Μετά τις μάχες στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα μη κρατικά ΑΕΙ τα κόμματα ετοιμάζονται να λάβουν θέση στην αφετηρία της κούρσας για τις Ευρωεκλογές. Στις κάλπες του Ιουνίου θα γίνει το πρώτο ταμείο της πολιτικής περιόδου μετά τις εθνικές εκλογές που είχε ως βασικό χαρακτηριστικό τις περιπέτειες και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ που, πιθανόν, να οδηγήσουν σε μια νέα πολιτική γεωγραφία.

Οι δύσκολοι αριθμοί της κυβέρνησης

Οι συνεχόμενες φωτογραφίες της στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για στοιχήματα. Η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ολοφάνερη. Όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η πορεία προς τις κάλπες δεν θα είναι ένας εύκολος περίπατος. Η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει αντίπαλο όταν συγκρίνεται με την αντιπολίτευση. Αυτή είναι η μια όψη της ανάγνωσης των δημοσκοπήσεων. Η άλλη είναι όταν η κυβέρνηση βαθμολογείται για την πολιτική της, για τις επιδόσεις της στην αποστολή της αντιμετώπισης των προβλημάτων των πολιτών. Εκεί μένει, το λιγότερο, μετεξεταστέα. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση.  Οι πολιτικές της κυβέρνησης αφήνουν αρνητικές εντυπώσεις στα μέτωπα της Παιδείας (65%) της αντιμετώπισης της ακρίβειας (72%) της εγκληματικότητας (73%). Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ένα 49% δηλώνει ότι έχει αρνητικές εντυπώσεις από τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα της προστασίας των  ατομικών δικαιωμάτων.

Οι πληγές για την κυβέρνηση δεν σταματούν εδώ. Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, προκάλεσε εσωτερικές πληγές και έφερε σε απόσταση παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος. Το μέτωπο στην Παιδεία προκαλεί δυσκολίες στη σχέση του Μεγάρου Μαξίμου με δύσκολα κοινά. Ναι μεν η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ αλλά εναντίον τάσσεται η πλειοψηφία στις ηλικίες 17-27 ετών. Φοιτητές αλλά και άνεργοι  συγκροτούν ένα μέτωπο διαφωνίας που δεν περνά απαρατήρητο από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Οι δύσκολοι αριθμοί για την κυβέρνηση δεν σταματούν εδώ.  Στο μεγαλύτερο πονοκέφαλο, την ακρίβεια, επτά στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πήρε λιγότερα μέτρα στήριξης από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας. Υπάρχει όμως πέραν της δυσφορίας που αποτυπώνεται σε όλους τους προηγούμενους αριθμούς και ένας ακόμα που αποτυπώνει τη δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση. Σε ποσοστό πάνω από 70% οι πολίτες θεωρούν ότι δεν θα χυθεί άπλετο φως στην τραγωδία των Τεμπών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει κάθε λόγο να φοβάται μια αποδοκιμασία της κυβέρνησης. Στην ανησυχία αυτή θα πρέπει να προστεθεί η χαλαρότητα της ψήφου στις Ευρωεκλογές και άλλες δυο παράμετροι που, πάντως, αφορούν συνολικότερα το πολιτικό σύστημα. Το ενδιαφέρον για την αναμέτρηση του Ιουνίου (όπως φαίνεται από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis) παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι ερωτηθέντες σε ποσοστό περί το 40% δεν δηλώνουν βέβαιοι για τη ψήφο τους.

Η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει τον πήχη στη ζώνη του 34%, το ποσοστό που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές. Όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις, στην εκτίμηση ψήφου, την δείχνουν στη σφαίρα του 35%. Όμως οι αντιδράσεις συσσωρεύονται και είναι μεγάλες. Και η ρευστότητα του εκλογικού σώματος αφήνει περιθώρια και για (δυσάρεστες) εκπλήξεις.

