Αμετάβλητα, ως αναμενόταν, διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στην Γάνδη, όπως αναφέρει και ο ot.gr.

Τα επιτόκια  αυξήθηκαν για τελευταία φορά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο του 2023 στον ανοδικό κύκλο που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022, με το επιτόκιο καταθέσεων να φθάνει στο 4%. Στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις, η ΕΚΤ επαναλάμβανε σταθερά ότι τα επιτόκια θα έμεναν σταθερά για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, προκειμένου να συμβάλλουν στη σταθερή μείωση του πληθωρισμού, χαρακτηρίζοντας ως πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Στην ανακοίνωση της η κεντρική τράπεζα αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω μετά την τελευταία συνεδρίαση.  Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις για τις πληθωριστικές πιέσεις , κυρίως λόγω των τιμών της ενέργειας.

«Σύμφωνα με τις προβολές,» τονίζει η ανακοίνωση «ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2024, 2% το 2025 και 1,9% το 2026. Οι προβολές για τον πληθωρισμό χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε 2,6% για το 2024, 2,1% για το 2025 και 2% για το 2026. Αν και οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν εξασθενήσει περαιτέρω, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της έντονης αύξησης των μισθών»

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αναθεώρησαν επί τω χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να κινηθεί στο 0,6% και η οικονομική δραστηριότητα να παραμείνει υποτονική. Η ανάκαμψη θα επιστρέψει το 2025  και θα κινηθεί σε ρυθμό 1,5%  και 1,6% το 2026,  αρχικά από την κατανάλωση και αργότερα και από τις επενδύσεις.