Όσο οι μέρες προχωρούν και τα στόματα ανοίγουν, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως από την έρευνα του Mega και της εκπομπής Live News για την συμμορία που αποκόμισε κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ εξαπατώντας πιστούς.

Το «φέσι» στο γνωστό τυροπωλείο της Θεσσαλονίκης

Αποκαλύψεις που συχνά απλά είναι ανεξήγητες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την αδυναμία του ιερέα στην αγορά τυριών, τα οποία αγόραζε σε αδιανόητες ποσότητες ακόμα και με φέσι.

«Ο πάτερ είναι πελάτης από το 2012. Στην αρχή ερχόταν και αγόραζε ποσότητες για προσωπική κατανάλωση, αλλά από το 2015 αγόραζε κάθε φορά 10 με 15 κιλά σε μεταλλικά δοχεία των 7.5 κιλών. Μας έλεγε πως είναι για δωρεές, ένας που ερχόταν μαζί του είπε πως τα έστελναν στο Άγιο Όρος και το Πατριαρχείο. Μας χρωστάει ακόμα περίπου 4.000€».

Γνωστός κομμωτής φέρεται να είχε δώσει κι εκείνος χρήματα στην τετράδα που τώρα κατηγορείται για απάτη. Οι Αρχές οδηγήθηκαν στον κομμωτή, όταν έψαχναν τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών της τετράδας.

Με την απάντηση ενός από τους κατηγορούμενους, για την μεταφορά χρημάτων από γνωστό κομμωτή, να είναι: «Επειδή οι τραπεζικοί λογαριασμοί ήταν δεσμευμένοι, μεσολαβούσα για να δώσω τελικά τα χρήματα στον ιερέα».

Μετά την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, οι αστυνομικοί κατέγραψαν συνομιλία που γίνεται αναφορά στον κομμωτή. Στο τηλεφώνημα παρουσιάστηκε ως καθηγητής πανεπιστημίου που ήθελε να δει αν ισχύει η κράτηση που είχε κάνει στο κατάστημα και για αυτόν τον λόγο ανέφερε και πως ο ίδιος είναι φίλος του γνωστού κομμωτή.

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες στο Live News

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν νέες μαρτυρίες που αποκαλύπτει το Live News.

Θύμα του πρώην ιερέα θα πει: «Μου λέει, θέλεις να σε βοηθήσω; Του λέω, πώς να με βοηθήσεις; Μου λέει, από αυτά που μου έχουν δώσει και τους έχω δώσει πίσω, ο ένας πήρε σπίτι, ο άλλος το ένα, ο άλλος το άλλο. Ε, λέω, και πως θα γίνει αυτό; Μου λέει, θα μου δώσεις για αρχή 3 χιλιάδες ευρώ και τον Οκτώβρη θα σου δώσω 7. Ότι και καλά κάνανε κάποιες δουλειές με τον πάτερ στη Θεσσαλονίκη και έδινα εγώ παράδειγμα τα λεφτά, όπως τα έδωσα, και θα τα έδινε στον άλλον παπά, υποτίθεται και θα μου τα διπλασίαζε γιατί θα χάλαγε κάποιες επιταγές».

Και η ίδια θα καταγγείλει προσκομίζοντας φωτογραφικά ντοκουμέντα.

«Έχω φωτογραφία που πήγανε στο Ντουμπάϊ με τη Louis Vuitton τσάντα πάνω στο κρεβάτι, με τα 500αρικα και τα 100αρικα πάνω στο κρεβάτι. Έχει το λέγειν, δεν μπορείτε να φανταστείτε. Όλοι λέγανε, τι καλός άνθρωπος».

Ενώ η καταγγέλλουσα θα παρουσιάσει και γραπτές επικοινωνίες:

«Άκου, να δεις. Εσύ θα μου δώσεις 2.000 ευρώ, θα βάλω και εγώ 1.000 οπότε θα δώσω στον παππά 3.000. Θα πάρουμε 7.000, και εγώ μέσα σε 45 ημέρες θα κρατήσω τα 1.000 και θα πάρεις τα 6.000».

Παλιός γνώριμος των Αρχών

Γνωστός στις Αρχές από το 1998, είχε συλληφθεί και στο παρελθόν ένας από τους κατηγορούμενους για την «ιερή μπίζνα».

Μόνο απορία προκαλεί το γεγονός, πως η αστυνομία γνωρίζει από παλιά έναν από τους συλληφθέντες για παρόμοια υπόθεση, αφού είχε συλληφθεί και πάλι το 1998.

Είχε συλληφθεί για αντιποίηση αρχής και απάτη μετά από μηνυτήρια αναφορά Ηγουμένου Ιεράς Μονής, καθώς -παρότι τον είχαν καθαιρέσει- αυτός φόραγε κανονικά τα ράσα. Επίσης, στο σπίτι του βρέθηκαν 1.100 περίπου επιστολές που ζητούσαν από πιστούς χρήματα καθώς και δύο σφραγίδες.

Όσο η αστυνομική έρευνα έβγαζε στο φως απίστευτες ιστορίες από το πρόσφατο και το μακρινό παρελθόν, τόσο οι τέσσερις εμπλεκόμενοι έριχναν ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλο.

