Συναγερμό έχει σημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάπλωση της ψιττάκωσης, που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia psittaci (C. psittaci), το οποίο συχνά προέρχεται από πτηνά, όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Αύξηση των κρουσμάτων από τα τέλη του 2023 μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία και τις Κάτω Χώρες, ενώ έχουν αναφερθεί και πέντε θάνατοι.

«Η έκθεση σε άγρια ή/και οικόσιτα πτηνά αναφέρθηκε στα περισσότερα κρούσματα. Οι ανθρώπινες λοιμώξεις συμβαίνουν κυρίως μέσω της επαφής με εκκρίσεις από μολυσμένα πτηνά και σχετίζονται κατά βάση με εργαζόμενους σε πτηνοτροφία, κτηνιάτρους, ιδιοκτήτες πτηνών συντροφιάς και κηπουρούς σε περιοχές όπου το C. psittaci επιδημεί στον γηγενή πληθυσμό πτηνών» αναφέρι ο ΠΟΥ.

Πώς εξαπλώνεται η ασθένεια

«Η ψιττάκωση μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί μεταξύ των πτηνών που βρίσκονται σε στενή επαφή ή περιορίζονται σε μικρούς χώρους», δήλωσε στο Fox News Digital ο Donal Bisanzio, PhD, επιδημιολόγος του RTI International, ενός ερευνητικού ινστιτούτου στη Βόρεια Καρολίνα.

Ενώ δεν θα παρουσιάσουν όλα τα μολυσμένα πτηνά συμπτώματα, τα περισσότερα θα έχουν κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

«Τα πουλιά που έχουν προσβληθεί θα έχουν συχνά μειωμένη όρεξη, λήθαργο, απώλεια βάρους, διάρροια (συνήθως με κιτρινωπά περιττώματα), οφθαλμικές εκκρίσεις και αναπνευστικά προβλήματα. Είναι επίσης ζωονόσος, που σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από τα μολυσμένα πτηνά» δήλωσε ο Bisanzio.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται αναπνέοντας σωματίδια σκόνης από τα περιττώματα και τις αναπνευστικές εκκρίσεις των μολυσμένων πτηνών, τα οποία περιέχουν τα βακτήρια.

Τα συμπτώματα και η διάγνωση

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από το C. psittaci εμφανίζουν συνήθως συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, διάρροια, βήχα, μυϊκό πόνο και κόπωση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως εντός πέντε έως 14 ημερών μετά την έκθεση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί η νόσος μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία.

Ο «πυρετός των παπαγάλων» όπως λέγεται επίσης η νόσος μπορεί να διαγνωστεί με τη συλλογή φλέγματος, αίματος ή καλλιεργειών μύτης ή/και λαιμού.

Μετά τη διάγνωση μπορούν να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης και την ανακούφιση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με το CDC.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως πνευμονία, φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων, ηπατίτιδα και νευρολογικά προβλήματα. Με τα αντιβιοτικά, λιγότερες από μία στις 100 περιπτώσεις είναι θανατηφόρες.