Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται η πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, καθώς η βία των συμμοριών μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Η Αστυνομία συγκρούεται με βαριά οπλισμένες συμμορίες, που επιτίθενται σε στρατηγικές τοποθεσίες, ανάμεσά τους το προεδρικό μέγαρο, αστυνομικά τμήματα και φυλακές. Η κλιμάκωση της κρίσης καταγράφεται απόντος του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, που οι συμμορίες απαιτούν να παραιτηθεί.

Υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης και σχολεία στην πρωτεύουσα έχουν κλείσει εδώ και μέρες, ενώ το διεθνές αεροδρόμιο δεν λειτουργεί, εγείροντας ανησυχία για τον εφοδιασμό του πληθυσμού της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου.

Η πρόσβαση στο σύστημα υγείας είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς νοσοκομεία δέχθηκαν επιθέσεις από συμμορίες που ανάγκασαν το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς να φύγουν, μη εξαιρουμένων ακόμη και «νεογέννητων», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΟΜ 362.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί και πλέον είναι παιδιά, είναι βίαια εκτοπισμένοι, αριθμός που αυξήθηκε αλματωδώς (+15%) από την αρχή της χρονιάς.

Οι αρχές κήρυξαν πριν από μια εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον δυτικό νομό της χώρας και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, μέτρο που είναι δύσκολα εφαρμόσιμο.

Όπου φύγει φύγει το προσωπικό των πρεσβειών

Αρκετές χώρες απομακρύνουν μέρος του προσωπικού της πρεσβείας τους, όπως οι ΗΠΑ, που απομάκρυνε διπλωμάτες και η Γερμανία, που απομάκρυνε εσπευσμένα τον πρεσβευτή της καθώς και μέλη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η επιδείνωση της βίας των συμμοριών σε συνοικίες κοντινές στην αμερικανική πρεσβεία και στο αεροδρόμιο οδήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποφασίσει την αποχώρηση» του προσωπικού η παρουσία του οποίου δεν κρίνεται απόλυτα απαραίτητη, εξήγησε χθες εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται πηγές από το Reuters και το AFP.

«Εξαιτίας της πολύ τεταμένης κατάστασης ασφαλείας στην Αϊτή, ο πρεσβευτής της Γερμανίας και ο μόνιμος αντιπρόσωπος στην Πορτ-ο-Πρενς αναχώρησαν (…) για τη Δομινικανή Δημοκρατία μαζί με αντιπροσώπους της αποστολής της ΕΕ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως θα εργάζονται από το Σάντο Ντομίνγκο «μέχρι νεοτέρας διαταγής».

Μπροστά στην έξαρση της βίας η κοινότητα των κρατών της Καραϊβικής (CARICOM) συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο σήμερα στην Τζαμάικα, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Καναδά και του ΟΗΕ.

Αποκλεισμένος ο de facto πρωθυπουργός

Στην Αϊτή, που δεν έχει ούτε πρόεδρο ούτε κοινοβούλιο, έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016. Ο Αριέλ Ανρί, ο οποίος είχε ονομαστεί πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ μερικές ημέρες προτού δολοφονηθεί το 2021, επρόκειτο θεωρητικά να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο αϊτινός de facto πρωθυπουργός υπέγραψε στις αρχές του μήνα συμφωνία στο Ναϊρόμπι για να αναπτυχθούν οι κενυάτες αστυνομικοί και έκτοτε προσπαθεί να επιστρέψει στη χώρα του. Κατά τις τελευταίες πληροφορίες παραμένει αποκλεισμένος στο Πουέρτο Ρίκο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και ο κενυάτης πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο συνομίλησαν για την κρίση και υπογράμμισαν τη «δέσμευσή τους» στην ανάπτυξη της δύναμης, που θα επιτρέψει να «δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.