Πρόταση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠαΣοΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας απηύθυνε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Για να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης απαιτούνται 50 υπογραφές, εκ των οποίων η Νέα Αριστερά διαθέτει τις 11. Άρα χρειάζονται οι 21 ψήφοι του ΚΚΕ και τουλάχιστον οι ψήφοι είτε του ΣΥΡΙΖΑ (36) είτε του ΠαΣοΚ (32).

Την πρωτοβουλία του κόμματός του ανακοίνωσε ο κ. Χαρίτσης στις κάμερες λέγοντας ότι «σήμερα υπερασπιζόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο, σήμερα υπερασπιζόμαστε και το Σύνταγμα της χώρας, τις συλλογικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραβιάζει ανερυθρίαστα το Σύνταγμα που ρητά ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

«Καλώ σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠαΣοΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «όλες οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί». «Εδώ δεν χωρούν μισόλογα. Η κυβέρνηση πρέπει να ηττηθεί. Η δημοκρατία πρέπει να νικήσει», κατέληξε. Την πρόταση αυτή επανέλαβε με την έναρξη της συνεδρίασης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει αντιπολίτευση και μέσα στη Βουλή», είπε.