Τα πρώτα 90 λεπτά. Αυτά που ο βιτριολικός Μπόμπι Ρόμπσον είχε χαρακτηρίσει ως τα σημαντικότερα ενός αγώνα. Βέβαια, για την πρεμιέρα των playoffs της Super League είναι όντως, καθώς οι βαθμολογικές περιστάσεις είναι τέτοιες που το όποιο αποτέλεσμα στην τριάδα των αγώνων που ανοίγει το πρόγραμμα των δέκα στροφών θ’ ακολουθεί τις ομάδες τουλάχιστον ως την επόμενη φορά – σε τρεις εβδομάδες.

Ο ΠΑΟΚ ξεκινά το μίνι πρωτάθλημα από θέση ισχύος, αλλά κι ένα ντέρμπι με τον Άρη στην άδεια Τούμπα. Αντιθέτως στο Γ. Καραϊσκάκης για το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός δεν θα πέφτει καρφίτσα. Πρόκειται για ντέρμπι αιωνίων χωρίς βαθμολογική επιστροφή, μιας και ο χαμένος θα μείνει αρκετά πίσω και άνευ χειροπιαστών ελπίδων επιστροφής. Ιδίως αν, νωρίς, η ΑΕΚ έχει ήδη καταφέρει να φύγει με το διπλό από τη Λαμία.

Σ’ αυτόν τον αγωνιστικό μαραθώνιο που θα ολοκληρωθεί τον Μάιο, κάθε ομάδα μπαίνει στην αρένα με τα δικά της πλεονεκτήματα. Και πρόσωπα ικανά να επηρεάσουν τον ρου των πραγμάτων. Και της ιστορίας επίσης.

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

Απρόσμενα μεν, αποδεδειγμένα δε ο Ισπανός προπονητής έχει ήδη αφήσει το σημάδι του στον Ολυμπιακό. Γι’ αυτό και το συμβόλαιό του επεκτάθηκε πρόωρα ως το καλοκαίρι του 2025 παρά το απρόσμενο 1-4 της περασμένης Πέμπτης από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Conference League.

Όχι ο Βάσκος τεχνικός δεν διάλεξε να παίξει τόσο με την ψυχολογία προκειμένου ν’ αντιστρέψει το κλίμα στους «ερυθρόλευκους». Πόνταρε αυτομάτως στο αγωνιστικό σκέλος κι από την πρώτη μέρα του στον Ρέντη επιχείρησε να συνδυάσει το ταλέντο των παικτών που συνάντησε με την προπονητική φιλοσοφία του. Κατέληξε σ’ αυτούς που ήταν πιο εφικτό να αφομοιώσουν, κυρίως δε να εξυπηρετήσουν, τον τρόπο παιχνιδιού του κι έχει ήδη προλάβει -σε μονοψήφιο αριθμό αγώνων- να προσδώσει ένα συμπαγές σχήμα σ’ ένα ευάλωτο σύνολο που απλώς διατηρεί αναπόφευκτα κάποιες «παθογένειες» του χθες.

Το εντός των τειχών πρόγραμμα ήταν όντως ευνοϊκό για να χτιστεί ένα νικηφόρο σερί, αλλά αναμφίβολα το 4-1 επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και η συνολική εικόνα του Ολυμπιακού αφότου έγινε η επιβεβλημένη αλλαγή στην τεχνική ηγεσία πιστοποίησαν το extreme makeover.

Ο Μεντιλίμπαρ είναι βέβαιο πως δεν θα εκτεθεί, ούτε θα εκθέσει την ομάδα του στο μίνι πρωτάθλημα που αρχίζει. Η συνταγή του με τα τρία χαφ στον άξονα που πιέζουν ψηλά θα είναι η πυξίδα προσανατολισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, μένει ν’ αποδεχθεί ικανή να σφραγίσει την απόλυτη ανατροπή σε μια σεζόν που στα τέλη Γενάρη έμοιαζε χαμένη.

Τάσος Μπακασέτας

Ως μια χειμερινή μεταγραφή που σε κόστος υπερέβη το ένα εκατομμύριο ευρώ, ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας καλείται -ύστερα από 1,5 μήνα στο Κορωπί- ν’ ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες και να ηγηθεί της προσπάθειας του Παναθηναϊκού για την εκπλήρωση ενός ανεκπλήρωτου στόχου 14 ετών.