Ο ένας από τους κατηγορούμενους υποστήριξε πως δεν ήξερε το περιεχόμενο των επιστολών που έφταναν στον ιερέα. Ο ίδιος, όπως είπε, απλά περίμενε σε ένα σημείο που του είχαν υποδείξει για να παραλάβει ή να παραδώσει φακέλους με άγνωστο περιεχόμενο από άγνωστα άτομα.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί μία ακόμα πληροφορία για τον ιερέα, ο οποίος είχε οριστεί πρόεδρος στο φιλόπτωχο ταμείο. Συγκεκριμένα, πριν από δύο περίπου χρόνια -και μετά από κοντά 35 χρόνια στην θέση- του ζήτησαν να παραδώσει την διαχείριση του ταμείου. Το «ξήλωμα» ζητήθηκε από τη Μητρόπολη, γιατί είχαν φτάσει πληροφορίες για οικονομικές του συναλλαγές με τρίτα πρόσωπα. Μάλιστα, οι καταγγέλλοντες στην Μητρόπολη τον ιερέα είχαν φτάσει τον αριθμό των πέντε.

Ο ίδιος πάντως ο ιερέας, παρά το τσουνάμι καταγγελιών σε βάρος του, δηλώνει αθώος. Λέει πως ούτε ανέντιμος είναι, ούτε απατεώνας. Και φυσικά ούτε καταχραστής ή εκμεταλλευτής. Απλά είχε ανάγκη και χρειάστηκε να δανειστεί, αυτό όμως δεν τον κάνει ούτε κλέφτη ούτε καταχραστή.

Με «βαριές» φορολογικές δηλώσεις

Την ώρα που οι αστυνομικοί είχαν απέναντι τους ανθρώπους που υποστήριζαν πως άδικα κατηγορούνται και πως όσα λεφτά πήραν ήταν δανεικά λόγω ανάγκης, η έρευνα που γινόταν παράλληλα έβγαζε και άλλα λαβράκια.

Οι «φουσκωμένες» φορολογικές δηλώσεις μεταξύ 2018 – 2023 δείχνουν:

  • Ιερέας: 101.440.60€ από μισθωτή εργασία, 110.000.00€ από πώληση ακινήτου,
  • Πρώην ιερέας: 15.930€ (εισοδήματα απαλλασσόμενα ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο), 8.700€ (διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια δωρεές),
  • Ελέγχεται για τα έτη 2015 – 2019 και επιβλήθηκαν πρόστιμα 281.587.91€.

Ενδιαφέρον είναι πως τόσοι άνθρωποι έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να δώσουν λεφτά για την δήθεν εκλογή μητροπολίτη, αλλά και πως επί μακρόν πείθονταν πως όλα προχωράνε μόνο και μόνο επειδή κάθε φορά που ρωτούσαν τι έγινε έπαιρναν για απάντηση την διαβεβαίωση πως το θέμα «ετελείωσε».

«Μητροπολίτης» με επιχειρηματικό πλάνο

Απέναντι σε όλα αυτά, εντύπωση προκαλεί το πώς και το γιατί πείστηκαν να δώσουν τόσα λεφτά στην ανίερη τετράδα οι σημερινοί τους μηνυτές. Όπως είπαν στην αστυνομία, το δέλεαρ ήταν πως τους είπαν πως υπήρχε πλάνο για συμμετοχές σε επιχειρηματικές δραστηριότητες με μεγάλα κέρδη, αν βέβαια άλλαζε χέρια η Μητρόπολη.

«Ήμουν μάρτυρας ενός επεισοδίου μέσα στην εκκλησία. Ένας άνθρωπος κυριολεκτικά έσκιζε τα ρούχα του και φώναζε, φέρε μου πίσω τα λεφτά μου. Ένας από όσους ήταν στην εκκλησία ρώτησε τον άνδρα πόσα έδωσε στον παπά κι εκείνος του είπε πως είχε δώσει 5.000€ . Τότε του είπε να πάνε μαζί στην τράπεζα για να του τα δώσει».

«Λόγω της πανδημίας και της εκδημίας ιεραρχών, έλεγαν πως θα επισπευστεί η εκλογή Μητροπολίτη και πως υπάρχει παρασκηνιακή διαδικασία χρηματισμού. Μάλιστα, ο ιερέας έλεγε πως θα πουλήσει το σπίτι του για την εκλογή του και αυτό τους έπεισε να δώσουν λεφτά. Όταν ζητούσαν τα χρήματα πίσω, τους έλεγε να πάνε στην Μητρόπολη για να βεβαιωθούν πως πράγματι τους έλεγαν αλήθεια για την εκλογή. Όταν η Μητρόπολη το διέψευσε, και πάλι τους είπαν πως επειδή όλα αυτά γίνονται παρασκηνιακά είναι φυσικό να μην παίρνουν επιβεβαίωση από την Μητρόπολη».

«Έχει το λέγειν»

Το θύμα του ιερέα μίλησε αποκλειστικά στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο. «Αυτός ο κύριος, ο απατεώνας, έχει το λέγειν. Τον πρώην ιερέα τον γνώρισα από έναν φίλο μου. Έδωσα 15.000 ευρώ σύνολο γιατί με βρήκε σε μία ευάλωτη στιγμή, όπου ο γιος μου έπρεπε να κάνει ένα σοβαρό χειρουργείο. Δεν έχω απόδειξη, τα πήρε από τα χέρια μου. Υπάρχουν και άλλοι που έδωσαν».