Ο Ασίφ Αλί Ζαρνταρί εξελέγη πρόεδρος του Πακιστάν για δεύτερη φορά στην πολιτική σταδιοδρομία του. Ο σύζυγος της δολοφονηθείσας Μπεναζίρ Μπούτο επιστρέφει στο τιμητικό αξίωμα ύστερα από έντεκα χρόνια, έχοντας θητεύσει σε αυτό μεταξύ του 2008 και του 2013.

Όπως ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή της ασιατικής χώρας, ο Ζαρντάρι κατέκτησε την πρωτιά έχοντας εξασφαλίσει 411 ψήφους του εκλογικού σώματος, ενόσω ο αντίπαλός του Μεχμούντ Καν Ατσακζαΐ λάμβανε 181. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν μέλη των σωμάτων του Κοινοβουλίου, τεσσάρων επαρχιακών συμβουλίων και γερουσιαστές.

Η ανέλιξη του Ζαρνταρί στον προεδρικό θώκο ήταν αδιαπραγμάτευτη από τη στιγμή που είχε προκύψει η σχετική συμφωνία αμέσως μετά τις βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου. Το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP), που διευθύνει μαζί με τον γιο του Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, είχε συμμαχήσει με τον Μουσουλμανικό Σύνδεσμο του Σεμπάζ Σαρίφ (PML-N) προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνησης συνασπισμού.

Βάσει της προκαθορισμένης συμφωνίας, ο Σεμπάζ Σαρίφ εξελέγη πρωθυπουργός και η προεδρία είχε δεσμευτεί από τον 68χρονο σήμερα Ασίφ Αλί Ζαρνταρί.

Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, τους οποίους είχε στηρίξει το κόμμα Τεχρίκ ε Ινσάφ (PTI) – το κόμμα δηλαδή του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν που είναι φυλακισμένος από τον περασμένο Αύγουστο, είχαν επικρατήσει στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο άρνηση του PTI για συνασπισμούς άφησε το πεδίο ελεύθερος στους πολιτικούς αντιπάλους του που εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία κι ανέλαβαν την εξουσία.