Με μόλις ένα γκολ και μια ασίστ σε ροή αγώνα ύστερα από εννέα εμφανίσεις ο 30χρονος μεσοεπιθετικός στερείται μέχρι τώρα της αποτελεσματικότητας που έχει ανάγκη το Τριφύλλι προκειμένου να στηριχθούν τόσο ο Φώτης Ιωαννίδης στο σκοράρισμα όσο και ο Μπερνάρ στη δημιουργία. Τελικές έχει κάμποσες ο πρώην παίκτης της Τράμπζονσπορ, παραπάνω από τρεις ανά ματς πρωταθλήματος, αφού το πόδι του το δοκιμάζει συχνά. Του λείπει για την ώρα η ευστοχία στα σουτ που επιχειρεί κυρίως από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

Βοηθάει στις συνεργασίες, συμμετέχοντας σε τρίγωνα, μόνο που οι «πράσινοι» χρειάζονται πλέον αριθμούς και μόνο για να ξεκολλήσουν από την τέταρτη θέση που βρέθηκαν έτσι ώστε ν’ απειλήσουν τους άλλους διεκδικητές. Σ’ αυτό το κομμάτι ο Μπακασέτας είναι απαραίτητος.

Κίριλ Ντεσπόντοφ

Τα νούμερα του 27χρονου μεσοεπιθετικού στη διάρκεια της κανονικής περιόδου κάλυψαν την έλλειψη στο ρόστερ του ΠΑΟΚ ενός αξιόπιστου φορ περιοχής που θα κάνει τη διαφορά με την εκτελεστική δεινότητά του.

Αφότου ενσωματώθηκε από τον Ραζβάν Λουτσέσκου ως το τελευταίο κομμάτι του παζλ, ο Βούλγαρος διεθνής έδωσε υπόσταση στο όλο το σχέδιο και -είτε ως σκόρερ είτε ως πασέρ- συνέδραμε απεριόριστα στην κατάκτηση της πρώτης θέσης. Η πλειονότητα, άλλωστε, των δέκα τερμάτων που σημείωσε και των επτά ασίστ που μοίρασε χάρισαν σημαντικούς βαθμούς στον «Δικέφαλο του Βορρά».

Το γεγονός πως δεν ήταν αντίστοιχα παραγωγικός και στο τελευταίο τέταρτο της σεζόν (μόνο 1 ασίστ στα τελευταία 6 ματς) γέννησε κάποιες αμφιβολίες για τις αντοχές του, τις οποίες όμως ο ίδιος ο Ντεσπόντοφ θα κοιτάξει να σκορπίσει στα playoffs. Όντας πολύ κομβικός για όλη τη λειτουργία του συνόλου, θα επιδράσουν αναπόφευκτα οι επιδόσεις του στο τελικό αποτέλεσμα και στο κατά πόσο, εν τέλει, ο ΠΑΟΚ θα καταφέρει να διατηρηθεί μπροστά από τον ανταγωνισμό κόβοντας πρώτος το νήμα.

Μέχρι και φορ θα τον (ξανα)δοκιμάσει ο Λουτσέσκου.

Λιβάι Γκαρσία

Ο 26χρονος επιθετικός από την Καραϊβική έχει αγωνιστεί πολύ λιγότερο από πέρυσι, ταλαιπωρημένος αρκετά από τραυματισμούς, αλλά η χρονιά του είναι εξίσου ωφέλιμη για την ΑΕΚ, της οποίος ηγείται στο σκοράρισμα. Με έντεκα γκολ ολοκλήρωσε πέρυσι την κανονική περίοδο κι άλλα τόσα έχει εφέτος στο 1/2 των λεπτών συμμετοχής, δείχνοντας πως η παρουσία του στη μάχη του τίτλου είναι ανεκτίμητη.

Ναι μεν ο Πόνσε έχει συνεισφέρει τον ίδιο αριθμό τερμάτων στο πρωτάθλημα, αλλά μόνο ένα από τα δικά του έχει επιτευχθεί σε ντέρμπι. Ο Γκαρσία είναι πολύ πιο απρόβλεπτος τόσο με την μπάλα όσο και χωρίς αυτήν, ενώ βολεύεται και απειλεί με συνέπεια είτε στο ανοικτό γήπεδο είτε σε στημένες φάσεις χάρη στα προσόντα του (ταχύτητα, σωματοδομή, άλμα).

