Ποιος πολεμάει το ΠαΣοΚ; Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει έναν επικοινωνιακό μηχανισμό που, κατά τρόπο συστηματικό, παραποιεί τις θέσεις του ΠαΣοΚ εκτελώντας οδηγίες που λαμβάνει από την κυβέρνηση. Η Χαριλάου Τρικούπη δέχεται επίθεση από τα «παρακλάδια» του Μέγαρου Μαξίμου.

Κορυφαίο στέλεχος της επικοινωνιακής ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούσε, προ ημερών, κραδαίνοντας τα σχετικά «αποδεικτικά στοιχεία», ότι πέντε διαφορετικά μέσα ενημέρωσης και πέντε διαφορετικοί άνθρωποι, την ίδια ημέρα, επετέθησαν εναντίον του ΠαΣοΚ περνώντας το μήνυμά ότι μετατρέπεται σε «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».

Υπάρχουν οι διαβολικές συμπτώσεις, παρατηρούσε το ίδιο στέλεχος, δηλαδή να είχαν την ίδια ακριβώς εκτίμηση, πέντε διαφορετικοί άνθρωποι την ίδια ημέρα, αλλά το γεγονός ότι τα βασικά επιχειρήματα ήταν διατυπωμένα κατά τρόπο πανομοιότυπο, «δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε άλλο συμπέρασμα». Ότι, η ΝΔ έχει κηρύξει πόλεμο στο ΠαΣοΚ και έχει ρίξει στη πρώτη γραμμή της μάχης τον επικοινωνιακό της βραχίονα.

Έχει δίκιο ο κ. Ανδρουλάκης; Λίγη σημασία έχει. Ακόμα και αν η υπεροπλία της κυβέρνησης στην επικοινωνία, η δυνατότητα να περάσει τα μηνύματα της, δεν αμφισβητείται, αυτό δεν είναι πρόβλημα της κυβέρνησης. Είναι πρόβλημα του ΠαΣοΚ και του κ. Ανδρουλάκη που πρέπει να αναζητήσει αντίδοτο.

Και, αν, πράγματι, υπάρχει αυτός ο μηχανισμός που καραδοκεί για να κατασπαράξει το ΠαΣοΚ, τότε η Χαριλάου Τρικούπη του έχει δώσει αρκετές ευκαιρίες.

Στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο η εικόνα που παρουσίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν κατώτερη των προσδοκιών και της ιστορίας του ΠαΣοΚ.

Και στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ χρειάστηκε η προειδοποίηση του κ. Ανδρουλάκη ότι δεν θα δεχθεί να υπάρξει ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για να ευθυγραμμιστούν με τη γραμμή του κόμματος δύο προβεβλημένα του στελέχη η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και οι επιτελείς του εκτιμούν ότι παρά τον πόλεμο που δέχονται στις Ευρωεκλογές θα καταλάβουν τη δεύτερη θέση και θα αυξήσουν τα ποσοστά τους. Και ότι αμέσως μετά την ανατροπή του συσχετισμού δύναμης με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ανεβάσουν ταχύτητα εμφανιζόμενοι ως το αντίπαλο δέος της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι, το ΠαΣοΚ, από ένα κόμμα που αγωνιούσε για την ύπαρξη του θα διεκδικήσει ξανά το πρωτάθλημα.

Το σενάριο αυτό δεν είναι απίθανο να επιβεβαιωθεί. Αλλά στον «πόλεμο της πολιτικής» ισχύουν και κάποιοι κανόνες που ισχύουν στο ποδόσφαιρο. Αν θες να κάνεις πρωταθλητισμό δεν αρκεί να διαμαρτύρεσαι για τη …διαιτησία ακόμα και όταν σε αδικεί. Πρέπει να δεις τι θα κάνεις και στο γήπεδο. Ειδικά όταν στα μέχρι στιγμής βασικά παιχνίδια, παρά την καλή εμφάνιση κάποιων παικτών, η ομάδα έδειξε, ακόμα, αμοντάριστη.