Στο Βουκουρέστι για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο τελευταίος των ομιλητών μεταξύ των προέδρων κομμάτων του ΕΛΚ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ρωσική επίθεση στην Οδησσό την ώρα που εκείνος ήταν για να συναντηθεί με τον Ζελένκι. Μάλιστα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς το Κρεμλίνο επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Νομίζω ότι όλοι έχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: δεν θα φοβηθούμε».

Αρχικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι για όσα πετύχαμε τα τελευταία 5 χρόνια. Δεν ήταν δεδομένο, παλέψαμε πολύ. Θέλω να συγχαρώ προσωπικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη συμβολή της σε αυτή την επιτυχία και για την ηγεσία της σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες: την πανδημία, τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας, στην ενεργειακή κρίση που έθεσε κινδύνους για τη σταθερότητα της οικονομίας».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην επίθεση που έγινε στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη για την συνάντησή του με τον Ζελένσκι είπε: «Αυτή τη σκοτεινή ώρα της Ευρώπης με τον πόλεμο στην Ουκρανία δείξαμε την αποφασιστικότητά μας στην στήριξη της Ουκρανίας έναντι αυτού του πολέμου με ένα ενιαίο μέτωπο, κάτι που οι εχθροί μας δεν περίμεναν ίσως. Εξακολουθούμε λοιπόν να στηρίζουμε την Ουκρανία οικονομικά, στρατιωτικά, έχουμε αναλάβει κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και στέλνουμε το μήνυμα ότι καμία παραβίαση των εδαφικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν θα γίνει αποδεκτή από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Βρισκόμουν χθες στην Οδησσό με τον πρόεδρο Ζελένσκι, όταν ένας ρωσικός πύραυλος χτύπησε το λιμάνι, όταν το είχαμε επισκεφθεί και νομίζω πως πραγματικά πρέπει να έχουμε μόνο ένα μήνυμα προς το Κρεμλίνο: Δεν θα μας φοβίσετε, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και τους σπουδαίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και φυσικά θα παραμείνουμε απόλυτα ενωμένοι στην απόφασή μας αυτή».

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα εύσημα από την Φον ντερ Λάιεν

Με τα καλύτερα λόγια για την πορεία της Ελλάδας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η υποψήφια του ΕΛΚ αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια τόσο στον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και για τον Ντόναλντ Τουσκ. «Είμαστε υπερήφανοι για τον Ντόναλντ Τουσκ που επανέφερε το κράτος δικαίου στην Πολωνία, τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επανέφερε την Ελλάδα στο δρόμο της επιτυχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσολάκου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση, συζητήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της διασυνδεσιμότητας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον ρόλο της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας, τόσο μέσω του κάθετου διαδρόμου ενέργειας όσο και μέσω του FSRU ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, έργο μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Συζητήθηκαν ακόμα τα επόμενα βήματα στα έργα κοινού ενδιαφέροντος του σχήματος τριμερούς συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Βουλγαρίας, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.