Αλήθεια είναι πως του λείπει η διάρκεια εφέτος κι αυτήν επιζητά ο Ματίας Αλμέιδα προκειμένου να έχει δύο διαφορετικά πλάνα δράσης στην επίθεση και να ελίσσεται ανάλογα με τις συνθήκες του εκάστοτε αγώνα. Παρόλα αυτά ο Γκαρσια είναι ο παίκτης που πέρυσι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου με 3 γκολ – 2 ασίστ, καθώς είχε εμπλοκή στις τέσσερις από τις επτά νίκες των κιτρινόμαυρων στο έξτρα πρωτάθλημα. Κι αυτό θα επιδιώξει ξανά.

Ντάνιελ Ποντένσε

Αν ένας ποδοσφαιριστής έχει βγει ωφελημένος από την αλλαγή προπονητή στον Ολυμπιακό και τον ερχομό του Μεντιλίμπαρ, είναι το δίχως άλλο ο 28χρονος Πορτογάλος. Θυμίζοντας τον εξτρέμ της πρώτης θητείας του στον Πειραιά, τότε που σάρωνε όλη τη δεξιά πλευρά και «ζάλιζε» όποιον αντίπαλο έστεκε στον δρόμο του, με αποτέλεσμα στην ποδιά του να σφαχτούν διάφορες ομάδες προτού καταλήξει στη Γουλβς, ο Ποντένσε επιδρά αποφασιστικά πλέον στην αποτελεσματικότητα του πλάνου του Βάσκου τεχνικού.

Έχει ήδη ένα γκολ, δυο ασίστ κι ένα κερδισμένο πέναλτι αφότου επανήλθε στον βασικό σχεδιασμό και ξεχειλίζοντας από αυτοπεποίθηση παράγει πάρα πολλά από την πλευρά που τοποθετείται κάθε νέα φορά. Το «κέφι» του είναι ρυθμιστικός παράγοντας για την απόδοση του συνόλου, αφού κουβαλά μπάλα, συμμετέχει στην ανάπτυξη κι ανοίγει τις άμυνες προκειμένου να προκύπτουν περισσότεροι χώροι για τον Ελ Καμπί – ή και άλλους.

Ο Ποντένσε τη Τούμπας, ο ανεβασμένος και φρέσκος Ποντένσε, θα είναι ο απόλυτος κίνδυνος για κάθε αντίπαλο του Ολυμπιακού σε αυτήν την απαιτητική διαδικασία.

Γουίλιαν Αράο

Πόσο πολύτιμος είναι ο πολυσύνθετος Βραζιλιάνος προκειμένου ο Παναθηναϊκός να εμφανίζεται ισορροπημένος αμυντικά φάνηκε στα ματς που έλειψε είτε για να ξεκουραστεί (Λαμία) είτε γιατί ήταν τιμωρημένος (ΟΦΗ). Αν και η φυσικά θέση του είναι στο «6» κι ως αμυντικός χαφ αποκτήθηκε, έχει καθιερωθεί στο κέντρο άμυνας του Τριφυλλιού δεδομένης της έλλειψης ποιοτικών λύσεων.

Δεν είναι μόνο ότι προσδίδει ηρεμία με το παίξιμό του, βελτιώνοντας κι όποιον στέκεται δίπλα του. Είναι δυναμικός, πηγαίνει στις προσωπικές μονομαχίες κερδίζοντας την πλειονότητα αυτών και προλαμβάνει κινδύνους που θα μπορούσαν να κοστίσουν καλύπτοντας τους χώρους ευθύνης του.

Φυσικά και δεν είναι τέλειος, υποπίπτει κι αυτός σε λάθη. Όντας όμως αποδεδειγμένα ποιοτικότερος από τους Ακαϊντίν, Σένκεφελντ, Ούγκο και Γεντβάι, η παρουσία του στην οπισθοφυλακή του Παναθηναϊκού δεν είναι, σε καμιά περίπτωση, διαπραγματεύσιμη. Γι’ αυτό και τόσο ο Φατίχ Τερίμ όσο και οι συμπαίκτες του οφείλουν να τον προστατεύσουν και να μην τον αφήσουν ακάλυπτο.

Ταυτόχρονα ο Αράο απειλεί αρκετά από τις στημένες φάσεις, όχι μόνο γιατί παίρνει καλές θέσεις, αλλά διότι διαθέτει το κατάλληλο timing και την απαιτούμενη ευστοχία.

