Άλλο ένα μέτωπο αναμένεται να κλείσει η κυβέρνηση με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ σήμερα Παρασκευή, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει ως μία ευκαιρία για ένα άτυπο προεκλογικό κοινοβουλευτικό debate με την αντιπολίτευση.

Ο Πρωθυπουργός κινείται ήδη σε ρυθμούς ευρωεκλογών, έχει ένα ξεκάθαρο δημοσκοπικό προβάδισμα και αναμένεται ότι στο διάστημα των προσεχών μηνών θα εστιάσει την προσοχή του περισσότερο στην διατήρηση της υπεροχής του στο χώρο του Κέντρου και λιγότερο στη συγκράτηση διαρροών προς τα δεξιά. Ως προς αυτό, κυρίαρχη είναι η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι απώλειες έχουν κατά μείζονα λόγο ήδη καταγραφεί στις εθνικές εκλογές και ότι οι όποιες πρόσθετες θα είναι μάλλον ελεγχόμενες και περιορισμένες.

Η αναφορά στο ΠαΣοΚ

Υπό αυτήν την έννοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και στο διάστημα που θα ακολουθήσει, θα εστιάσει στην αντιπαράθεση με το ΠαΣοΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να αναδείξει την δική του προνομιακή σχέση με το εκλογικό ακροατήριο του πολιτικού Κέντρου.

Στόχος του Πρωθυπουργού στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις κάλπες του Ιουνίου, είναι να διαχειριστεί τα μέτωπα που φάνηκε ότι, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, τραυματίζουν την κυβέρνηση (Τέμπη, σχέση με την Εκκλησία, αντιδράσεις για τον γάμο ομοφύλων, κ.ά.) και να στείλει το μήνυμα ότι συνεχίζει το έργο της.

Με αυτήν την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, και με βασική επιδίωξη να ανακόψει τις τάσεις αποχής από τις κάλπες, αναμένεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει κατά το προσεχές τρίμηνο να καλλιεργήσει μία πολιτική ατμόσφαιρα εθνικών εκλογών, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις που εκτιμάται ότι θα δρομολογηθούν μετά την 9η Ιουνίου, ειδικώς στην περίπτωση που επαληθευτούν οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις για την καθήλωση της αντιπολίτευσης.