Ποιος θα πάρει το ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ-ΠαΣοΚ;

«Το ΠαΣοΚ έχει μεγάλη συσπείρωση, παραμένει δεύτερο κόμμα στην εκτίμηση ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί αλλά μετά το συνέδριο, το προφίλ του Κασσελάκη έχει ενισχυθεί. Δεν ξέρουμε πως αυτό θα αποτυπωθεί στις επόμενες μετρήσεις».  Αυτή η διαπίστωση έμπειρου αναλυτή αποτυπώνει τη δύσκολη εξίσωση της δεύτερης θέσης.  Τα προγνωστικά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι υπέρ του ΠαΣοΚ. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη εμφανίζεται σε όλες τις μετρήσεις με ποσοστά υψηλότερα από αυτά του ΣΥΡΙΖΑ. Αν τελικά καταφέρει να πάρει τη δεύτερη θέση θα έχουμε, στην κάλπη, ανατροπή των συσχετισμών στο χώρο της κεντροαριστεράς, μετά από 12 χρόνια.

Πόσο στάνταρ, όμως, μπορεί να παιχθεί το ντέρμπι για τη δεύτερη θέση; Στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται αισιόδοξοι. Εκτιμούν, με βεβαιότητα, ότι  το ΠαΣοΚ θα καταλάβει τη δεύτερη θέση με ποσοστό που θα κινηθεί στη ζώνη του 15%. Μετά, ισχυρίζονται οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, θα υπάρξει και η σημαντική άνοδος την οποία θα ανέμενε, ήδη, η βάση αλλά και η ηγεσία του. Το στοιχείο που προβληματίζει έμπειρα στελέχη του κόμματος είναι το ότι το ΠαΣοΚ παρά το ότι εμφανίζει μεγάλη συσπείρωση και ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την έκφραση του Νίκου Ανδρουλάκη, βρίσκεται σε περιδίνηση δεν δείχνει να αποκομίζει οφέλη που θα το καθιστούσαν ακλόνητο φαβορί για τη δεύτερη θέση. Μάλιστα στις τελευταίες μετρήσεις εμφανίζει μια «ανησυχητική στασιμότητα».

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει τα προγνωστικά; Στην Κουμουνδούρου θέλουν να βλέπουν ότι στην πλειοψηφία των μετρήσεων η διαφορά με το ΠαΣοΚ, βρίσκεται «στα όρια του στατιστικού λάθους», δεν έχει πάρει μια «καθαρή διαφορά».  Εκτιμούν, ότι η περίοδος των μεγάλων αναταράξεων στον ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει, τουλάχιστον μέχρι τις κάλπες. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να μπει ένα τέλος στη δημοσκοπική φθορά. Και, τέλος, υπογραμμίζουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης απαλλαγμένος, πρόσκαιρα έστω, από την διαρκή εσωκομματική αμφισβήτηση «θα ανεβάσει ταχύτητες». Αν αυτό οδηγήσει σε αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ που στις περισσότερες δημοσκοπήσεις κινείται στη σφαίρα του 53%, «τότε όλα παίζονται»  Όχι φυσικά το σενάριο να πάρει, όπως δηλώνει ο κ. Κασσελάκης, ποσοστό κοντά στο 20% αλλά να μην χάσει τη δεύτερη θέση.

Στα δεξιά της δεξιάς

Ένα ερωτηματικό και πιθανόν μια πηγή εκπλήξεων είναι τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα μικρά κόμματα που τοποθετούνται στα δεξιά της ΝΔ. Είναι αξιοσημείωτη η άνοδος της Ελληνικής Λύσης που σε ορισμένες μετρήσεις κινείται στη σφαίρα του 10%. Είναι, επίσης αξιοσημείωτο, ότι το κόμμα του κ. Βελόπουλου έχει εισροές όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από το ΠαΣοΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν η δυναμική που δείχνει να έχει συνεχιστεί τότε δεν αποκλείεται να πετύχει ποσοστά που θα συζητηθούν.