Άλλο ένα σοκαριστικό βίντεο μέσω από το οποίο επιχειρείται η διαλεύκανση όλων εκείνων που συνέβησαν το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 στα Τέμπη ήρθε το Σάββατο (9/3) στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, πρόκειται για υλικό που αναδεικνύει καρέ καρέ τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων και βρίσκεται στη συμπληρωματική τεχνική έκθεση που ο πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων έχει παραδώσει στον ανακριτή Λάρισας για τις επιπλέον ενέργειες.

Όπως αποτυπώνεται στην εικόνα, μετά το συμβάν προκλήθηκαν τρεις πολύ δυνατές εκρήξεις που σχημάτισαν ένα νέφος πυρόσφαιρας μέσα στο οποίο εισήλθε κι έπιασε φωτιά η μοιραία επιβατική αμαξοστοιχία.

Κατά τους εμπειρογνώμονες όλα συνέβησαν στο πρώτο 1.5 δευτερόλεπτο. Μάλιστα ένα από τα βαγόνια του μοιραίου τρένου εκτινάχθηκε σε ύψος πολύ μεγαλύτερο του άξονα του τρένου προτού καταλήξει φλεγόμενο στα πρανή.

Το βίντεο που έχουν στη διάθεσή τους τόσο όσοι συνέταξαν τη συμπληρωματική έκθεση όσο και οι Αρχές προέρχεται από κάμερα που βρισκόταν δίπλα στις ράγες.

Ενδείξεις για «χαμένο» βαγόνι στο εμπορικό τρένο

Εν τω μεταξύ, ο πραγματογνώμονας στη συμπληρωματική τεχνική έκθεση αναφέρει επίσης ότι η εμπορική αμαξοστοιχία είχε 14 και όχι 13 βαγόνια.

Το «χαμένο» αυτό βαγόνι βρισκόταν αμέσως μετά τις τρεις ανοιχτές πλατφόρμες που μετέφεραν λαμαρίνες και ήταν κοντέινερ, δηλαδή ήταν κλειστού τύπου. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, «το βαγόνι δεν είχε εντοπιστεί, καθώς διαλύθηκε από την έκρηξη τη στιγμή της σύγκρουσης».

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προσθέσει νέα ερωτήματα στην τραγική αυτή υπόθεση, όπως αν όντως υπάρχει και άλλο βαγόνι που αγνοείται «γιατί δεν δηλώθηκε;» και «ποιο ήταν το φορτίο αυτού του βαγονιού;».

Το ξυλόλιο

Τα νέα στοιχεία, δηλαδή το «χαμένο» βαγόνι, αλλά και ξυλόλιο, απασχολούν τις έρευνες. Όσον αφορά στη χημική ουσία, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους βρέθηκε σε καθαρότητα 95%, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε ατόφια σε συγκεκριμένο χώρο.

Να σημειωθεί ότι οι έρευνες έχουν εστιάσει στο ξυλόλιο, καθώς δεν αποκλείεται να προκάλεσε τη μεγάλη πυρκαγιά τη στιγμή της σύγκρουσης στα Τέμπη. Οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν υπόμνημα στον Εφέτη Ανακριτή και ζητούν να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Επίσης, τόνισαν ότι «η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να έχει Εθνικούς Κανόνες Ασφαλείας τουλάχιστον από το 2019 αλλά δεν υπήρχαν». Όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τη φωτιά και την έκρηξη και που πιθανόν να ευθύνονται για την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των θυμάτων.