Ντόμινικ Κοτάρσκι

Στα ντέρμπι ο ΠΑΟΚ παίζει κυρίως σε χαμηλά μέτρα για να εκμεταλλευτεί τα κλεψίματα και τις γρήγορες αντεπιθέσεις. Γι’ αυτό και η απόδοση του Κροάτη τερματοφύλακα κρίνεται ως κομβικός σ’ ένα πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών με αντιπάλους ομάδες που θα πιέσουν, θα ψάξουν γκολ και θα φτιάξουν ευκαιρίες.

Με υψηλότερο ποσοστό απαραβίαστης εστίας από τους Στάνκοβιτς, Πασχαλάκη και Ντραγκόφσκι, ο υψηλόσωμος γκολκίπερ μέτρησε 65 αποκρούσεις στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και δημιούργησε τις προϋποθέσεις προκειμένου ο «Δικέφαλος του Βορρά» να έχει -μαζί με τον Παναθηναϊκό- την πιο σφιχτή άμυνα.

Μόλις 21 τα γκολ που δέχθηκαν οι «ασπρόμαυροι» κι αν αφαιρεθεί από την εξίσωση η πολύ κακή βραδιά με τον Ολυμπιακό (1-4), ο Κοτάρσκι αποδεικνύεται η βάση μιας οπισθοφυλακής που πήρε πολύ καλό βαθμό. Το ζητούμενο είναι η σταθερότητα αυτή να εμφανιστεί σε επανάληψη, διότι η γραμμή μπροστά από τον Κροάτη τερματοφύλακα έχει παρουσιάσει αρκετές αστάθειες κι απόλυτη εμπιστοσύνη δεν εμπνέει.

Ντομαγκόι Βίντα

Στον δρόμο για τα 35 χρόνια του ο Κροάτης κεντρικός αμυντικός είναι φυσικό να έχει χάσει τη σπιρτάδα των ποδοσφαιρικών νιάτων του. Περιθώρια όμως η ΑΕΚ να στερείται την πείρα του σε μεγάλα ματς, ιδίως δε σ’ αυτά που κρίνουν τον τίτλο, δεν έχει. Συγκριτικά με πέρυσι ο ξανθομάλλης στόπερ είναι εμφανώς πεσμένος αγωνιστικά, κι αυτό επηρεάζει αρνητικά την αμυντική αποτελεσματικότητα.

Ως εδώ έχει βοηθήσει ως επί το πλείστον επιθετικά με γκολ που σημειώνει έχοντας προηγουμένως προωθηθεί σε στημένες φάσεις.

Είναι προαπαιτούμενο για την Ένωση, από τη στιγμή που ουδείς εκ των τερματοφυλάκων της προσφέρουν ασφάλεια, να βρεθεί ο Βίντα σε καλή αγωνιστική κατάσταση και να βγει μπροστά ως ο ποιοτικότερος παίκτης της αμυντικής γραμμής των «κιτρινόμαυρων». Το 1.09 τάκλιν, τα 1.71 κλεψίματα και οι μόλις 6.7 κερδισμένες μονομαχίες (σε έδαφος ή αέρα) δεν αρκούν σε παιχνίδια με έξτρα πίεση, θα πρέπει ν’ αυξηθούν.

Άκης Μάντζιος

Ουδείς αμφισβητεί πως ο Έλληνας προπονητής «νοικοκύρεψε» αγωνιστικά τον Άρη από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία. Θαύματα δεν ήταν εφικτό να κάνει, έχοντας στα χέρια του ένα υλικό με συγκεκριμένες δυνατότητες, αλλά και το ταβάνι της πέμπτης θέσης το έπιασε με άνεση, όταν δεν έμοιαζε σίγουρο, και την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου πήρε.

Η ευθύνη του πλέον είναι να δώσει στους ποδοσφαιριστές του το κίνητρο προκειμένου να είναι αυτοί οι ρυθμιστές της μάχης για τον τίτλο. Η τακτική και η στρατηγική θα είναι εκεί, γιατί ο Μάντζιος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Απλώς θα χρειαστεί να πείσει ότι η χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμη ή τουλάχιστον αυτό που θα ζήσει ο Άρης ως τον τελικό του Μαΐου είναι περισσότερο ένα τεστ αντοχών παρά ένα διάλειμμα για διακοπές.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

17:00 Λαμία – ΑΕΚ
20:30 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός
21:00 ΠΑΟΚ – Άρης