Υποτίθεται πως η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, από την Κυριακή (10/3), προγραμματίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου ο Στέφανος Κασσελάκης ν’ αφήσει το πολιτικό αποτύπωμά του και να κάνει αισθητή την παρουσία του κατά τη διάρκεια της εσωτερικής διαδικασίας ανάδειξης Νομαρχιακών Επιτροπών και Συντονιστικών των Οργανώσεων Μελών. Κάθε τέτοια προσδοκία έπεσε όμως στο κενό από τη στιγμή που προέκυψαν τα νέα δημοσιεύματα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ, ενόσω έχει ήδη παραγγελθεί η εισαγγελική έρευνα για την εταιρία που διευκόλυνε δανειακά το ταμείο του κόμματος στα τέλη Δεκεμβρίου.

Τα αστακοκάραβα και οι κυβερνητικές επιθέσεις

Αυτομάτως ο Στέφανος Κασσελάκης και η ηγετική ομάδα που τον περιστοιχίζει αναδιαμόρφωσαν το πλάνο της κι άλλαξαν ρότα. Σαν κάποιο από «αστακοκάραβα» που τραβά γι’ αλλού όταν αναζητά την ακριβή λεία του σ’ ανοικτά των θαλασσών. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκαν να εισέλθουν σ’ ένα επικοινωνιακό παιχνίδι – περισσότερο εντυπώσεων και λιγότερο ουσίας, αντιδρώντας σε κάθε τοποθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης και δη του Παύλου Μαρινάκη που ζητούσε απαντήσεις μετά τα σχετικά δημοσιεύματα.

«Δεν μας κάνει εντύπωση», σχολίαζαν από την Κουμουνδούρου την Κυριακή, «η καθυστέρηση με την οποία αντιλαμβάνονται τα πράγματα στο Μαξίμου», απαντώντας πως «όπως φαίνεται, η ικανότητά τους περιορίζεται στο να «συγκαλύπτουν» το πώς απέκτησε offshore εταιρείες η οικογένεια Μητσοτάκη».

«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, άλλοι χρωστάνε ένα δισ.»

Κι αν η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε συνολικά με ανακοίνωσή της υποστηρίζοντας πως «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αρνούμενος να αποκαλύψει ποιες ακριβώς είναι», ο Στ. Κασσελάκης εμφανίστηκε εξίσου επιθετικός το πρωί της Δευτέρας (11/3) λέγοντας σε κουβέντα με Θεσσαλονικιό πολίτη που του απευθύνθηκε στον δρόμο πριν από τη συνάντησή του με ανθρώπους του πολιτισμού στην πλατεία Εμπορίου πως «δεν έχω να φοβηθώ τίποτα». Αντιθέτως, όπως σχολίασε δηκτικά, «άλλοι χρωστάνε ένα δισ. ευρώ και δεν μιλάει κανείς».

Η επίθεση από ροπαλοφόρους στο Ολύμπιον

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ήδη συναντηθεί με τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη στον απόηχο των όσων καταδικαστέων έλαβαν χώρα τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στέφανος Κασσελάκης και Στέλιος Αγγελούδης

Από τη μία η ομοφοβική επίθεση σε δύο queer άτομα που κατέφυγαν σε κατάστημα εστίασης για να γλιτώσουν κι από την άλλη ο προπηλακισμός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την είσοδό του στον κινηματογράφο Ολύμπιον από «μαυροφορεμένους» που κρατούσαν καδρόνια με ταυτόχρονο τραυματισμό από κράνος του αστυνομικού που τον συνόδευε ανέδειξαν την πολύ σκοτεινή πλευρά της πόλης. Ήταν μια δεύτερη αναπάντεχη εξέλιξη με την οποία ήρθε αντιμέτωπος ο αρχηγός του κόμματος.

Κατά τον κ. Κασσελάκη, «η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι έμπρακτη συμπρωτεύουσα», πρέπει να «έχει ρόλο στην προοδευτική ανάπτυξη της Ευρώπης». Όχι μια πόλη που σε υποχρεώνει «να πηγαίνεις στην Αθήνα ή στο εξωτερικό για να μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου». Ήταν ένα συμβάν για το οποίο παρενέβη η Εισαγγελία.

Συντονιστικά χωρίς συντονισμό

Το «κακό» θα τρίτωνε, εν τέλει, δεδομένου πως η συμμετοχή των μελών στην ανάδειξη των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ ανά την επικράτεια εκτιμάται ότι δεν υπερέβη κατά μέσο όρο το 10%.

Από την Κουμουνδούρου δεν δόθηκαν επίσημα στοιχεία επί της διαδικασίας που «έτρεξε» αυθημερόν κι όχι όλο το Σαββατοκύριακο, αλλά η αμηχανία για την παντελή απροθυμία προσέλευσης και την έλλειψη ενδιαφέροντος, ακόμη και σε επίπεδο υποψηφίων, σε μια εσωκομματική με νόημα που αφορούσε την προεδρική επιρροή ήταν παραπάνω εμφανής. Είναι ενδεικτικό πως σε ορισμένες περιοχές δεν χρειάστηκε καν να στηθούν κάλπες.

Πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης θα κοιτάξει να αντιστρέψει το κλίμα στη διάρκεια της εκδήλωσης που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, την προσεχή Πέμπτη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Προτού καταταγεί στη Σπάρτη για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του στη Σπάρτη.