

Mε αυτά τα λόγια, ανάμεσα σε άλλα, η κυρία Ελίζ Ζαλαντό γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απάντησε στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεο, μετά την αντίδρασή του για την αφίσα του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» της Ελίνας Ψύκου που απεικονίζει την Παναγία γυμνόστηθη. Η ταινία είναι ένα επίκαιρο ντοκιμαντέρ το οποίο ακολουθεί γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση σε έκτρωση, εξωσωματική γονιμοποίηση και ευθανασία στις χώρες τους και πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης για τις διαδικασίες που απαιτούνται.

«Τείνει, δυστυχῶς, νὰ καταστεῖ συνήθεια, τὰ τελευταῖα χρόνια, ἡ ἐκ μέρους διαφόρων «καλλιτεχνῶν» χρησιμοποίηση τῶν ἱερῶν Προσώπων τῆς Πίστης, ὄχι γιὰ νὰ ἀποδώσουν τὸν ἁρμόζοντα σεβασμὸ καὶ νὰ ἐκφράσουν τὴν πρέπουσα εὐλάβεια πρὸς Αὐτά, ἀλλὰ γιὰ νὰ «διαφημίσουν» έκδηλώσεις καὶ δημιουργήματα τέχνης. Αὐτὲς οἱ διαφημίσεις ὑπὸ τὸ πρόσχημα μιᾶς ἀμφίβολης καλλιτεχνικὰ γραφιστικῆς προσέγγισης, ἀγγίζουν - ἐνίοτε δὲ καὶ ὑπερβαίνουν - τὰ ὅρια τῆς κακόβουλης πρόκλησης καὶ τῆς κακοποιητικῆς πρόθεσης», αναφέρει στην επιστολή του που κοινοποίησε σε δήμαρχο Θεσσαλονίκης και περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Στην προβολή της ταινίας «Αδέσποτα κορμιά» το βράδυ της Τρίτης 12 Μαρτίου στο Ολύμπιον δεν έγιναν επεισόδια παρότι ακροδεξιές ομάδες είχαν προαναγγείλει σχέδια να διαταράξουν τη βραδιά προβολής του ντοκιμαντέρ. Το θέμα πάντως έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις και δημοσιεύθηκε εκτενές ρεπορτάζ στο περιοδικό Variety. Μιλώντας στο Variety πριν από την πρεμιέρα της ταινίας, η Ψύκου είπε ότι έμεινε έκπληκτη από την αγριότητα της ακροδεξιάς αντίδρασης.

«Όταν φτιάξαμε αυτήν την αφίσα, ξέραμε ότι θα προκαλούσε κάποια συζήτηση, αλλά δεν φανταζόμασταν τέτοιου είδους αντίδραση», είπε. «Με την ταινία θέλουμε να ανοίξουμε έναν διάλογο. Και σκεφτήκαμε, με την αφίσα, θα μπορούσαμε να ανοίξουμε έναν διάλογο. Τώρα, όμως, δεν υπάρχει διάλογος. Υπάρχουν μόνο μονόλογοι».