Με τα απόνερα της μεγαλύτερης ή μικρότερης κρίσης που προκλήθηκε από τον γάμο των ομοφύλων βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, και υπό αυτήν την έννοια «πονοκεφαλιάζει» εν όψει ευρωεκλογών.

Με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να εορταστεί σε συνθήκες μοναστικής λιτότητας η Κυριακή της Ορθοδοξίας, στη Μονή Πετράκη και όχι στη Μητρόπολη, ένα μήνυμα αποδοκιμασίας δηλαδή προς την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων μία νέα συνθήκη.

Όσοι επισκέπτονται τακτικά τις Εκκλησίες τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν ήδη διαπιστώσει ότι τα κηρύγματα κατά της κυβερνητικής απόφασης και, σε πολλές περιπτώσεις, σε βάρος των κατά τόπους βουλευτών που ψήφισαν το νομοσχέδιο, είναι διαρκή και έντονα επικριτικά.

Κατά τον τρόπο αυτόν, είναι φανερό ότι η σχέση κυβέρνησης – Εκκλησίας έχει μπει σε μία νέα φάση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κρίσιμη. Προφανώς και στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ήδη ότι απαιτείται μία νέου τύπου διαχείριση και πάντως αναζητείται ένας τρόπος ώστε να μην εκτραχυνθούν τα πράγματα.

Το ζήτημα αναμένεται ότι θα απασχολήσει και προσωπικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έως τώρα είχε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Μένει να φανεί αν υπάρχουν περιθώρια έγκαιρης αποκλιμάκωσης της σοβούσας αυτής κρίσης, ενώ το ενδιαφέρον και η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται και στις επετειακές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, με τις μνήμες να παραπέμπουν σε διαμαρτυρίες και έκτροπα από άλλες εποχές, στα πρώτα χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας.